Kako sprečiti pojavu strija tokom trudnoće?

Avatar photo
strije u trudnoci

Verovatno već znate da su strije (striae distensae) poprilično česta pojava tokom i nakon trudnoće. Nema ničega lošeg u vezi sa njima, skoro svi ih imamo i to je sasvim prirodno, pa nemojte brinuti ako su se pojavile na vašem telu. Međutim, ukoliko želite da u nekoj meri sprečite njihov nastanak tokom trudnoće ili da smanjite njihovu vidljivost, pripremili smo za vas neke korisne savete.

Šta su strije?

Strije su vrsta ožiljaka koji nastaju kada koža brzo raste ili se steže. Najverovatnije će se pojaviti tokom perioda brzog rasta, trudnoće, perioda naglih promena telesne mase ili perioda brzog rasta mišića.

Koža sadrži proteine (kolagen i elastin) koji je podržavaju i omogućavaju joj da se rasteže. No, kada koža brzo raste ili se širi, ti proteini mogu da puknu i dolazi do pojave strija.

krema strije

Kada se pojave strije, koža može izgledati tanje ili strije mogu izgledati kao udubljene linije na koži. U odnosu na boju kože ili na to koliko dugo strije postoje, mogu biti crvene, ljubičaste, srebrne, bele, tamnosive ili crne. Na svetlijoj koži obično se pojave crvene strije koje nakon nekog vremena izblede, dok su na tamnijoj koži u početku vrlo tamne ili hiperpigmentovane, a vremenom postaju svetlosmeđe.

Zašto se strije pojavljuju tokom trudnoće?

Strije su česte tokom trudnoće zbog hormonalnih promena, rastezanja kože i genetike. Najverovatnije će se pojaviti tokom trećeg tromesečja, kada se koža najviše rasteže.

Lekari objašnjavaju da tokom trudnoće, telo proizvodi veće nivoe hormona, poput estrogena i progesterona, koji mogu oslabiti elastičnost kože i učiniti je podložnijom strijama. Osim toga, promene u telesnoj težini tokom trudnoće mogu doprineti razvoju strija, posebno na mestima gde je koža najviše rastegnuta, poput stomaka, grudi, bokova i bedara.

Strije mogu biti i nasledne, pa možete imati veći rizik od njihovog nastanka ako neko u vašoj porodici ima strije.

Možete li se sprečiti nastanak strija?

strije koza

Nema načina da se potpuno spreči pojava strija tokom trudnoće, ali možete preduzeti neke korake kako biste smanjili verovatnoću njihovog nastanka, kao i da biste smanjili njihovu vidljivost kada se već pojave. Neki od tih koraka su sledeći :

1. Hidratacija organizma

Konzumiranje dovoljno vode može održavati kožu hidriranom i mekom, te smanjiti verovatnoću nastanka strija. Osim toga, poželjno je korišćenje hidratantih krema za telo i izbegavanje kofeina. Naime, hidrirana koža je manje sklona pucanju tokom rastezanja

2. Korišćenje ekstrakta biljke Centella asiatica

Upotreba proizvoda koji sadrže ekstrakt ove biljke može pomoći u prevenciji nastanka strija. Ovaj ekstrakt je popularan u ajurvedskoj medicini i koristi se već stotinama godina za tretiranje kožnih problema. On sprečava pojavu strija i stimuliše proizvodnju ćelija i fibroblasta, koji pomažu izgradnju tkiva koje nije toliko prisutno na mestima gde se pojavljuju strije.

3. Korišćenje proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu

Nanošenje proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu na mesta na kojima imate strije, može ih učiniti manje primetnim, posebno ako to radite odmah nakon pojave strija. Hijaluronska kiselina imaće hidratantno i antiinflamatorno dejstvo na kožu.

Možda te zanima
pravi sport

4. Upotreba retinoida

Nakon trudnoće, retinoidi mogu pomoći u tretiranju strija tako što će poboljšati proizvodnju kolagena i elastina i ubrzati obnovu ćelija. Imajte na umu da retinoidi nisu sigurni za upotrebu tokom trudnoće i mogu se koristiti isključivo nakon nje. Ne preporučuju se ni ukoliko imate osetljivu kožu, stoga budite oprezni i razmotrite testiranje na manjem delu kože ako niste sigurni kako će ona reagovati.

5. Redovna fizička aktivnost

aktivnosti trudnica

Redovno vežbanje može poboljšati cirkulaciju, što je jako dobro za kožu. Osim toga, vežbanje će vam pomoći i da održite zdravu telesnu masu i izbegnete naglo širenje kože. Ako niste sigurni koji tip fizičke aktivnosti je bezbedan tokom trudnoće, porazgovarajte sa svojim lekarom.

6. Mikronidling

Ukoliko želite da smanjite primetnost postojećih strija nakon trudnoće, mikronidling je odlična opcija. Mikronidling radi tako što stimuliše kožu da proizvodi više kolagena i elastina I na taj način popunjava neke od pukotina na koži koje su se pojavile tokom trudnoće. Verovatno će biti potrebno nekoliko tretmana pre nego što se primete rezultati.

7. Redovno tretiranje kože prirodnim uljima

Blaga masaža kože prirodnim uljem može poboljšati cirkulaciju, očuvati hidrataciju kože i smanjiti rizik od pojave strija. Korišćenje ulja poput bademovog, ulja jojobe, ružinog ulja ili kokosovog ulja, može pružiti koži dodatnu hidrataciju i podstaći sintezu kolagena. Dobar izbor je i shea puter za telo.

Strije su prirodna pojava tokom trudnoće (i života), i dok nema ničega lošeg u njihovom prisustvu, postoje različite metode koje mogu biti efikasne u sprečavanju njihovog nastanka. Međutim, važno je znati da navedeni saveti neće nužno delovati u svim slučajevima, pa budite realni u svojim očekivanjima. Iako ovi koraci mogu pomoći u smanjenju verovatnoće od nastanka strija, važno je imati na umu da genetika i drugi faktori i dalje mogu igrati važnu ulogu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh