Eda Bukvić (Oh My Glam): Disciplina i organizovanost su moj ključ uspjeha

Avatar photo
Oh My Glam Eda Buk

Ne mogu reći da me je nešto konkretno motivisalo da se okrenem zdravim životnim navikama, obzirom da sam ja na neki način u sportu čitav život, a sve je krenulo kada sam sa 6 godina počela trenirati tenis, uz to zdrava ishrana je uvijek bila dio mog stila života. Rekla je ovo u intervjuu za ZdraviJa magazin Eda Bukvić, koju svi znaju po Instagram profilu Oh My Glam koji vodi, a koju smo ugostili u našem Famous Friday kutku. Eda je neko ko na pozitivan način promoviše zdrave stilove života i svojim primjerom želi da utiče i na druge.

ZdraviJa: Koje ste sve benefite na svom tijelu i u životu primijetili otkako upražnjavate zdrave životne navike?

Eda (Oh My Glam): Apsolutno svako ko zdravije živi i bavi se nekom fizičkom aktivnošću, osjeti benefite tog načina života. Ne samo da se dobro osjećate u svom tijelu, nego shvatite koliko i šta vaše tijelo sve može. Fokus koji imate, mentalnu snagu koju razvijete, to je po mom mišljenju najveći benefit koji je daleko važniji od fizičkog izgleda.

ZdraviJa: Da li volite da kuhate i šta najčešće sebi spremate? Možete li sa čitaocima ZdraviJa magazina podijeliti recept za zdravi i brzi doručak?

Eda (Oh My Glam): Iako kuham i spremam nešto svaki dan, iznenadiće vas to da ja uopšte ne volim da kuham. Isto tako sam svjesna činjenice da bih se hranila na ovakav način, znala tačno šta i kakve namirnice unosim u organizam, bila organizovana i stigla sve između posla i treninga, onda moram sebi spremati sve obroke.

Najčešće kuham veoma jednostavne, brze, a zdrave i raznovrsne obroke. Veliki sam ljubitelj slatkiša, tako da sam bila primorana da pronađem i izmišljam recepte za zdrave slatkiše.

Što se tiče zdravog i brzog doručka, moj omiljeni, a pritom najbrži za pripremiti – za ona jutra kada se jednom rukom šminkate a drugom peglate košulju, jeste: zobene pahuljice, mjerica proteina od vanilije, kokosovo mlijeko, malo badema i cimet. Obrok koji sadrži sve što vašem tijelu treba za dobar početak dana, protein, ugljene hidrate i zdrave masti.

Oh My Glam Eda BukvićZdraviJa: Kako izgleda Vaša rutina vježbanja? Da li više volite da vježbate vani ili u teretani? Imate li neki set omiljenih i efikasnih vježbi koje biste podijelili sa čitacima ZdraviJa magazina?

Eda (Oh My Glam): Moja rutina vježbanja izgleda tako što treniram 6 puta sedmično, imam jedan dan odmora, a to je većinom jedan dan vikenda. Treniram poslije posla, dakle u poslijepodnevnim satima, mada preferiram jutarnje treninge. Nažalost, zbog posla nisam u mogućnosti često da radim jutarnje treninge, tako da nekada iskoristim vikend za moje omiljeno doba dana za vježbanje.

Više volim trenirati u teretani, ali zato volim trčati u prirodi ili u gradu. Ne volim traku, monotona mi je. Najdraže mi je trčanje u ranim jutarnjim satima, dok čitav grad spava. Ta mirnoća, svježina vazduha, razbistri mi i stiša um, koji kod mene uvijek radi 100 na sat.

Trbušnjaci su mi omiljena grupa mišića za vježbanje, tako da moj set efikasnih vježbi izgleda ovako: podizanje nogu na vratilu (hanging leg raise), točak (ab wheel rollout), otklon sa težinom (side bend) i podizanje koljena u stranu na razboju (dip oblique knee raise).

ZdraviJa: Koji su to trikovi koji Vam pomažu da budete produktivni i da na pravi način iskoristite svoje vrijeme? Možete li podijeliti neke savjete našim čitaocima?

Eda (Oh My Glam): Trik je u tome da uspostavite sebi neku rutinu i držite je se. Kažu da je potrebno mjesec dana da bi se stekla određena navika, tako da moj savjet je – izdržite mjesec dana, to neka vam bude primarni cilj. Nakon toga uspostavite sebi novi cilj, bilo da se radi o treniranju, o tome da izbacite šećer iz ishrane i slično.

Pored toga što već imam svoju neku ustaljenu rutinu, rekla bih da je moj trik što sam veoma disciplinovana. Nemam ni ja uvijek motivacije ali zato imam disciplinu i jako sam organizovana. Dakle, organizacija je jako bitna da bih bila produktivna, sve stigla i na pravi način iskoristila svoja 24h.

Oh My GlamZdraviJa: Koji je vaš životni moto i da li vas je ikada iznevjerio?

Eda (Oh My Glam): Životni moto mi je – uvijek može bolje. Mogu reći da me za sada nije iznevjerio. Upravo to je ono što me uvijek gura naprijed, jer pomjeram sama sebi granice u svemu u životu.

Možda te zanima
milena buđevac

ZdraviJa: Ko su Vam životni uzori i zbog čega?

Eda (Oh My Glam): Životni uzori su mi moji roditelji na koje sam ponosna u svakom segmentu i kojima sam neizmjerno zahvalna. Oni su ti koji su zaslužni za to kakva sam osoba danas. Od njih sam jako mnogo naučila i dan danas učim.

ZdraviJa: Da li volite da putujete i koja Vam je destinacija omiljena? Imate li neku neostvarenu želju kada je u pitanju putovanje?

Eda (Oh My Glam): Uživam u putovanjima, te koristim svaku slobodnu priliku da putujem. Ne mogu reći da mi je omiljena destinacija, jer je više kao moj drugi dom, jedini grad kojem se iznova vraćam bar jedanput godišnje – a to je Beč.

Jedna od mojih omiljenih destinacija je Azurna obala koja je magična. Naredni cilj koji sam sebi zacrtala jeste da želim da idem na jutarnje trčanje u Central park, da vidim New York dok se budi, da provjerim da li su tačne glasine da je to grad koji nikada ne spava.

Oh My Glam

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh