Evo kako da isplanirate posni sedmični jelovnik

Avatar photo
posni sedmični jelovnik

Vječna dilema skoro svakog od nas je šta sutra pripremiti za ručak. Sigurno ste nekad pomislili kako bi bilo fenomenalno imati unaprijed pripremljen posni jelovnik za cijelu sedmicu. Pa, zaista jeste. Posebno kada je u pitanju posna ishrana, gdje vam je spisak namirnica znatno sužen. ZdraviJa vam u nastavku donosi savjete kako da isplanirate kupovinu i posni sedmični jelovnik za predstojeću sedmicu posta, kako ne biste grickali “bilo šta”.

Koja je svrha planiranja sedmičnog posnog jelovnika?

Planiranje posnog sedmičnog jelovnika ima za cilj da uštedi vrijeme i energiju koju svakodnevno gubimo planirajući obroke samo za naredni dan. Osim toga, ono vam pomaže i da uštedite prilikom kupovanja namirnica.

Kada znate šta ćete pripremati i koje namirnice vam trebaju za tu sedmicu, kupićete samo ono što vam je po planu potrebno. Na taj način ne dovodite ni sebe u situaciju da vam se hrana u frižideru pokvari, te da ste primorani da je bacite.

Još jedna odlika planiranja jelovnika – smanjuje stres. Kada isplanirate šta ćete praviti, ne morate razmišljati po cijeli dan šta ćete pripremati za jelo. Planiranje sedmičnog jelovnika pomaže da se zdravije hranite.

Kako? Ako unaprijed isplanirate sedmični posni jelovnik imaćete u vidu tačno šta jedete vi i vaša porodica. Samim tim možete analizrati i donijeti bolje odluke za pravilniju ishranu. Dosta ljudi preskače pojedine obroke, pogotovo doručak. Pomoću jelovnika je uvid u tako nepravilnu ishranu očitiji, pa ćete se truditi da izbjegnete ove greške.

Osim toga, post nas često dovodi u situaciju da jedemo iste namirnice svaki dan. Sedmični posni jelovnik omogućava nam da na jednom mjestu vidimo sve namirnice koje planiramo koristiti, te samim tim pospješuje raznovrsnu ishranu. Čitajući plan obroka i namirnica možete rasporediti vaše obroke tako da svaki dan dobijate dovoljnu količinu vitamina, vlakana i proteina.

Prijedlog za jelo: Pečena posna sarma sa rižom i sjemenkama

posni sedmični jelovnik
@pinterest

Kako da počnete planirati sedmični posni jelovnik?

Početi bilo šta je uvijek najteže, međutim, jednom kada napravite sedmični jelovnik, vjerujte nam, to će ostati vaša navika za cijeli život.

Za početak, napravite glavnu listu vaših najdražih jela. Jela možete svrstati u liste po kategorijama, bilo u rokovniku ili računaru. U početku pravljenje ove glavne liste oduzima mnogo vremena. Međutim, dugoročno se isplati, jer ćete tu listu imati spremnu svaki sljedeći put kada budete pisali jelovnik.

Brzi pogled na listu će vam pomoći da odlučite koja jela ćete pripremati date sedmice. Sve nove recepte dodajte u glavnu listu prema odgovarajućoj kategoriji. Prije nego što počnete planirati vaš sedmični jelovnik, pogledajte šta sve imate u frižideru i špajzu i planirajte obroke koristeći te namirnice.

Nikako nemojte ići u kupovinu bez spiska. Kupujući prema spisku, uštedićete mnogo vremena, novca, a posebno živaca.

Uključite ostale članove porodice u planiranju jelovnika, posebno djecu koja će se osjećati jako važnima što su donijeli bitne odluke za porodicu i samim tim su vam pomogli oko pripremanja.

Možda vam bude zanimljivo: Slani posni rolat koji ćete obožavati

Kako da izbjegnete greške pri kupovini?

Kako ne biste propustili ništa sa spiska, ali i kupili nepotrebne stvari, u kupovinu namirnica idite sami, ako je to moguće. Najbolji termin za kupovinu je rano ujutru, kada su gužve manje a vi ste odmorni.

Još jedna interesantna stvar koja može ugroziti vašu kupovinu je glad, zato nikako ne krećite praznog stomaka. Glad će vas navesti da nakupujete veće količine namirnica jer u tom trenutku imate osjećaj da vam planirano nije dovoljno.

Naravno, najbitnija stavka svakako je zdrava i organska hrana.

Možda te zanima
mikrobilje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Dodatni savjeti

  • Izbalansirajte sedmični jelovnik pomoću boja. Time ćete unijeti sve vitamine i minerale koje vaš organizam treba.
  • Nove recepte isprobajte kada imate više vremena.
  • Neka vaša jela imaju zanimljiva imena.
  • Isplanirajte sedmični jelovnik tako da neka jela možete zalediti i ostaviti za naredne dane.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti dragocjeni u pripremi vaših jedinstvenih jelovnika, a inspiraciju za zdrava i ukusna posna jela možete pronaći u našoj rubrici JEDEM.

Uživajte u kupovini, planiranju vašeg jelovnika, ali i u okusu i mirisu vaših omiljenih zdravih zalogaja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh