Evo kako da očuvate zdravlje i funkciju prostate

Avatar photo
zdravlje prostate

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susreću muškarci stariji od 45 godina jeste benigna hiperplazija prostate (BHP) tj.prekomjerni rast ćelija prostate što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Simptomi BHP su: usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje, isprekidanost mlaza urina, kapanje, noćno mokrenje, bol pri mokrenju, prisutnost krvi u mokraći, zastoj mokraće, učestalije mokrenje, urgentno mokrenje, nekontrolisano curenje mokraće.

Više studija pokazuje da je BHP povezana sa povišenom incidencom erektilne disfunkcije. Terapija BHP je medikamentozna i hiruška. Prevencija je zapravo najbolji metod liječenja, kako do liječenja ne bi ni došlo.

prosta balance zada prostata zdravlje

Za održavanje i poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškarca preporučujemo Zada Pharmaceuticals dodatak prehrani, PROSTA Balance. Namijenjen je muškoj populaciji iznad 40 godina starosti kao prevencija i pomoć u liječenju benignog uvećanja prostate te za održavanje reproduktivnog zdravlja muškarca.

PROSTA Balance je pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakta, ploda testeraste palme, sjemenki bundeve, korijena koprive, likopena, fitosterola, te minerala cinka i selena.

Ekstrakt ploda testeraste palme sadrži fitosterole i slobodne masne kiseline koji su u različitim istraživanjima pokazali posebnu djelotvornost kod ublažavanja simptoma BHP. Djeluje antiandrogeno i protuupalno.

Ekstrakt sjemenki bundeve je bogat vitaminima A, B i E, mineralima Zn i Se, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i fitosterolima.

Ekstrakt korijena koprive sadrži lignane poput 3,4-divaniltetrahidrofurana, steroidne komponente poput stigmasterola koji doprinose poboljšanju simptoma donjeg urinarnog trakta u BHP.

Likopen je snažan antioksidans koji pokazuje protuupalno djelovanje, pojačava međućelijsku komunikaciju, utiče na održavanje ćelijske funkcije te smanjuje abnormalnu ćelijsku proliferaciju.

Fitosteroli inhibiraju prevođenje testosterona u DHT. Hemijska struktura im je slična androgenim hormonima te se kompetitivno vezuju za receptore.

Posebnu važnost za zdravlje muškog reproduktivnog sistema imaju minerali cink i selen.

Cink ( Zn ) je od svih tkiva, najzastupljeniji u prostati. Neophodan za stvaranje muških polnih hormona. Nizak nivo cinka povezan je sa hormonskim disbalansom starijih od 40 godina. Oboljeli od BHP i raka prostate imaju niže nivoe cinka u odnosu na zdrave pojedince.

Selen ( Se )  je jedan od najvažnijih antioksidativnih minerala. Pomaže u borbi protiv većine kancera te pruža zaštitu od teških metala.

Možda te zanima

Zn i Se smanjuju oksidativni stres u nastajućem spermatozoidu poboljšavajući kvalitet sperme.

prosta balance prostata zada

PROSTA Balance se posebno preporučuje :

  • kod otežanog, nepotpunog i učestalog mokrenja
  • kod upalnih promjena u urinarnom traktu
  • kod poremećene spermatogeneze

PROSTA Balance –  za očuvanje zdravlja i funkcije prostate!

Zapamtite, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti! Prevencija je najbolji lijek!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh