Kurkumin forte – prirodni čuvar Vašeg zdravlja!

Avatar photo
kurkumin forte

Kurkuma (curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz vlažnih, tropskih područja Južne Azije, a pripada familiji đumbira (Zingiberaceae). Ekstrakt kurkume dobija se mljevenjem suhog korijena biljke. Prah je intenzivno žute boje, ugodnog mirisa i blagog okusa.

Ljekovita svojstva kurkume spoznali su drevni narodi prije 5000 godina, od kada se kurkuma intenzivno koristi u svrhe liječenja kako u drevnoj tako i u modernoj medicini. U posljednjih nekoliko godina i naučna zajednica je počela da pokazuje interes za potencijalne zdravstvene koristi od korijena kurkume.

Rezime najzanimljivijih svojstva kurkumina, primarnog aktivnog sastojka kurkume, od kojih su mnoga dokazane znanstvenim studijama je:

 • Antioksidativno djelovanje kurkuma ostvaruje neutralizovanjem slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma oksidirajući njihove strukture, te vremenom dovode do ubrzanog starenja, ateroskleroze, karcinoma, reumatoidnog artritisa, očne mrene, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
 • Ublažava bol i djeluje protiv upalnih procesa u organizmu sprečavajući stvaranje medijatora upale te ima jaka antiartritična svojstva ublažava simptome artritisa: bol, otok i jutarnju ukočenost zglobova.
 • Inhibira otpuštanje histamina iz mastocita što ga čini superhranom za osobe koje pate od astme, ekcema i alergija.
 • Pomaže u sprečavanju nastanka promjena u zidu krvnih sudova (ateroskleroza) inhibirajući nakupljanje krvnih pločica i stvaranje naslaga.
 • Pomaže u održavanju optimalnog nivoa masnoće u krvi.
 • Pokazuje univerzalno antitumorsko djelovanje. Kurkumin ostvaruje antitumorsko djelovanje sprečavanjem umnožavanja gotovo svih vrsta tumorskih ćelija i ubrzavanja njihovog uništenja (programirana smrt ćelije), dok normalne ćelije tijela ostaju netaknute.

Znajući sve benefite kurkume na zdravlje, predlažemo da počnete koristiti Kurkumin forte, dodatak prehrani koji će brže i bolje djelovati od samog začina.

kurkumin forte

Ekstrakt ploda crnog bibera, odnosno njegov aktivni sastojak piperin, poboljšava apsorbciju kurkumina i samim tim njegovu bioraspoloživost, povećavajući time njegovu efikasnost.

Što znači – radi dodatka piperina 20 puta je veća bioraspoloživost kapsule Kurkumina forte u odnosu na začin. 1 kapsula je ekvivalent 200g začina. To jeste, u 100g začina nalazi se 5% kurkuminoida, a u jednoj kapsuli Kurkumina forte ima 500mg ekstrakta kurkume standardizovanog na 95% kurkuminoida.

Kurkumin forte se preporučuje još u svrhu:

 • zaštite jetre i ćelija od štetnih uticaja slobodnih radikala,
 • zaštite zglobova, ublažavanja simptoma artitisa (bol, otok, upala),
 • potpore zdravlju krvnih sudova,
 • održavanja optimalnog nivoa masnoća u krvi,
 • ublažavanja simptoma sezonskih alergija,
 • ublažavanja simptoma astme i hroničnog bronhitisa,
 • održavanja opšteg zdravlja i vitalnosti.

Pored navedenih svojstava sve je više istraživanja o ulozi kurkume u mentalnom zdravlju. Studije je utvrdile da kurkumin zaustavlja propadanje kongnitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka na mozgu koje su jedan od glavnih uzroka nastanka demencija (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest). Kurkumin je od izuzetne pomoći i u terapiji depresije zato što je moćan protuupalni agens i snažan stimulator neurogeneze.

Možda te zanima
argeta veggie

S obzirom na sve navedeno, s pravom možemo zaključiti da je KURKUMIN forte jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.

KURKUMIN forte – moć prirode u tabletama!

Potražite u apotekama, čuvajte Vaše zdravlje!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh