Evo kako da se riješite modrica na tijelu

Avatar photo
modrica

Modrica nastaje usljed pada ili udarca, pri čemu se iz malih žila izliva krv, te na tom mjestu koža dobije tamnoplavu ili ljubičastu boju. Sa modricama smo upoznati još od najranijeg djetinjstva. Štaviše, one predstavljaju sastavni dio odrastanja svakog djeteta. Međutim, one se sa starenjem ne prestaju pojavljivati. Bilo da imate 10, 20 ili 60 godina, pri svakom udarcu na vašoj koži će se pojaviti tamnoplava fleka.

Vremenom se na njih počnemo navikavati da ih gotovo ni ne primjećujemo. Međutim, sigurno ste barem jednom bili u situaciji da želite obući suknju ili nešto slično, ali vaša modrica vam to ne dozvoljava. ZdraviJa ima rješenje, u nastavku teksta otkrijte 6 prirodnih načina za što brže uklanjanje modrica.

Terapija ledom

Led je odličan način da spriječite ili barem umanjite nastajanje modrice. Stavite led u plastičnu kesu ili ga zamotajte u krpu, potom stavite na povrijeđeno mjesto. Kako bi se smanjio protok krvi oko površine povrede potrebno je led staviti odmah nakon povrede. Hlađenje krvih žila smanjiće količinu krvi koja curi u tkivo što može spriječiti najstajanje modrice.

Masirajte povrijeđeno mjesto 10 minuta, a onda pričekajte 20 minuta, te ponovite postupak.

modrica
@pinterest

Toplota

Sigurno se pitate kako je moguće modricu liječiti i hlađenjem i grijanjem? Pa, led se koristi u trenutku kada dođe do povrede, odnosno, i prije nego što je modrica nastala. Sa druge strane, toplota povećava cirkulaciju, te pomaže da se odstrani zaglavljena krv nakon što je ona već formirana. Dakle, led na tek povrijeđeno mjesto radi sprečavanja modrica, a toplota za već nastalu modricu.

Možete koristiti termofor ili flašicu tople vode koju ćete prisloniti na modricu. Kupanje u toploj kupci takođe pomaže bržem nestajanju modrica. Osim u bržem rješavanju modrica, toplina pomaže u opuštanju napetih mišića i ublažavanju boli.

Kompresija

Elastičnim zavojem zavijte dio tijela na kojem se modrica nalazi. To će istisnuti tkiva i spriječiti curenje krvnih žila. Kompresija može smanjiti vidljivost modrice, te pomoći u smanjenju bola i otoka.

Planinska arnika

Planinska arnika, u narodu poznata i kao brđanka ili moravka, od 18. vijeka se koristi u farmaceutskoj industriji. Ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva među kojima su smanjenje upala i otok, što je čini odličnom pri liječenju modrica.

Možda te zanima
piling tela

U svakoj apoteci pronaći ćete mast ili gel od ove biljke, a može se koristiti i oralno.

modrica
@pinterest

Aloe vera

Zar ste mislili da bilo kakva njega kože može proći bez aloe vere? Naravno da ne može. Ova blagodatna biljka smanjuje bol i upalu. Kupite gel od aloa vere, ili napravite svoj tako što ćete ga iz lista biljke izvaditi kašikom. Nanesite na modricu i čekajte da magija počne djelovati. Vaša modrica će nakon određenog perioda biti jedva primjetna.

Jedite ananas

Ovo vas je sigurno najviše obradovalo. Da, vaša omiljena voćka pomoći će vam da se što prije riješite modrica. Naime, ananas je bogat enzimom bromelin koji može pomoći smanjenju modrica i upala.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da ublažite ili potpuno otklonite neželjene modrice sa svog tijela.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh