Rešite se modrica na telu uz pomoć ovih 7 odličnih trikova

Avatar photo
modrice na nogama

Modrice nastaju kada dođe do oštećenja malih krvnih žila ispod kože usled udarca ili pada. One se obično manifestuju kao tamnoplave ili ljubičaste fleke na koži.

Sa modricama smo upoznati još od najranijeg detinjstva. Štaviše, one predstavljaju sastavni deo odrastanja svakog deteta. Međutim, kako starimo, one se ne prestaju pojavljivati. Bez obzira na vašu dob, svaki udarac ili trauma na koži može rezultirati pojavom modrice.
Vremenom se na njih počnemo navikavati, pa ih često ni ne primećujemo. Ali sigurno ste barem jednom bili u situaciji da želite obući suknju ili novu haljinu, ali vaša modrica vam to ne dozvoljava.

Kao i uvek, ZdraviJa ima rešenje! U nastavku otkrijte 6 prirodnih načina za brzo uklanjanje modrica.

1. Terapija ledom

Iako je ova metoda poznata gotovo svima, korisno je da se podsetimo. Naime, terapija ledom je efikasan način za sprečavanje ili smanjenje nastanka modrice nakon udarca ili traume.

led za modrice

Ubacite led u plastičnu kesu ili ga zamotajte u krpu, a potom stavite na povređeno mesto. Stavite ga odmah nakon nastanka povrede, jer će hlađenje krvnih žila smanjiti protok krvi i količinu krvi koja curi u tkivo, što može sprečiti ili smanjiti nastanak modrice.

Masirajte povređeno mesto 10 minuta, a onda napravite pauzu od 20 minuta, te ponovite postupak.

2. Toplota

Kombinacija hlađenja i grejanja povređenog mesta ima smisla iz različitih perspektiva. Terapija ledom se primenjuje odmah nakon povrede kako bi se suzile krvne žile i smanjio protok krvi, što može sprečiti ili smanjiti formiranje modrice. S druge strane, primena toplote povećava cirkulaciju krvi, što može pomoći u razgradnji i resorpciji nakupljene krvi ispod kože, ubrzavajući proces ozdravljenja.

Možete koristiti termofor ili flašicu tople vode koju ćete prisloniti na modricu. Kupanje u toploj kupki takođe može biti korisno za ublažavanje modrica. Osim toga, toplota pomaže u opuštanju napetih mišića i ublažavanju boli.

3. Kompresija

Kompresija je još jedna učinkovita metoda za tretiranje modrica.

Odaberite elastični zavoj odgovarajuće veličine za područje na kojem se nalazi modrica. Osigurajte da zavoj nije previše zategnut kako biste izbegli ograničavanje cirkulacije krvi. Pažljivo ga zavijte oko područja na kojem se nalazi modrica. Ovo može smanjiti otok i vidljivost modrice.

4. Planinska arnika

krema modrice

Planinska arnika, poznata i kao brđanka ili moravka, je biljka sa dugom istorijom korišćenja u tradicionalnoj medicine zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Među najistaknutijim su njena sposobnost smanjenja upala i otoka, što je čini izuzetno korisnom u tretiranju modrica i drugih povreda.

Kreme ili gelovi od planinske arnike dostupni su u većini apoteka i prodavnica zdrave hrane. Ovi preparati mogu se lokalno nanositi na područje modrice radi ublažavanja otoka, smanjenja upale i ubrzanja procesa ozdravljenja. Takođe, planinska arnika može se koristiti i oralno, najčešće u obliku tinkture ili kapi, kako bi se pružila dodatna podrška telu u procesu oporavka.

5. Aloe vera

Zar ste mislili da bilo kakva njega kože može proći bez aloe vere? Naravno da ne!

Možda te zanima

Aloe vera je zaista čudesna biljka sa brojnim korisnim svojstvima za negu kože, a njena sposobnost da ublaži bol i upale čini je popularnim izborom za tretiranje modrica i drugih povreda.

Gel aloe vere je široko dostupan i možete ga kupiti svakoj apoteci. Ako imate biljku aloe vere kod kuće, možete jednostavno izvaditi gel iz lista biljke pomoću kašike. Gel se može koristiti svež ili ga možete rashladiti u frižideru. Nežno ga nanesite na mesto modrice i lagano utrljajte.

6. Ananas

ananas modrice

Ovo vas je sigurno najviše obradovalo. Da, vaša omiljena voćka pomoći će vam da se što pre rešite modrica.

Ananas je bogat bromelinom, enzimom koji može pomoći u smanjenju vidljivosti modrica i smirivanju upala. Dakle, ishrana bogata ananasom može biti ukusna i korisna strategija za rešavanje ovog problema.

7. Epsom soli

Epsom so, poznata i kao magnezijum-sulfat, može biti korisna za ublažavanje modrica i njihovo brže zaceljivanje. Dodajte šolju Epsom soli u toplu kupku i potopite se u nju barem 15-20 minuta. Epsom so može pomoći u opuštanju mišića, poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti otok, što će ubrzati proces ozdravljenja. Redovno kupanje u Epsom soli veoma je dobro za zdravlje vaše kože.

Pišite nam kada pokušate sa nekim od predloženih rešenja i javite da li deluje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh