Ovo su provereno najbolja rešenja za tamne kolutove oko očiju

Avatar photo
tamni podocnjaci resenje

Ukoliko imate tamne kolutove oko očiju, znate da neretko mogu da utiču na našu dozu samopouzdanja, bez obzira na to što sa medicinske tačke gledišta i nisu posebno problematični. Šta učiniti da smanjimo njihovu vidljivost, pitate se?

U nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih saveta.

Koji su uzroci nastanka tamnih kolutova oko očiju?

Uzroci nastanka tamnih kolutova oko očiju mogu biti razni biološki faktori, kao i način života.

Biološki uzroci tamnih podočnjaka su sledeći:

 • Genetika. Ukoliko imate članove porodice sa ovim problemom, možda ste predisponirani za tamniju pigmentaciju kože na tom području.
 • Boja kože. Tamni krugovi oko očiju prisutniji su kod ljudi tamnije boje kože.
 • Tanka koža. Koža ispod očiju je tanja nego na drugim mestima, zbog čega su krvni sudovi vidljiviji.
 • Starost. Kako starimo, naša koža gubi kolagen i elastičnost, što čini da koža oko očiju postane još tanja i izgubi masno tkivo, ističući vidljivost tamnih podočnjaka.

maska za podocnjake

Ostali uzroci pojave tamnih podočnjaka:

 • Nedostatak sna. Zdrave odrasle osobe treba da spavaju sedam do devet sati noću; premalo sna može oslabiti kožu oko očiju, čineći tamne podočnjake uočljivim.
 • Dehidracija. Kada organizmu fali vode, koža postaje beživotna i gubi elastičnost.
 • Anemija. Ovo stanje nastaje zbog nedostatka gvožđa u krvi i može dovesti do umora i slabosti; nedostatak gvožđa može uzrokovati tamne podočnjake i pre pojave anemije.
 • Pušenje. Nikotin remeti san i može dovesti do apneje u snu; takođe isušuje kožu, što može dovesti do pojave tamnih podočnjaka.
 • Alergije. Otečene nosne duplje mogu uzrokovati tzv. alergijske podočnjake.
  Izlaganje suncu. Sunce podstiče proizvodnju melanina, što znači da tamni podočnjaci mogu dodatno potamniti.
 • Ekcem. Zbog upalne prirode ovog stanja, tamni podočnjaci mogu biti izraženiji.

Kako ih tretirati?

Ukoliko imate tamne kolutove oko očiju, važno je najpre identifikovati specifičan uzrok njihove pojave. Kada je to moguće, promene u načinu života poput kvalitetnijeg sna, hidratacije i prestanka pušenja mogu smanjiti njihovu vidljivost.

Takođe je važno ograničiti izlaganje suncu, redovno koristiti zaštitu od sunca, svakodnevno unositi dovoljnu količinu vode u organizam i lečiti medicinska stanja kao što su funkcija štitne žlezde i ekcem.

krema za podocnjake

Međutim, tamni podočnjaci mogu perzistirati čak i kada se obraća pažnja na sve navedeno. Zbog toga postoji mnogo topikalnih proizvoda koji mogu da smanje njihovu vidljivost.

Neki od njih su sledeći:

 • Kreme za predeo oko očiju sa retinoidima: Retinoidi su derivati vitamina A koji su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju teksturu kože i povećaju proizvodnju kolagena. Kreme koje sadrže retinoide mogu pomoći u eliminaciji tamnih podočnjaka tako što poboljšavaju tonus kože i smanjuju vidljivost krvnih sudova ispod očiju.
 • Kreme za predeo oko očiju sa vitaminom C: Vitamin C je moćan antioksidans koji može pomoći u posvetljivanju tamnih područja oko očiju i smanjenju hiperpigmentacije.
 • Kreme za predeo oko očiju sa peptidima: Peptidi su molekuli koji mogu pomoći u obnavljanju kože i poboljšanju njenog tonusa i teksture. Kreme koje sadrže peptide mogu pomoći u smanjenju vidljivosti tamnih podočnjaka tako što jačaju kožu oko očiju i smanjuju pojavu finih linija i bora.

Namirnice koje bi trebalo konzumirati

namirnice za tamne podcnjake

Možda te zanima

Iako ne postoji namirnica koja može potpuno eliminisati tamne kolutove oko očiju, održavanje uravnotežene i nutritivne ishrane može doprineti celokupnom zdravlju kože i pomoći u smanjenju njihove vidljivosti.

Evo nekih namirnica koje potencijalno mogu koristiti koži i uticati na uzročnike pojave tamnih podočnjaka:

 • Paradajz: Iako sadrži mnoge antioksidanse, paradajz je najpoznatiji po likopenu i kvarcetinu. Likopen i kvarcectin pomažu u zaštiti krvnih sudova i doprinose cirkulaciji krvi.
 • Krastavci: Njihov visok sadržaj vode može pomoći hidrataciji područja ispod očiju, ali, što je još važnije, krastavci sadrže i silicijum, mineral koji može pospešiti proizvodnju kolagena.
 • Celer: Celer je još jedna namirnica koja sadrži mnogo vode, a održavanje kože hidriranom je neophodno za njenu elastičnost i sprečavanje dehidracije, koja može dovesti do izraženih tamnih podočnjaka.
 • Susam ili chia semenke: Ove semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, a one imaju antiinflamatorna svojstva i mogu doprineti celokupnom zdravlju kože.
 • Citrusno voće: Pomorandže, grejpfrut i limun sjajan su izvor vitamina C, a on je neophodan za proizvodnju kolagena, koji pomaže u održavanju elastičnosti kože. Citrusi takođe imaju antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi kožu od oštećenja.
 • Bobičasto voće: Tamne bobice poput borovnica, crnog ribizla i kupina sadrže antocijanin – antioksidans koji hrani krvne sudove i obezbeđuje kiseonik tkivima oko njih. (Takođe su bogate vitaminom C!)
 • Zeleno lisnato povrće: Zeleno povrće popur kelja, brokolija i prokelja bogato je vitaminom K, koji igra važnu ulogu u koagulaciji krvi.
 • Spanać: Ova zelena lisnata biljka ne samo da je bogata vitaminom K, nego i gvožđem. Nedostatak gvožđa (ili anemija) može dovesti do svetle kože, što će naglasiti tamne podočnjake, a unošenje hrane bogate gvožđem može pomoći u održavanju zdravog krvotoka.
 • Lubenica: Lubenice se mogu smatrati kombinacijom krastavca i paradajza: imaju visok sadržaj vode kao krastavci i obojene su istim likopenom koji štiti krvne sudove, kao i paradajz.
 • Orasi: Orasi su bogati antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i oštećenja slobodnim radikalima, podržavajući celokupno zdravlje kože.
 • Crna čokolada: Ukoliko ste alergični na orahe, crna čokolada može imati slične benefite.

Dodaci ishrani koji mogu pomoći u smanjenju tamnih podočnjaka

suplementi za zdrav izgled koze

S obzirom na to da ponekad nije moguće dobiti sve potrebne hranjive sastojke iz hrane, preporučuje se konsultacija sa lekarom radi pronalaženja suplemenata koji odgovaraju vašim individualnim potrebama.

Vitamini i dodaci ishrani koji mogu ublažiti vidljivost tamnih podočnjaka uključuju sledeće:

 • Gvožđe: Ako vaše tamne podočnjake uzrokuje anemija, suplementacija gvožđem pomoći će da ih se rešite.
 • Vitamin B12: S obzirom na to da se nalazi samo u namirnicama žvotinjskog porekla, vegani i vegetarijanci treba da se uvere da posebno uzimaju dovoljno vitamina B12 putem suplementacije. No, čak i za ljude koji jedu meso, dodatni podsticaj može pomoći.
 • Vitamin K: Ovaj vitamin povećava koagulaciju krvi i poboljšava cirkulaciju. Kada se kombinuje sa kofeinom, vitamin K može da smanji pojavu tamnih podočnjaka.
 • Vitamin C: Koristi se topički, kao i oralno, ali je funkcija slična: vitamin C može da podstakne vaše telo da proizvodi kolagen.

Ukoliko imate izražene tamne podočnjake, verujemo da su vam ove informacije bile zanimljive i korisne. Uvažite naše savete i nakon izvesnog vremena ćete videti rezultate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh