Evo zašto je trkačka oprema bitna za postizanje rezultata

Avatar photo
adidas ultra boost trcanje

Tekuću, 2019. godinu sam započela kidanjem medijalnog ligamenta lijevog koljena na skijanju zbog čega sam dva mjeseca morala zaboraviti na trčanje ali ne i na vježbanje. Uprkos imobilizaciji, od prvog dana sam dozvoljenim vježbama forsirala povrijeđenu nogu zbog čega sam spasila mišiće od atrofiranja i relativno se brzo vratila trčanju.

A povratak trčanju je obilježio nastavak saradnje s adidasom i najmlađim bh Ironmanom, Timurom Čerkezom, s kojim sam testirala UltraBOOST patike te pripremila recenziju koja je u nastavku. Iskustvo trčanja u UltraBOOST-u smo proširili preporukama koje vam mogu pomoći kod odabira patika ili priprema za cestovne, triatlonske ili trail trke.

Razmažena ultra(boost)ašica

Zovem se Sanja Kavaz. Razmažena sam ultraboostašica koja ima pun plakar najpopularnijeg adidasovog modela patika za trčanje ultraboost i ovisnica sam o udarima povratne energije koji donosi svaki korak u njima. Hehehe, kada naprave grupu za podršku osobama poput mene, molim da mi javite.

Ultraboost je model kreiran 2015. godine i zasniva se na BOOST tehnologiji kojom je adidas napravio zaokret u trkačkoj industriji. Zahvaljujući ovoj inovaciji, trkači su dobili model vrhunske udobnosti, stabilnosti, komfora i dizajna a sve nabrojane karakteristike su godinama dorađivane u skladu s preporukama korisnika u šta sam se i sama uvjerila.

BOOST je superiorna pjena čija prednost se ogleda u trajnosti, učinku pri svim temperaturama, mekoći, prilagodljivosti i povratu energije pri dodiru s podlogom što značajno doprinosi ekonomičnosti trčanja. Iako ćete me najčešće vidjeti na trail trkama, više od pola mojih treninga je zapravo na cesti pa mi je izuzetno bitno u čemu treniram.

adidas ultraboost trcanjeLjubav na prvo vezivanje

Za nekoga ko je zaražen ultrama, ultraboost je najbolji i najsigurniji izbor patike upravo iz razloga što tokom dugih treninga želim udobnost, stabilnost, mekoću i konzistentne performanse tokom čitavog vijeka trajanja patike. Prvi model Glide Boost sam doslovno izlizala, dok su svi drugi modeli s Boost tehnologijom fantastično odolijevali brutalinim kilometražama koje sam pravila. Najveća poboljšanja koja sam kao korisnica primijetila su išla u pravcu trajnosti, udobnosti i ekonomičnosti.

Svakom sezonskom poboljšanju ultraboosta pristupam s velikim interesovanjem jer me živo zanima na šta su se fokusirali ovog puta i šta nam to još trkačka industrija može ponuditi kako bismo u patikama koje biramo trčali duže, stabilnije, udobnije i sigurnije.

Kod najnovijeg modela Ultraboosta, ljubav je pala na prvo vezivanje, odnosno odvezivanje jer se pertle na njima “zaključaju“ čime je smanjena mogućnost da se krajevi odvežu i olabave. Inovacije u ovom pravcu sam viđala kod modela patika za trail trčanje ili planinarskih i aplinističkih cipela ali prvi put na modelu patika za cestovno trčanje čime su me oduševili.

trcanje adidas ultraboostNepodnošljiva lakoća trčanja

Patika u kojoj ću trčati mi je bitna prvenstveno jer značajno doprinosi nepodnošljivoj lakoći trčanja. Veoma često cilj mog odlaska na dugi trening nije da budem brza već da uživam u aktivnosti zbog čega mi je važno da minimiziram sve uzroke patnje jer ne želim da mi remete “meditativni mode“ u koji uplovim približno na 7-8. kilometru.

Patike su mi važne i zbog povreda jer s dobrom amortizacijom i stabilnošću značajno smanjujemo rizik povređivanja. Bilo je faza kada sam na stopalima imala više žuljeva nego noktića na prstima. Prvi su nastajali zbog šavova i tvrdih materijala, drugi su otpadali zbog pritiska i udaraca u vrh patike s ojačanjima.

Kod Ultraboosta toga nema jer je izrađen od Primeknita, izuzetno rastegljivog materijala koji bešavno i besprijekorno prijanja uz stopalo. Tačnije, daje osjećaj druge kože a karakteriše ga i velika propustljivost vazduha.

Savršeno sljubljivanje

Ultraboost je patika za meko, lako i stabilno trčanje. Osim savršenog sljubljivanja stopala s patikom, i one same se zbog đona izrađenog od Continental gume idealno sljubljuju s različitim podlogama po kojim sam trčala. Zbog povrede koja je još friška, trčanju se vraćam oprezno i postepeno pa sam maksimalno fokusirana na svaki svoj korak.

Možda te zanima
metoda hodanja na traci

Mada se Continental guma koristi na ultraboostu od početka, tek sam sad veću pažnju posvetila tom segmentu jer mi je kao nikad ranije bitno prijanjanje patike za podlogu. Iako obloga od Continental gume ne bi bila moj prvi izbor kod patika za trail trčanje, kod ultraboosta je savršena jer je u urbanim uslovima zadovoljila na svim podlogama kojim sam imala priliku trčati.

adidas ultraboost trčanjePreporuka

  • Osim preporuke da patike birate za pola broja veće od broja cipela koji nosite, takođe obratite pažnju i na to da vam se zbog promjena na zglobovima, mišićima i ligamentima, promjeni kilaže ili problema sa zadržavanjem vode, stopalo može transformisati, odnosno porasti i do dva broja. Takođe, nekim osobama se nakon 40-e, svako 10 godina stopala mogu povećati za po pola broja, tačnije, stopala se spljošte jer tetive i ligamenti koji ih podupiru gube na elastičnosti. Ne znam šta se meni u mojim ranim tridesetim moglo desiti pa sam skoro dogurala do broja 40 koji nikad nisam nosila.
  • Svoje prve polumaratone sam istrčala u jeftinim patikama pa vas neću ohrabrivati da za prve trkačke korake nužno nabavite najnoviji model patika s boost tehnologijom. Ali ako ste u prilici, trenirate za polumaraton ili maraton, ne žalite novac jer na trčanju vam dobra tena nokte, pete, koljena i leđa čuva – lično se uvjerila.

UltraBOOST možete pronaći u Sport Vision radnji u Delta Planetu u Banjaluci, adidas shopu u SCC-u u Sarajevu ili u online shopu.

Testira i piše: Sanja Kavaz / Ultra trail maratonka i autorka bloga Trčim jer štrčim

Foto: Maja Petek / Sarajevo

Možda ti bude interesantno: Savjetnik za maraton: priprema, ishrana, hidratacija i oprema

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh