Evo zašto mnogi smatraju da je Štutgart grad iz bajke

Avatar photo

Svi smo mi kao šestogodišnjaci imali knjige i bojanke sa prinčevima i princezama u njima. Obožavali smo da se oblačimo kao likovi iz crtića, da mislimo da jednorozi postoje, da su vitezovi iza svakog ćoška, a da su bajke svačija svakodnevica.

Uvijek smo pretpostavljali da sve to mora negdje postojati – da su autori knjiga za djecu crpili inspiraciju iz svog okruženja. Sada kada smo odrasli imamo priliku da obiđemo srednjovjekovne evropske gradove koje smo često posjećivali u našoj mašti. Oblast Baden-Württemberg u južnoj Njemačkoj je idealno mjesto za buđenje dječije mašte i proživljavanje snova. Na šta god u ovoj oblasti naiđete je ćudljivo, šarmantno, pa čak i malo magično.

Vodopad Bad Urach

Kada stignete do vrha ovog vodopada, primijetićete da je desno od njega staza koja vodi do još jednog vodopada. Dakle, dolaskom do ovog čarobnog mjesta počinje prava bajka. Šumski krajolik, voda koja je toliko čista da se gotovo provodi i miris prirode učiniće da vas ovo mjesto podsjeti na crtane filmove u kojima se pojavljuju vile.

Tübingen

Tübingen je predivan mali univerzitetski grad. On je magičan i veoma tih zimi a ljeti je pun cvijeća i poprilično je živahan. Tübingen je bio pošteđen većine bombardovanja u Drugom svjetskom ratu koje je uništilo veći dio ostatka Njemačke, tako da stare zgrade još uvijek stoje, što ga čini jako romantičnim gradom za obilazak.

Dvorac Lichtenstein

Ovaj dvorac, koji se nikako ne smije miješati sa malom evropskom državom, je dvorac gotičkog preporoda koji je obnovljen 1840-ih, što ga čini prilično novim dvorcem kada se uporedi sa ostalim dvorcima Njemačke. On je još uvijek u vlasništvu vojvode od Uracha, ali je svakodnevno otvoren za javnost.

Možda te zanima
wellness jesenju rutinu

Dvorac Hohenzollern

Ovo je još samo jedan od dvoraca koji podsjeća na Diznijev dvorac, ali je njegova okolina još ljepša. Sa zelenilom i prelijepim parkićima koji ga okružuju, očarava baš svakoga te je opsada turista svakodnevna stvar. U okolnim poslastičarnicama možete probati nadaleko poznatu tortu “Crna šuma” koja se zove po šumi koja okružuje ovaj predio.

stutgartLetite vazdušnim balonom

Tokom ovog iskustva osjećaćete se kao pilot. Ako se pak bojite visine, znajte da je ovo let sa vrlo glatkim uzlijetanjem i slijetanjem. Nevjerovatno je dijeliti ovakvo čarobno iskustvo sa nekoliko najboljih prijatelja.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh