Prelijepi evropski gradovi koji su zapostavljeni od strane turističkih agencija

Avatar photo
evropski gradovi

Postoje brojni gradovi koji su često zapostavjeni kada je u pitanju ponuda turističkih agencija u korist popularnijih destinacija, te nisu na našem radaru, a itekako bi trebali biti. ZdraviJa je izdvojila nekoliko gradova u Evropi koje jednostavno morate dodati na svoju bucket listu!

Brašov, Rumunija

Brašov je grad koji će vas iznenaditi i definitivno natjerati da poželite da rezervišete nekoliko dana i provedete tu. U njemu možete očekivati ​​srednjovjekovne zidine, dobro sačuvanu antičku crkvu i najužu ulicu u istočnoj Evropi, dvorac Bran poznatiji kao Drakulin dvorac, i mnogo toga drugog.

Mec, Francuska

evropski gradovi

Smješten na granici između Luksemburga i Francuske, Mec je drevni grad koji se mijenjao mnogo puta tokom vijekova. Ovo je oblast koja se često previđa u korist svojih poznatih komšija, Šampanja i Alzasa. Ipak, Mec je definitivno sjajna destinacija, s obzirom da je grad sa puno zelenih površina, srednjovjekovne arhitekture, a u njemu se nalazi i treća najviša katedrala u Francuskoj.

Gdanjsk, Poljska

evropski gradovi

Zapanjujući grad koji se nalazi na obali mora, Gdanjsk se često previđa u korist poznatih poljskih gradova poput Varšave ili Krakova. Ali to ne znači da biste i vi trebali previdjeti ovu zadivljujuću destinaciju kada planirate svoj sljedeći put u neki evropski grad. Ono što možete očekivati ​​jeste mnoštvo crkava, komplikovane istorije i jako dobru hranu i pivo!

Edinburg, Škotska

Dok se većina posjetilaca u Velikoj Britaniji odlučuje za posjetu Londonu (glavnom gradu Engleske), a ne Edinburgu (glavnom gradu Škotske), ovo je definitivno greška jer postoji mnogo zabavnih, kulturnih i istorijskih stvari koje treba vidjeti u Edinburgu, gradu izgrađenom na ostacima izumrlih vulkana.

Bukurešt, Rumunija

evropski gradoviHipi stil i odličan noćni život su odlike glavnog grada Rumunije, Bukurešta, kog često nazivaju “mali Pariz” i “Novi Berlin” zahvaljujući Haussmannian stilu arhitekture.

Vels, Velika Britanija

evropski gradoviOd svih evropskih gradova koje vjerojatno nikada niste razmišljali da ćete posjetiti, mali grad Vels bi mogao biti na vrhu spiska. Ovaj drevni grad možda je i jedan od najmanjih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali to ne znači da nije prepun stvari koje treba vidjeti!

Ruen, Francuska

evropski gradoviSrednjovjekovni grad prepun istorije, Ruen je glavni grad francuske regije Normandije. Smješten je na rijeci Seni i nalazi se samo nekoliko sati od Pariza. Nekada jedan od najuticajnijih i najbogatijih gradova u Evropi, danas je pun kaldrmisanih staza, a naći ćete i mnoštvo malih muzeja, rodno mjesto Ričarda Lavljeg Srca, mjesto na kojem je Jovanka Orleanka spaljena na lomači i jedna od najboljih primjera gotičke katedrale u cijeloj Evropi.

Lucern, Švajcarska

evropski gradovi

Nalazi se u samom srcu Švajcarske i vrijedi ga posjetiti makar da bi se vidjela njegova bajkovita arhitektura i prekrasan drveni most. Ležeći pod snježnom planinom, ovaj prelijepi grad je prepun slatkih prodavnica i butika, a zimi je prepun prekrasnih božićnih štandova i svjetlucavih ukrasa.

Možda te zanima
sofia kopola hoteli

Dizeldorf, Njemačka

evropski gradovi

Dizeldorf – trendi, kul i prekrasna mješavina modernog koje se susreće sa starim. Ako uživate u muzejima, kulturi i pivu, idite do Dizeldorfa, živahnog grada smještenog duž Rajne. Dio grada Altstadt (Stari grad) često se naziva “najdužim šankom na svijetu” zahvaljujući obilju kafića, barova i klubova upakovanih u mali prostor u samom centru grada.

Grad Luksemburg, Luksemburg

evropski gradovi

Glavni grad male luksemburške zemlje, grada Luksemburga, često se propušta u korist popularnijih obližnjih destinacija. U sendviču između Francuske i Njemačke, grad je ispunjen kamenim ulicama, srednjovjekovnom istorijom i mnogim slatkim kafićima u kojima možete uživati ​​u ležernoj kafi.

Nadamo se da smo vas inspirisali da krenete na malo drugačija putovanja od uobičajenih hit destinacija.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh