Famous Friday: Predstavljamo plivača Adama Pitija

Avatar photo
independent.co.uk

Najperspektivniji svjetski plivač današnjice, dvadesetdvogodišnji britanac Adam Piti nastavlja da zadivljuje svijet svojim dostignućima. ZdraviJa vam otkriva kako trenira i kako se hrani, te na koji način mu sve to pomaže da dominira u kratkim plivačkim disciplinama.

Supertalentovani plivač koji trenira na Louhborou Univerzitetu pažnju sportske javnosti privukao je na Svjetskom plivačkom prvenstvu 2015. godine u Kazanju kada je sa samo 20 godina osvojio dvije zlatne medalje u obje sprinterske discipline prsnom tehnikom.

thesun.co.uk

Godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Riju čitav sportski svijet saznao je za ovog mišićavog momka dječačkog lica koji ima mentalitet pravog šampiona. Na impresivan način je osvojio zlato na 100 metara prsno oborivši sopstveni rekord iz predhodne godine otplivavši impresivnih 57.13.

Na plivačkim takmičenjima koja su nedavno okončana u Budimpešti, uz amerikanca Kejleba Dresela i fantastičnu Kejti Ledecki, Adam je bio najdominantniji takmičar. Dva zlata, jedno srebro u štafeti 4×100 mješovito, dva puta oboren svjetski rekord uz podatak da je postao prvi čovjek koji je probio magičnu barijeru od 26 sekundi, plivajuću 25,95 sekundi na 50 metara. Nije loše za jednog dvadesetdvogodišnjaka, zar ne?

Trening

ladbible.com

U današnje vrijeme svi plivači treniraju na sličan način. Promjene u načinu priprema prvi je uveo Rajan Lohti implementirajući napredne treninge sa opterećenjem u plivački sport. Sve to je na viši nivo podigao Majkl Felps, a Adam Piti je sve nastavio uz neke specifičnosti koje samo on primjenjuje.

Piti od svoje četrnaeste godine trenira sa bivšom britanskom plivačicom Mel Maršal koja je inicirala njegovu promjenu u plivačkom stilu, tačnije iz discipline slobodno preusmjerila ga je na disciplinu prsno. Odmah je primijetila njegove sprinterske kvalitete pa su se fokusirali na najkraće distance.

webthethao.vn

Što se tiče samih treninga oni su vrlo zahtjevni i intenzivni. Pored plivanja, pliometrija igra najvažniji segment u njegovoj pripremi. Posebno impresivno izgledaju supermen sklekovi koje on sa ponosom pokazuje na društvenim mrežama. Tokom zimskog perioda, veći fokus stavlja na treninge sa tegovima i medicinkama.

Sprinterski treninzi (maksimalni otkucaji srca)

Piti kaže da tokom priprema toliko snažno treninra da otkucaji srca u njegovom tijelu dostižu apsolutni maksimum. Da bi dostigao impresivnu kondiciju, radi sprinterske treninge u bazenu sa minimalnim pauzama uz klasične tabata treninge. Specijalitet koji je on prvi počeo primjenjivati je MetCon trening zasnovan na sticanju metaboličke kondicije koji je nastao kao dio krosfit principa treninga.

Ishrana

adam peaty/twitter

Cjelodnevni treninzi znače da trebate unositi adekvatan broj kalorija. Tokom zime i priprema za takmičenja Piti unosi između 6.000 i 8.000 kalorija. Zajedno sa svojim nutricionistom pokušava da miksuje unos prije svega proteina, pa tako ponedjeljkom jede goveđi odrezak, utorkom piletinu, srijedom ribu i tako redom.

Možda te zanima
milena buđevac

Takođe unosi dosta bjelančevina u vidu jaja uz dodatke povrća i riže. Zanimljivo je da ne konzumira obično mlijeko već isključivo ono sojino. Iako dnevno unosi obilje hrane, jednom prilikom je priznao kako razmišlja o tome da nakon karijere postane vegeterijanac.

 

 

Izvor: menshealth.rs

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh