#gdjezaprvimaj Hrvatska – otkrijte skrivene bisere prirode

Avatar photo
#gdjezaprvimaj

Praznik rada se bliži, vlada dobro raspoloženje, ali postavlja se pitanje #gdjezaprvimaj? Ukoliko ste jedan od onih spontanih avanturista koji ne planiraju ovakve izlete previše unapred, a ponestalo vam je ideja, ZdraviJa donosi nekoliko destinacija koje biste svakako trebali posjetiti. Želite li da se zaputite nešto dalje, a da ste ipak kao kod kuće, evo koje vam to turističke atrakcije nudi Hrvatska.

Uvala Zavratnica

Zavratnica je uvala smještena u podnožju Velebita, u sjevernom dijelu Jadranskog mora. Ova uska i 900m duga uvala zbog svoje ljepote važi za jednu od glavnih atrakcija ovog dijela Hrvatske. Zapitate li se zašto je Zavratnica toliko posebna, sve će vam biti jasno kada kažemo da je proglašena čak i zaštićenim područjem. Na ovom području izbrojano je 129 biljnih vrsta, pa za ljubitelje prirode ovo zaista može da bude zanimljiva informacija. Početkom 20-og vijeka mještani su izgradili vidikovac koji se nalazi iznad same uvale, a pogled koji ćete imati priliku da vidite zaista očarava, mada ništa manje oduševljenje neće biti ni prilikom spuštanja do same obale.

Pored navedenog, Zavratnica krije i jednu tajnu koja predstavlja pravo blago za mnoge ronioce. S obzirom da je more čisto i ostali posjetioci veoma lako mogu da uoče olupinu potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata. Smatra se da je ova uvala nastala u jakom potresu još 615. godine kada su potonuta tri grada sa tog područja. O ljepoti ovog čuda prirode teško je govoriti, pa predlažemo da ovaj dan iskoristite kako biste se i sami uvjerili.

#gdjezaprvimaj
@pinterest

Izvor rijeke Cetine

U posljednjih nekoliko godina sve popularnije odredište za odmor i kratke vikend izlete postalo je i ovo “oko Dalmacije”, kako ga često nazivaju. Oblik i boje koje se preslikavaju kroz kristalno čistu vodu donijeli su mu veliku popularnost među mnogim turistima. Ono što je mnogima takođe zanimljivo jeste činjenica da nije poznata prava dubina ovog “jezera”. Ronioci su uspjeli da dosegnu na dubinu od 120 metara, ali ovo svakako nije bio kraj.

Izvor rijeke Cetine nalazi se na 385 metara iznad mora i upravo ovde počinje njen put ka moru. Dakle, ukoliko ste u potrazi za mjestom daleko od gradske buke i užurbanosti, izvor rijeke Cetine je odredište koje vam obećava mir, tišinu i samo zvukove prirode.

#gdjezaprvimaj
@pinterest

Kalnik

Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji i planinarenja Kalnik je idealno mjesto za vas. Ova destinacija na dodiru Zagorja i Prigorja zaista nudi razne aktivnosti koje će vas, sigurni smo, oduševiti svojom mrežom planinarskih puteva. Kula Veliki Kalnik građena na okomitoj stijeni, jedno vrijeme čak je bila proglašena i carskom palatom, a danas je veoma popularna turistička atrakcija. Ovo planinarsko izletište dugo je oko 16km, a visoko 400-500 metara. Takođe, kao zanimljiv detalj izdvajaju se dva planinska vrha, jedan ukrašen šumskim pejzažem, a drugi ogoljen i stjenovit.

#gdjezaprvimaj
@pinterest

Golubinjak

Park prirode u Gorskom Kotaru prepun je čuda prirode, a razlog zbog kog se našao na našoj listi jesu možda ponajviše pećine koje vode u nezaboravne avanture, među kojima i najistaknutija Golubinja pećina. Jedan od propusta koji prave mnogi turisti jeste obično istraživanje samo onih dijelova koji se nalaze uz samo izletište, a Golubinjak zapravo nudi puno više od toga. Ova prirodna oaza ima nekoliko staza koje se međusobno prepliću, pa tako možete provesti i do nekoliko zanimljivih sati u šetnji i istraživanju.

Nakon obilaska prirode sačekaće vas i Lokvarsko ili Omladinsko jezero nastalo izgradnjom brane na rijeci Lokvarki, pa ovdje čak možete i organizovati pinik. Ovo izletište zaista je kao stvoreno za aktivnosti poput lagane prvomajske šetnje i druženja.

Možda te zanima
nacionalni parkovi evropa

#gdjezaprvimaj
@underdreamskies.com

Kotli

U Istri, kod grada Huma nalazi se malo napušteno selo Kotli koje privlači pažnju mnogih turista, a prepoznatljivo je po svojim prirodnim bazenima koji su pravo osvježenje za sve posjetioce. Iako napušteno, ovo selo odiše mirnom ali vedrom i pozitivnom energijom, a boje prirode koje ga krase svakako upotpunjuju taj doživljaj.

Nekada je ovo selo bilo naseljeno, a mještani su se pretežno bili krojači i mlinari, o čemu tvrdi i stari mlin koji se tamo i dalje nalazi i mami poglede. Osim toga, kroz selo teče rijeka Mirna čiji tok krase mnogobrojni slapovi. Mnogi ovo mjesto uspoređuje sa kompleksom mineralnih izvora u Turskoj, Pamukkale.

Mogli bismo reći da su Kotli pravi mali muzej na otvorenom. U Kotlima i u okolini možete uživati u ponudi poznatih istarskih specijaliteta, prijatnoj vožnji biciklom ili planinarenju u prirodi, a za pravi avanturisti moći će se okušati i u jahanju konja. Pored svega navedenog, Kotli vam nude i mogućnost iznajmljivanja predivnih kamenih kućica za vikend sa porodicom ili prijateljima.

#gdjezaprvimaj
@pinterest

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh