#gdjezaprvimaj Bosna i Hercegovina – mjesta gdje priroda ostavlja bez daha

Avatar photo
Bosna i Hercegovina

Da li još uvijek razmišljate o lokaciji gdje biste proslavili i obilježili 1. maj uz dobro dobro društvo i omiljenu klopu? ZdraviJa je mozganje preuzela na sebe i u nastavku teksta spremila TOP 5 lokacija, gdje priroda ostavlja bez daha, a u pitanju je Bosna i Hercegovina.

Ovoga puta smo birali lokacije koje nisu toliko “izvikane” ali koje podjednako možda i više vrijede da se posjete od uobičajenih poznatih mjesta. Držimo fige vremenskoj prognozi da nam pošalje fino vrijeme i topao dan, sve ostalo se uz drage prijatelje i dobru energiju lako riješi.

Možda vam bude interesantno: Gdje putovati ovog proljeća?

Pregled TOP desinacija

Prokoško jezero

Prokoško jezero se nalazi u centralnoj Bosni i Hercegovini, u planinskom području Vranice, nedaleko od grada Fojnica, okruženo visokim planinama i šumom. Priroda oko jezera bajkovita i raznolika, sa mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja. U blizini jezera možete pronaći i brojne planinarske staze koje će vas odvesti do prekrasnih vidikovaca i planinskih vrhova, kao što su Vranica i Čvrsnica.

Prokoško jezero je popularno odredište za posjetitelje tokom cijele godine, ali posebno je atraktivna lokacija za 1. maj, kada se organizuju izleti i manifestacije u prirodi. U proljeće, jezero je okruženo bujnom zelenom vegetacijom, a temperatura je ugodna za šetnju ili piknik na obali jezera.

Prokoško jezero je poznato i po svom čistom i bistrom vodenom tijelu, što ga čini idealnim mjestom za ribolov. Takođe, se mogu iznajmiti pedaline ili čamci za veslanje po jezeru.

Bosna i Hercegovina
Prokoško Jezero

Bijambare

Bijambare je selo i turističko odredište smješteno u centralnoj Bosni i Hercegovini, oko 30 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva. To je područje poznato po speleološkom parku Bijambare, koji privlači mnoge turiste koji traže aktivnosti na otvorenom.

Priroda oko Bijambarskih pećina je nevjerojatno lijepa, s gustim šumama, divljim livadama i prekrasnim kanjonom rijeke Rakitnice. Pećine su glavna atrakcija ovog područja, a turisti se mogu prošetati kroz iste i vidjeti prekrasne stalaktite i stalagmite.

Osim toga, u Bijambarima se nalazi i staza za šetnju duga pet kilometara koja vodi do različitih prirodnih atrakcija, kao što su vodopadi, planinski vrhovi i vidikovci. Takođe se može organizirati vožnja bicikla ili jahanje konja.

Ovo mjesto je idealno za one koji žele pobjeći od gradske vreve i uživati u prirodnim ljepotama, a istovremeno se baviti aktivnostima na otvorenom. Također je idealno mjesto za porodični izlet, gdje će djeca moći naučiti dosta zanimljivoih činjenica o speleologiji i istraživati prirodne ljepote područja.

Bosna i Hercegovina
Bijambare

Bildinje

Bildinje je planinski masiv u Bosni i Hercegovini, smješten u središnjem dijelu zemlje. Ovo područje obuhvata nekoliko planinskih vrhova, uključujući Veliki Vran, na visini od 2.014 metara.

Priroda u Bildinjama odiše bogatom vegetacijom i životinjskim svijetom. U ovom planinskom području nalazi se i Nacionalni park “Bildinje”, koji je dom za mnoge vrste endemičnih biljaka i životinja. Ovo je lokacija sa bogatom istorijom i kulturo , što je čini zanimljivom za istraživanje. U blizini Bildinja nalazi se rijeka Neretva, gdje se organizuju različite vodene aktivnosti kao što su rafting i kanuing.

Mjesto je atraktivno i zbog brojnih tradicionalnih planinskih kuća i sela, koji su poznati po svojim ručno izrađenim suvenirima, hranom i umjetničkim proizvodima. Posjetitelji mogu upoznati lokalno stanovništvo i naučiti o tradicionalnim običajima i načinu života u planinskim selima. Bildinje je takođe poznato po tome što nudi jedan od najboljih pogleda na mliječni put na Balkanu, što je izuzetno privlačno ljubiteljima astronomije i fotografije.

Možda te zanima
putovanje

Bosna i Hercegovina
@visit-blidinje.com

Šatorsko jezero

Šatorsko jezero je jedno od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini, smješteno u prekrasnom planinskom području. Nalazi se u sjevernoj Hercegovini, u blizini grada Livno.

Uz jezero se nalaze brojni kampovi i mjesta za piknik, a posjetitelji mogu uživati u aktivnostima poput ribolova, plivanja, šetnji, vožnji bicikla i planinarenja. Mjesto je okruženo netaknutom prirodom, a takođe je poznato po svojim božanstvenim pogledima na okolne planine. Naročito su popularne staze za planinarenje koje vode do najviših vrhova u regiji.

Bosna i Hercegovina
@putuj.ba

Janjske otoke

Janjske Otoke su prekrasan prirodni fenomen smješten u Bosni i Hercegovini. Ovaj neobičan krajolik karakterišu brojne stijene i kameni stupovi, koji izgledaju kao da su iznikli iz zemlje.

Janjske Otoke čine rijeke Janj i Vrbas, koje su tokom vremena stvorile jedinstvene oblike u kamenju. Ova područja su poznata po spektakularnim kaskadnim slapovima, velikim bazenima kristalno čiste vode, i prekrasnim planinskim vrhovima u pozadini.

Osim svoje prirodne ljepote, Janjske Otoke su poznate i po kulturnom naslijeđu, s mnogim srednjovjekovnim i kulturnim spomenicima. Područje ima i bogatu faunu i floru, s endemičnim vrstama koje se ne mogu naći nigdje drugdje.

Bosna i Hercegovina
@wevotravel.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh