Zlatibor – idealno odredište za sve

Avatar photo

Konekcija sa prirodom za kojom mnogi od nas žude najlakše se pronalazi u planinama. Ljudi traže utjehu u ovim grandioznim zdanjima, nalaze mir u muzici koju ona stvaraju, u stimulaciji koja vizuelno izbija iz tog živog pejzaža. Ugođaj koji stvaraju vjetrovi koji ljube naša lica i sunce koje viri kroz drveće i grije našu kožu je riječima neopisiv, dok nas planinske gromade mole da se na njih popnemo svom snagom našeg tijela i uživamo u čistom, dugotrajnom i oštrom mirisu u zraku.

Planine su utočište od štete koju smo učinili i nastavljamo činiti našem okruženju. One su dom toliko stvorenja koja nam pokazuju kako jednostavan život zaista može biti. Svi mi stvaramo novi doživljaj sebe u planinama i pobjeđujemo svoje strahove. Sve ovo ni približno ne može opisati koliko nevjerovatne planine zaista jesu.

Zlatibor je planina u Jugozapadnoj Srbiji čiji je najviši vrh Tornik (1496m). Ova planina jedno je od najpoznatijih klimatskih liječilišta u Republici Srbiji i jednako je posjećeno i ljeti i zimi. Tajna ovog mjesta je u prostranim proplancima koji su pogodni za duge šetnje i cjelodnevno udisanje planinskog vazduha.

Hlad šuma bijelog i crnog bora te brdske bukve čine ovo mjesto savršenim za ljetne dane. Iako temperatura na Zlatiboru ljeti doseže i preko 30⁰C , vrijeme je podnošljivo zbog prisustva vjetrova koji se iznad ove planine ukrštaju u Ružu vjetrova koja sa produktima četinarskih iglica blagotvorno djeluje na ljudski organizam. Upravo klima na Zlatiboru je razlog razvijenog zdravstvenog i sportsko-rekreativnog turizma.

Mnogi Zlatibor posjećuju i zbog Centra za liječenje oboljenja štitne žlijezde- Čigota. Ovaj centar je jedini ovog tipa na čitavom Balkanu. Svi hoteli i drugi kompleksi opremljeni su prostorijama za wellness, a turističke ture uglavnom se fokusiraju na šetnju i obilazak prirodnih ljepota planine.

U okolini Zlatibora se mogu obići i Stopića pećina i Gostiljski vodopadi. Pećina je dugačka 1691,5 m a pokriva površinu od 7911,5 m2. Prvi ju je istraživao čuveni Jovan Cvijić. Pećina je uređena za turističke posjete pa su kade nastale taloženjem krečnjaka osvijetljene svjetlima raznih boja, što stvara zaista čaroban efekat.

Možda te zanima
plasticne flase toksicnost

Svega 25 kilometara od Zlatibora, u selu Gostilje, nalazi se Gostiljski vodopad koji se obrušava sa visine od 20 metara. Potok nizvodno od vodopada gradi veći broj manjih vodopada i slapova koji vas na momente odvedu u prirodne pejzaže poput onih u bajkama.

Sada kada znate sve ljepote ove planine, vrijeme je da uzmete kalendar i odredite dan vašeg putovanja!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh