Proljećno spremanje je u toku – riješite se viškova!

Avatar photo

Nije teško utvrditi da većina nas ima previše stvari. Osloboditi se nepotrebnih komada može biti veoma teško jer često stvari imaju sentimentalnu vrijednost za nas ili jednostavno mislimo da će imati praktičnu upotrebu, jednog dana.

Ne mislimo da je ultra-minimalizam način na koji trebate živjeti, nego da trebate posjedovati isključivo stvari koje koristite i koje su zapravo bitne za vas. Da biste to učinili, mi ćemo vam pomoći da identifikujete viškove u vašem domu, te vam objasniti kako da ih se otarasite, tako da to ne podrazumijeva uvijek bacanje. Na kraju ćemo sa vama podijeliti par savjeta kako da održite ovaj novonastali balans.

Prije svega, podijelite stvari na kategorije kao što su knjige, odjeća, kablovi, namještaj, itd. Ako primijetite da vam bilo šta zauzima previše prostora, uvrstite to na vašu listu.

Poslije kategorisanja, stvari podijelite i u sljedeće 3 grupe:

  • stvari koje ćete zadržati,
  • stvari kojih želite da se oslobodite,
  • stvari za koje niste sigurni šta sa njima činiti.

Budite nemilosrdni i zapitajte se: Kada ste zadnji put koristili taj glomazni električni sokovnik? Kakve su šanse da ćete ga početi koristiti u budućnosti? Da li to zaista vrijedi imati u blizini?

Kada završite sortiranje, prođite kroz gomilu predmeta za koje niste sigurni i pokušajte se riješiti polovine. Jednostavan faktor odlučivanja: pronađite slične stvari i zadržite one koje vam se najviše sviđaju, ostalih se otarasite.

Stvari za koje ste sigurni da ih se želite riješiti, odložite u kartonske kutije ili vreće za smeće. Pratite da li ćete u narednih 30 dana koristiti bilo koju od stvari za koje niste sigurni. Poslije 30 dana ponovite postupak.

Lijepo je imati više prostora u svom domu, a kada shvatite da vam se to sviđa i da vam ne nedostaje ništa od stvari kojih ste se riješili, biće vam mnogo lakše da se nastavite oslobađati viškova.

Kada dođete do koraka kada se trebate riješiti stvari, budite svjesni da imate nekoliko opcija. Očigledno je da dosta stvari možete reciklirati ili prosto baciti u najbliži kontejner, ali ako imate nešto što je u dobrom stanju, možete to prodati ili donirati.

Možda te zanima
zdravija summer picnic

Dakle, pretražite internet i locirajte najbliži Crveni krst, dom za nezbrinutu djecu ili bilo koju drugu sličnu ustanovu ili organizaciju, te tamo odnesite iskoristive stvari i predmete koje ste izdvojili kao vama nepotrebne.

Predmete od veće vrijednosti pokušajte prodati na stranicama kao što su pik.ba, lalafo.rs, e-bay ili slično. Imajte u vidu da cijenu trebate prilagoditi stanju u kom se stvar nalazi, te se najčešće oduzima 20%-70% od prvobitne vrijednosti.

I na kraju, kako biste održali ovaj red koji ste napokon napravili u vašem domu, ali i životu, upamtite sljedeće savjete:

  • Kada kupite nešto novo, oslobodite se nečeg starog.
  • Odredite datum isteka roka nekog predmeta ako ga rijetko koristite. Ukoliko ga opet ugledate a taj datum je prošao, vrijeme je da ga se otarasite.
  • Ne kupujte ništa novo dok u narednih 48 sati ne razmotrite da li vam je to zaista potrebno.
  • Organizujte se na način koji vam pomaže da bolje koristite ono što imate. Frižider organizujte kao supermarket, a odjeću po boji, kao u prodavnici. Ovako ćete lakše pronalaziti ono što tražite.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh