Ivana Macanović otkriva kako se motivisati za trčanje zimi

Avatar photo

Činjenica je da vaše raspoloženje drastično može da potone tokom jeseni i zime. Trčanje može biti rješenje vaših problema, ali je gotovo svima jako teško da se natjeraju na redovno trčanje zimi. Zbog toga, ZdraviJa se potrudila da sazna trikove koji će vas motivisati da odete na trčanje. Savjete smo zatražili od Ivane Macanović, istaknute bh atletičarke i ovogodišnje prvakinje državnog prvenstva za seniore BiH na 200m.

U čemu ona pronalazi motivaciju za trčanje zimi, pročitajte u nastavku.

ZdraviJa: Ivana, u čemu Vi pronalazite motivaciju za trening tokom ovih hladnih dana?

Ivana Macanović: Uvijek kažem da fizička aktivnost ne treba da bude samo kratkoročan cilj.

Fizička aktivnost, zdrava ishrana, vođenje računa o životu uopšte – za mene nisu neki kratkoročni ciljevi, to je moj stil života. Vježbanjem i trčanjem ne djelujete samo na izgled.       Uz fizičku aktivnost dolaze i druge pogodnosti. Imaćete više energije, bićete manje bolešljivi, osjećaćete se ispunjenijim.

@nike

Fizička aktivnost nam je svima potrebna i nema osobe koja se ne osjeća dobro nakon barem malo gibanja i trčanja, međutim najveći je problem pokrenuti se i zavoljeti takav život.

Ipak, motivacija se često poljulja, posebno tokom zimskih dana.

Često ostvarivanje manjih ciljeva koji su u skladu s vašim sposobnostima, djeluje kao nagrada, a to znači da će vas samo još više ohrabriti da ne odustanete. Takođe, više manjih ciljeva rezultat je pomicanje granica i ostvarivanje većeg napretka. Imajte na umu da ciljevi moraju biti jasno određeni, te da ih se morate pridržavati. Ako neki cilj ne uspijete ostvariti, modifikujte sljedeći cilj tako da sve uspijete nadoknaditi. Tako ćete sebi osigurati fleksibilnost, uživati u aktivnosti, održavati motivaciju, te spriječiti odustajanje – kaže Ivana.

Ako sebi postavite ciljeve koji su nedostižni, vjerovatno ćete odustati nakon nekog vremena. Postavite više manjih ciljeva, ali težite onom krajnjem.

Niska temperature nije jedini razlog zbog kojeg se malo ko usuđuje trčati zimi. Postoje mnoge stvari o kojima treba voditi računa. Prije svega, najvažnija je kvalitetna oprema za trčanje zimi. Evo šta Ivana preporučuje.

Trčanje zimi jednako je važno kao i tokom ostatka godine. Ukoliko se pravilno obučete, neće vas ništa spriječiti da tokom zimskih mjeseci nastavite s trčanjem i ostalim sportskim aktivnostima na otvorenom. Kada je u pitanju kvalitet i sigurnost opreme za trčanje zimi, tu je provjereno dobra nova Shield kolekcija brenda Nike

trčanje zimi
@nike

Slojevita odjeća je zlatno pravilo za trčanje zimi, jer zadržava hladan zrak između slojeva odjeće, te pomaže u regulaciji tjelesne temperature dodavanjem ili oduzimanjem pokojeg sloja. Odaberite odjeću koja koži omogućava disanje. Umjesto pamuka izaberite lagani materijal kao što je onaj od kojeg je izrađena nova Shield kolekcija brenda Nike. Pamučna odjeća zadržava vlažnost i znoj te može iritirati vašu kožu.

Nemojte se obući predebelo. Obucite se kao da je vani 7 ˚C toplije nego što stvarno jeste jer će se vaše tijelo zagrijati tokom trčanja. Takođe, utvrđeno je da čak 30% vaše tjelesne temperature izgubite preko šaka i stopala, stoga – kapa, rukavice i tople čarape su ključni dijelovi zimske opreme.

Ako je toliko hladno vani da vas sve boli dok udišete hladan zrak, stavite šal preko nosa i usta kako biste zagrijali i ovlažili zrak ili odaberite jaknu koja ima ugrađenu masku za lice, poput Nike Element Shield Max jakne. I za kraj su ostale patike, a moj favorit su Nike Odyssey React 2 Shield, koje su izrađene od vodootpornog materijala, njihov đon savršeno prijanja na vlažnu podlogu, a refleksni elementi olakšavaju trčanje zimi kada je vidiljivost smanjena.

@nike

Šta Ivana savjetuje početnicima u trčanju?

Trčanje zimi veći je izazov nego tokom ostalog dijela godine, barem kada su u pitanju trkači početnici.

Zbog niskih temperatura, hladnog vjetra, kraćih dana, te skliskih podloga neki će posustati odmah u startu i umjesto trčanja vani po zimi, zatvoriće se u toplom domu. Međutim, nemojte se obeshrabriti zbog zimskih vremenskih uslova. Kada se stekne malo snage i kondicije moguće je održavati trening zimi, jer je sve stvar volje i unutrašnje motivacije.

Kod mnogih početnika se zna desiti onaj prvobitni uzlet, nakon kojeg slijedi pad. Na samom početku sve ide savršeno, ali s vremenom napredak postaje sve sporiji. Baš u takvim situacijama se testira vaša snaga volje. Imajte na umu da ćete doći do teških trenutaka, te da je tada najbolje vrijeme za još više napora.

Izazovite sami sebe, ne dozvolite da tijelo upravlja vama, nego vi upravljajte njime!

Možda te zanima
istezanje i zagrevanje

Bilo bi dobro da odaberete onaj trening koji odgovara vašim željama i mogućnostima, te pomoću kojeg ćete ostvariti svoj zadani cilj. Dobra stvar je što ćete nakon postizanja cilja i dalje nastaviti vježbati, zato što će vam se svidjeti takav način života. Trčanje zimi oslobađa. Krv vam prostruji kroz tijelo, a svjež zrak razbisti glavu. Suština tog trčanja je prihvatanje vanjskih uslova koji vladaju, a ne da ih se plašite ili da se borite protiv njih – bićete ispunjeni energijom, osjećaćete se živim.

Probajte! Vidjećete da nisam pogriješila.

Dodatni savjeti za trčanje zimi:

Probudite se uz svjetlost i muziku – Naš savjet vam je da čim se alarm isključi, odmah upalite svjetlo i pustite svoju omiljenu plejlistu na telefonu

Isprobajte trčanje u paru – Vaš partner u trčanju će vas motivisati da trčite redovno

Trčite discipline koje vam odgovaraju – Držite se načina treniranja koji vam odgovara i koji zaista volite

Obavežite se na rano lijeganje u krevet – Nećete uspjeti da radite i trenirate zimi bez adekvatnog vremena odmora i oporavka. Vašem tijelu treba najmanje osam sati sna da bude funkcionalno, da vi budete produktivan član porodice i poslovnog kolektiva i da imate energiju za trčanje.

Nadamo se da smo vas motivisali da ovo veče izađete iz toplih domova i krenete sa trčanjem!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh