Kada nastaje suhi kašalj i kako ga liječiti?

Avatar photo
sirup

Zimsko vrijeme često zna biti i doba kada smo skloniji prehladama i gripi. Naročito nas zna mučiti suhi kašalj, koji je strašno iritantan i ometa nam svakodnevicu. Kada nastaje suhi kašalj i kako se s njim izboriti brzo i efikasno, te koji će vam sirup pomoći, čitajte u nastavku teksta.

Kada nastaje suhi kašalj?

Suhi (nadražajni) kašalj najčešće je simptom prehlade, a može biti uzrokovan alergijom, suhim vazduhom, astmom, dimom cigarete i slično. Suhi kašalj naziva se i neproduktivnim kašljem jer prilikom njega ne dolazi do iskašljavanja sekreta. On izaziva iritaciju sluznice i naprezanje mišića.

Produktivni kašalj tretira se lijekovima koji razgrađuju izlučevine i time pospješuju iskašljavanje. Za suhi kašalj koriste se antitusicikoji selektivno inhibiraju centar za kašalj u produženoj moždini tj. koče refleks kašljanja.

Prilikom uzimanja sirupa za suhi kašalj preporučuje se da ne pijete ni ne jedete ništa odmah nakon uzimanja lijeka. Hrana i piće mogu ubrzati uklanjanje lijeka sa sluznica usta i grla.

sirup

Sirup za suhi kašalj za odrasle

Ovakva vrsta kašlja može se zaliječiti sirupom koji je najčešće napravljen na bazi propolisa, lovora, jagorčevine, majčine dušice i drugih prirodnih sastojaka.

Postoji više vrsta sirupa za suhi kašalj koje možete kupiti u apoteci, a jedan od najefikasnijih koji smo isprobali je Sedatuxil sirup od 3C PHARMA kompanije.

Zašto da odaberete Sedatuxil sirup?

Sedatuxil sirup kombinuje biljke poput bijelog sljeza i timijana, kao i bijelog luka i klinčića, što daje dobitnu kombinaciju u smirivanju kašlja. Sirup mogu koristiti svi, i odrasli i djeca starija od 36 mjeseci.

Možda te zanima
posadi avokado

Sastav sirupa u 30 ml:

  • Ekstrakt divizme (rastapa sluz) 9900 mg
  • Ekstrakt timijana (smiruje kašalj, ubica bakterija) 252 mg
  • Ekstrakt bijelog sljeza (sadrži sluz te oblaže sluznicu) 5010 mg
  • N-acetylcystein (kida disulfidne veze) 175,32mg
  • Med (povečava produkciju pljuvačke) 1200 mg
  • Kvarcetin (antihistaminik) 150 mg
  • Ekstrakt trputca (smiruje kašalj) 750 mg
  • Ekstrakt bijelog luka E 0,2% alicina (antiseptik, prirodni ekspektorans) 10 mg
  • Ekstrakt klinčića (antiinflamator) 510 mg

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da ćete uspješno pobijediti prehladu praćenu suhim kašljem.

Možda vam bude interesantno: Kako prirodno liječiti suhi kašalj kod djece?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh