Famous Friday sa Ivanom Maksimović Anđušić

Avatar photo

Na Olimpijskim igrama 2012. godine osvojila je srebrnu medalju za Srbiju u disciplini MK puška trostav 50m. Ona je Ivana Maksimović Anđušić, srpska olimpijka, ponosna kćerka, voljena supruga i osoba koja odiše pozitivinom energijom a to sve uz osmijeh na licu! Upravo zbog toga Ivana je imala čast da prva bude intervjuisana za Zdravijin Famous Friday! Kako izgleda Ivanin tipični dan, šta jede i kako trenira, čitajte u nastavku!

Kako se jedna predivna dama odluči za grub sport kao što je streljaštvo?

Potičem iz sportske porodice. I tata i mama su iz sveta streljaštva, zahvaljujući kom su se i upoznali. Tokom godina njih dvoje, pa i ja sa njima, postali smo tim koji postiže dobre rezultate. Streljaštvom se bavim već 15 godina. Iako se u početku nisam pronalazila u ovom statičnom sportu, geni su učinili svoje. Već posle par meseci treniranja ušla sam u reprezentaciju, medalje su počele da se nižu, a putovanja i divna prijateljstva doprinela su da ostanem u streljaštvu i da mi ovaj sport uđe pod kožu.

Kakva fizička spremnost je potrebna da bi se neko bavio streljaštvom?

Fizička spremnost nije presudna za naš sport, ali isto tako nije ni zanemarljiva. Mnogi strelci ne pridaju veliku pažnju kondiciji, ali oni u samom vrhu su itekako posvećeni fizičkoj pripremi. Streljaštvo je specifičan sport, pa se u određenim položajima provodi dosta vremena. Krivi se kičma, stradaju kolena i ramena. Da biste dugo opstali u ovom sportu, potrebno je da redovno vežbate i da mnogo vremena posvećujete vašoj fizičkoj spremnosti.

Već nekoliko godina Ivana je u idiličnom braku sa poznatim košarkašem Danilom Anđušićem. Pitali smo je da nam objasni razliku između tipova treninga koje ona i njen suprug rade kada su zajedno u teretani i kako se hrane, s obzirom na brojne obaveze koje imaju.

S obzirom da je i vaš suprug (košarkaš Danilo Anđušić) poznat u svijetu sporta, možete li nam reći razliku između vaših treninga i priprema?

Radimo slične vežbe za iste delove tela, s tim što on radi sa mnogo većim težinama. Moji treninzi se baziraju uglavnom na izdržljivosti, jačanju muskulature i istezanju.

Kako se hranite?

Uglavnom zdravo! Kada uskladite svoje obaveze i slobodno vreme, nije problem hraniti se kod kuće i kuvati zdravu hranu. Čak i kada su vam “pune ruke posla”, postoje zdravi obroci koji se spremaju za svega 15 minuta, razne salate, na primer. 

Zbog Danilovog košarkaškog angažmana u Unics-u iz Kazana, već neko vrijeme živite u Rusiji. Možete li nam reći kako izgleda jedan tipičan dan u vašem domu?

Prvi deo dana oboje provodimo na treninzima, ja u streljani, a Danilo u sali. Ručak i popodnevno slobodno vreme volimo da provedemo kod kuće, odmarajući se i pripremajući za drugi trening. Veče je uvek rezervisano za šetnju, a kada su “ruske zime” za večeru sa prijateljima ili neki dobar film.

S obzirom da mnogo putujete, zanima nas da li trenirate i kada ste na putovanju i da li se i tada hranite zdravo ili se ipak u potpunosti prepustite čarima lokalne kuhinje?

Slobodno vreme uvek volimo da iskoristimo za neko dobro putovanje. Veliki smo hedonisti a i gurmani, pa tokom putovanja sebi dozvolimo potpuni užitak uz naša omiljena jela i slatkiše. Kako u sklopu hotela uvek postoji i teretana, vežbanjem se borimo protiv viška kilograma.

Ivana, šta je to što te najviše motiviše?

Moja porodica je oduvek bila moja najveća inspiracija. Tatina zlatna olimpijska medalja je od samog početka bila ogroman motiv da nastavim njegovim stopama i jednoga dana budem kao on, pa čak i bolja. Mama je svu svoju snagu i znanje usmerila da to i ostvarim. Mlađi brat je uvek bio uz mene, kao moja najveća podrška. Pored njih, osoba koja me inspiriše i kojoj se divim jeste moj muž. Hrabar i uporan, vredan i borben uči me da je svaki pad dobra lekcija, da se za svaki san treba boriti do kraja, da verujem u sebe i svoje mogućnosti. Pored takve osobe, prosto se trudiš da budeš najbolja verzija sebe.

Možda te zanima
milena buđevac

Da li možeš da nam daš neki savjet kako se nositi sa velikim uspjesima, ali i porazom?

Mislim da je to više stvar vaspitanja. Kada nekome daš moć ili u mom slučaju kada “dotakneš zvezde”,  tada vidiš kakav je zaista neko. Ja sam jako ponosna na svoje roditelje i zahvalna na svemu što su me naučili. Iako sam u par navrata imala osećaj kao da letim, nikada nisam zaboravila sav rad i trud koji je uložen u mene, sva žrtvovanja i suze kada prosto “nije išlo”.  Veoma cenim vreme uloženo u stvaranje svake naše medalje, ali kada osetiš i njenu drugu stranu, odnosno kada doživiš poraze na svojoj koži, jednostavno naučiš da noge držiš na zemlji. Moraš biti spreman da svaki loš rezultat izneseš na pravi način, naučiš nešto iz njega i digneš se jači i spremniji da radiš više za svoj cilj. Nijedna velika medalja ili cilj se ne ostvaruje lako, ali kada posle svih teških situacija stigneš do svog cilja, više ga ceniš i u njemu neizmerno uživaš.

Da su uspješni i istinski ostvareni ljudi zapravo skromni i jednostavni, ovom svojom pričom pokazala je i Ivana. ZdraviJa joj želi sreću u budućim poduhvatima na svim životnim poljima, a Vama, dragi naši čitaoci, preporučujemo da nas pratite svakog petka jer vas očekuje novi Famous Friday.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh