Kako da izbegneš stvari koje ti crpe energiju?

Avatar photo
Energija

Jedan od najefikasnijih načina da se osećate bolje, i da imate više energije, jeste da otkrijete gde vam ta energija svakodnevno “curi”. Znamo da se pored naših svih planova i želja, ponekad desi i nešto što i nismo očekivali. Za to nam je uvek potrebna potpuna podrška naših najbližih, porodice, partnera pa i zajednice. ZdraviJa ti otkriva 5 stvari koje mogu biti razlozi za tvoj manjak energije. 

Pokušaj da u narednim danima obratiš pažnju na ove uzroke i da ih eliminišeš jedan po jedan.

Toksična veza

Kada ste stalno u nekoj vrsti odbrane odbrani ili ste kritikovani na svakom koraku, to može izazvati velike odlivi energije. Razmislite o odnosima u vašem životu. Ovo se ne odnosi samo na vezu sa partnerom, već i sa prijateljima koji vam mogu itekako crpeti energiju. Takođe, ova osoba može biti i član porodice ili čak kolega sa posla. 

Ipak pokušajte da ostanete imuni na to. Smanjite kontakt sa takvom osobom ili ovakvu vezu prekinite u potpunosti. Nije vam potrebno da svakog dana slišate neke pridike.

Energija

Briga

Koliko vremena provodite brinući se o stvarima koje se nisu ni dogodile?  Ako imate naviku da brinete, to bi moglo biti naučeno ponašanje iz detinjstva. Opsednutost potencijalnim lošim stvarima koje bi se mogle desiti neće promeniti ono što se dešava (jer briga nije isto što i priprema), i to je ogromno curenje energije.

Pokušajte da uradite ono što možete. Osvrnite se na današnji dan, pozovite dragu osobu, recite joj koliko vam znači, zagrlite mamu, baku ili odvojite vreme koje ćete provesti u igri sa vašim detetom duže nego obično. Mislite na male uspehe koje ste postigli danas.

Vreme provedeno na telefonu

Većina nas ima emisije i serije koje volimo da gledamo, ali redovno strimovanje ili skrolovanje satima može da vam iscrpi energiju. Evo nečega važnog za razmišljanje: ako gledate stvari koje su nasilne ili stresne, vaše telo reaguje pravim osećanjima. Dakle, kada gledate strašni film, vaše telo oslobađa hormone stresa poput kortizola. Vremenom, ovi hormoni mogu zamoriti naše nadbubrežne žlezde i dovesti do iscrpljenosti i upale. 

Ovo vreme možete da provedete u prirodi sa porodicom, na kafi sa drugaricom ili kraj neke dobre knjige.

Energija

Poremećene granice

Jedan od najvećih uzroka curenja energije jesu neuređene granice.

Reći da kada želite da kažete ne, popuštanje lošeg ponašanja da klizi, a ne izgovaranje svoje istine može postati večni odliv energije. Ponekad popunjavanje vašeg mentalnog kapaciteta počinje jednostavnim znanjem kada treba reći ne.

Možda te zanima
odrzivi brendovi oznake

Kada date prioritet kako se osećate i savladate umetnost zdravih granica, povratićete svoju mentalnu snagu. Kao bonus, vaš život će postati eksponencijalno manje stresan tako da se možete vratiti svom najboljem životu.

Rad, rad i samo rad

Ravnoteža između posla i života je od suštinskog značaja za optimalan protok energije jer je prekomerni rad jedan veliki uzrok prekomernog gubitka energije. Naučna istraživanja sugerišu nam da rad više od 45 sati nedeljno šteti i fizičkom i mentalnom zdravlju.

Možete uspostaviti sisteme kako biste sprečili da se izgubite na poslu i osigurali da vaši odnosi sa porodicom, prijateljima, partnerom i brigom o sebi imaju sveto mesto u vašem kalendaru i životu.

Saznaj da li te posao zaista preopterećuje.

Energija

Dakle?

Odgovor na pitanje na šta treba da budemo fokusirani nalazi se u nama samima. Za svakog pojedinca važno je nešto drugu u različitim periodima života. Ono najvažnije je slušati osećaj koji imate u stomaku i tada nikada nećete pogrešiti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh