Kako priznati da vas posao preopterećuje?

Avatar photo
posao preopterećuje

Osjećaj stresa na poslu je najgori, ali se dešava i najboljima od nas. Iako se možda brinete da ćete izgledati nekompetentno pred šefom ili razočarati svoje kolege, bolje je za vaš razum i vašu karijeru da priznate svoje trenutne poteškoće kako biste dobili pomoć.

ZdraviJa donosi osam načina kako da iskažete nekome da vas posao preopterećuje, umjesto da se pretvarate u produktivnu, samouvjerenu osobu u svakom trenutku.

posao preopterećuje
@pinterest

Ne igrajte na izgovor: “Prezauzet/a sam”

Priznajte, postoji čudan osjećaj zadovoljstva u tvrdnji da ste jaako zauzeti. Ovo čini da se osjećate važnim i potrebnim, međutim… Upadanje u zamku zauzetosti ne samo da će vas učiniti bolesnim, umornim, razdražljivim i manje produktivnim, već vam takođe neće omogućiti da pronađete rješenje za osjećaj preopterećenosti na poslu.

Umjesto toga, razmislite o svojim dnevnim obavezama i dajte neke iskrene odgovore na važna pitanja: Da li su vaši prioriteti ispravni? Šta se čini da nikada neće biti čekirano na vašoj listi (i da li je uopšte potrebno da to postignete)? Šta treba delegirati članu tima? Procjena toga kako zaista provodite svoje vrijeme je koristan prvi korak u dešifrovanju koje radnje će uticati na promjene.

Priznajte ono što ne znate

Nemojte ovo raditi. U redu je priznati ono što ne znate! Postoji ogromna razlika između sljeganja ramenima svom menadžeru u smislu: “To nije moj problem” i “Nikad ranije nisam ovo radio, ali sam uzbuđen da pokušam. Možete li mi pomoći da počnem”? Traženje više znanja je dobra stvar, a poznavanje i pronalazak osobe i mjesta gdje biste mogli imati koristi štedi vam vrijeme i energiju na duge staze.

Iskažite svoje slabosti kolegi od povjerenja

Kada doživite stres na poslu, ponekad pomaže da to jednostavno izbacite iz sebe u komunikaciji sa nekim kome vjerujete, a zatim nastavite dalje. Razgovaranje o problemu, čak i ako ne tražite rješenje, ovo vam može omogućiti da prestanete da skačete sa zadatka na zadatak. Ako ništa drugo, bukvalno pokažite nekom svoj raspored i recite: “Pod stresom sam i moram da provodim manje vremena na sastancima da bih ispunio sve ove rokove”.

Tražite povratne informacije od nekoga sa kim inače ne radite

Kad god se “zaglavite” na nekom projektu, pitajte nekoga izvan vašeg tima (ili industrije, ili čak kompanije, ako je moguće) za mišljenje. Lako je potrošiti vrijeme na kreativni poduhvat, ali onda shvatite da više ne možete ni da vidite kuda pokušavate da idete i koji je vaš cilj.

Osim toga, nema razloga da pokušavate da budete izolovani genije. Svaki najbolji rad obično uključuje višestruke runde izmjena i prije odlaska u štampu ili proizvodnju. Zato se malo opustite i prestanite da pretpostavljate da morate biti heroj na poslu i riješiti svaku pojedinu dilemu ili savladati svaki zadatak.

posao preopterećuje
@pinterest

Prestani na svaki zahtijev odgovarati sa “da”

Vjerovatno vam se dešava da nekada pomislite da je super biti osoba koja je uvijek spremna da pomogne ili uskoči. Naravno, ovo nije uvijek loša stvar, ali vas lako može dovesti do neuspjeha. Ukoliko ste vi osoba na koju se može svako osloniti, provjerite da li će i vama pomoć biti uvijek na raspolaganju.

Možda te zanima
plastika ekologija

Više ne znači i bolje

Ako ste preopterećeni, morate da precizirate i određujete prioritete, a ne da dodajete. Dakle, za svakog dobronamjernog kolegu koji kaže: “Hej, imaš li pet minuta da…” dajte sebi dozvolu da ljubazno odbijete. Recimo, “Volio/la bih da pomognem, ali moram da se fokusiram na svoje goruće stvari” ili “To se neće poklapati sa mojim prioritetima ovog mjeseca, ali hajde da razgovaramo o tome kako možemo da završimo i taj dio posla”.

Razgraničite šta je privremeno a šta ne

Ukoliko možete da predvidite preopterećenje, možete i mentalno da se pripremite, a ako je to opterećenje povezano i sa ostatkom vašeg tima osjećaćete se mnogo lakše. Utješite se činjenicom da niste sami. Ukoliko ovo stanje traje i to samo u vašem slučaju, onda znjate da je vrijeme da se konsultujete sa svojim naređenim.

Nparavite pauzu!

Znamo da želite da izgledate posvećeno bez obzira na sve, ali ovakav stav može da vam donese samo štetu. Na primjer, ako vas kolege znaju kao nekoga ko odgovara na e-poštu u 0. 1 sekundu, recite im da sada grupno proveravate e-poštu samo u određeno vrijeme. Ako vam se čini da ne možete da postignete napredak na nekom određenom projektu, posvetite se samo sebi jedan cijeli dan i odustanite 100 posto od posla: isključite telefon, poruke i ostavite ih dostupnim samo za ekstremne hitnoće. Ako se uvijek budite rano, a ostajete do kasno ili radite vikendom, gledajte da to malo smanjite i napravite balans.

Kada vas ljudi vide kako pristupate sami prema sebi i oni će (nadamo se) prepoznati kako izgleda dobar balans između posla i privatnog života. Kada namjerno i otvoreno govorite o sopstvenim granicama i potrebi za pauzama, manja je vjerovatnoća da ćete doživjeti “burnout” i mnogo ćete bolje upravljati sopstvenom energijom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh