Kako da muškarci ojačaju svoj imuni sistem

Avatar photo
imuni sistem teretana muškarci zdravlje

Imuni sistem je odbrambeni mehanizam tijela koji se bori protiv bolesti i infekcija. Štiti tijelo od vanjskog uticaja bakterija, virusa, alergena i drugih mikroorganizama. Nutritivni nedostaci, kao i manjak tjelesne aktivnosti te previše stresa, mogu oslabiti imunitet, čime se povećava rizik od bolesti.

Zato savjetujemo svim muškarcima, ali i ženama, da se pridržavaju ovih par pravila i njihovo tijelo će im biti zahvalno na tome.

Perite ruke nakon teretane

imuni sistem muškarci higijena zdravljeNe biste vjerovali koliko prljavštine i bakterija ima u teretani. Reći ćemo vam samo da u teretani ima 362 puta više bakterija nego na wc šolji. Nadamo se da vam je ovo dovoljan razlog da operete ruke čim završite sa vježbanjem u teretani.

Vitamin C i cink

Vitamin C i cink su odlična kombinacija za jačanje imunološkog sistema, te zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Kombinovanim unošenjem ova dva u organizam, pomoći ćete normalnu funkciju vašeg organizma.

Koji su to još vitamini potrebni muškarcima, pročitajte ovdje.

Ne odustajte od rutine vježbanja

Dani su kraći i mrak preovladava što dovodi do mrzovolje i smanjenja želje da se uopšte izađe iz kuće a kamoli vježba. Ne  dozvolite da se to i vama desi nego nastavite sa svojom redovnom rutinom vježbanja. Vaše tijelo i organizam će vam biti zahvalni.

Idite u saunu

Razne studije su otkrile da saune mogu pojačati vaš imunološki sistem proizvodnjom više bijelih krvnih zrnaca. Zato, nakon treninga posjetite i saunu i nastavite sa znojenjem još neko vrijeme.

Jedite paprike

imuni sistem muškarci zdravlje paprike vitaminiMislili ste da su citrusi najbolji izvori vitamina C? Razmislite još jednom. Istraživanja su dokazala da crvene paprike imaju skoro duplo više vitamina C nego, na primjer, narandže. Zato, nakon treninga svratite usput u market i kupite crvene paprike. Dodajte ih hranljivim obrocima nakon treniga, tipa piletini sa smeđom rižom, salatom od lososa i slično.

Možda te zanima
Komunikacija

Više recepata možete pronaći u našoj rubrici Pravim.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da se nastavite truditi da ostanete zdravi i fit!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh