Kako eliminisati masti iz organizma?

Avatar photo

ZdraviJa nikada ne preporučuje loše dijete, ne predviđa nerealne ciljeve niti vam ikada daje lažnu nadu. Ovih nekoliko pametnih, novih strategija će vam pomoći da izbacite masnoću iz svog tijela i zadržite to stanje.

Spremite se da zaustavite beskrajni yo-yoing. Nauka je konačno došla do jednostavnih, revolucionarnih rješenja za trajni gubitak težine. Nudimo vam savjete vrhunskih stručnjaka čija istraživanja dokazuju da su vaši ciljevi itekako ostvarivi uz sljedeće strategije.

Kao što postoji više od jedne vrste masti u hrani, tako i u vašem tijelu postoji više vrsta masti. Bijela mast je loša stvar koju nikako ne želite u svom tijelu. Druga vrsta, smeđa masnoća zapravo uništava kalorije. Ova dobra mast je moćna jer je bogata mitohondrijama, dijelovima ćelija koje stvaraju toplotu. Kada se aktivira, i mala količina smeđe masti može da zakači i uništi čak 20 posto kalorija.

Vježba je jedan od najboljih načina da bijelu mast pretvorite u smeđu. Trening obezbjeđuje hormon pod nazivom irisin, koji pretvara bijelu masnu u braon. Vježbajte pola sata najmanje pet puta u sedmici da biste ostvarili željeni učinak.

Pijte zeleni čaj

Ovaj zdravi napitak djeluje kao magičan sastojak koji pospješuje smanjenje kilograma, i to bez negativnih neželjenih efekata. U pregledu studija zaključeno je da redovno ispijanje zelenog čaja može da vam pomogne da smanjite kilograme.

Ustanite!

Sjedenje vas konstantno unazađuje u procesu mršanja. Uprkos tome što vi mislite, krivac nije samo nedostatak vježbanja. Zapravo, fizički čin sjedenja može zapravo ubrzati proizvodnju masti u vašem tijelu. Dakle, ustanite svakih sat vremena na samo nekoliko minuta kako biste pokrenuli mišiće.

Vratite se prirodi

Veća je vjerovatnoća da ćete postati i ostati mršavi ako vaš trening ili šetnja uključuju brda, park, pentranje, prepreke, i slično.

Pobijedite svoj apetit

Ne krivite svoju žudnju za slatkim. Ispostavilo se da postoje fiziološki razlozi zbog kojih su sladoled, pomfrit, i keksi toliko teški kada treba da im se oduprete. Studije su pokazale da okus masti može da pokrene oslobađanje hemikalija sličnih onima koje doživljavaju zavisnici od droga. Trik za čuvanje apetita jeste izbjegavanje hrane koja vas “navlači” da je sve više konzumirate.

Žvačite!

Većina nas brzo jede, žvaćemo svaki zalogaj samo nekoliko puta, što znači da pojedemo više hrane nego što smo željeli. Usporite i smanjite zalogaje. Kada žvaćemo duže, naša tijela proizvode manje grelina, hormona koji povećava apetit, a više peptidnih hormona za koje se vjeruje da sprečavaju glad.

Možda te zanima
zdrave coko lesnik kuglice

Gosti nisu opravdanje

Vi zaista ne želite desert, ali vaši prijatelji ga jedu i pozivaju vas da im se pridružite. Ovo se zove sociotropija, to jeste vaša želja da ugodite ljudima. Sa druge strane, ovakvo ponašanje vas posljedično može dovesti do debljanja.

Konzumirajte vitamin D

Uzimanje ovog vitamina makar jednom dnevno može vam pomoći da smanjite kilograme. Istraživanja sugerišu da vitamin D povećava efikasnost leptina, hormona koji daje signal mozgu da ste siti. Zato što je teško dobiti vitamin D iz hrane, možda ćete morati uzeti suplemente. Mnogi stručnjaci preporučuju 1.000 međunarodnih jedinica ovog vitamina svakodnevno.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh