Kako izgleda ishrana po krvnim grupama

Avatar photo
natasa ishrana

Prošle sedmice sam objavila tekst na temu “Kako mi je ishrana po krvnoj grupi pomogla da izgubim višak kilograma”, te su mi mnogi od vas pisali i pitali da dodatno pojasnim ishranu po krvnoj grupi.

Na samom početku želim istaći da je ova vrsta ishrane meni pomogla da se osjećam bolje, da izgubim višak kilograma i da živim zdravije, što ne znači da će ovaj način prehrane odgovarati i vama. Takođe, važno je napomenuti da ova prehrana nema primarnu funkciju gubljenja kilograma ali da se kao posljedica toga javlja i mršavljenje.

Dr. D’Adamo je među prvima uradio naučno istraživanje o ishrani prema krvnoj grupi, te je shvatio da određene namirnice (iako su zdrave) negativno utiču ili uopšte nemaju benefite po nečiji organizam, a nekome pomažu da izgube višak kilograma i da se osjećaju bolje. Upravo zbog toga shvatio je da svaka krvna grupa ima svoju istoriju nastajanja i da svakoj krvnoj grupi odgovara posebna prehrana. U nastavku ću vam ukratko pokušati objasniti svaku krvnu grupu pojedinačno po istraživanjima poznatog Dr. D’Adamo-a.

Krvna grupa A

Ono što je ostavilo najveći trag na razvoj krvne grupe A je borba za opstanak, kada je došlo do naglog smanjenja zaliha lovačke divljači. Uzgoj žitarica i stoke promijenio je sve. Po prvi put, ljudi su se uspjeli odreći lovačkog načina života i uspostavili stabilne zajednice. Vremenom su se adaptacije koje su oformile krvnu grupu A temeljile na potrebi da se u potpunosti iskoriste hranljive materije iz izvora ugljenih hidrata.

Te se biološke adaptacije još uvijek mogu vidjeti u probavnoj strukturi tipa A. Nizak nivo hlorovodonične kiseline u želucu i visok nivo probavnog enzima u probavnom sistemu omogućuju efikasniju probavu ugljenih hidrata. Karakterišu je i nizak nivo crijevne alkalne fosfataze, što otežava probavu i metabolizam životinjskih bjelančevina i masti.

Dijeta prema krvnoj grupi A

lososIshrana prema krvoj grupi A najsličnija je vegetarijanskoj ishrani, a ako ste navikli jesti meso, izgubićete na težini i imati više energije već nakon nekoliko dana. Izbjegavajte pšenicu i pšenične proizvode. Od voća i povrća, trebalo bi da smanjite ili u potpunosti izbacite plavi patlidžan, gljive, paradajz, banane, narandže i mandarine.

Krvna grupa B – BALANS

Krvna grupa B razvila se na području himalajskih visoravni, na dijelu današnjeg Pakistana i Indije, te se vjeruje da je krvna grupa B u početku mutirala kao odgovor na klimatske promjene. Ta nova krvna grupa uskoro je bila karakteristična za velika plemena stepskih stanovnika, koji su u to vrijeme dominirali na Evroazijskim ravnicama. Dok su Mongoli prolazili kroz Aziju, gen za krv B tipa bio je čvrsto ukorijenjen.

Mongoli su krenuli prema sjeveru i slijedili kulturu koja se zasnivala na stočarstvu i udomljavanju životinja – što se odražavalo u njihovoj prehrani od mesa i mliječnih proizvoda. Prema istraživanjima, pripadnici krvne grupe B imaju manji faktor rizika od bolesti, fizički su sposobniji i psihički uravnoteženiji od bilo koje druge krvne grupe.

Dijeta prema krvnoj grupi B

Kod pripadnika krvne grupe B najveći faktori u povećanju tjelesne težine su kukuruz, pšenica, heljda, sočiva, paradajz, kikiriki i susam. Svaka od tih namirnica utiče na učinkovitost vašeg metaboličkog procesa, što za posljedicu ima umor, zadržavanje tečnosti i hipoglikemiju – ozbiljan pad šećera u krvi nakon jela. Kada uklonite ovu hranu i počnete jesti namirnice koje odgovaraju vašem tipu, nivo šećera će se izbalansirati.

Još jedna vrlo uobičajena amirnica koju bi tipovi B trebali izbjegavati je piletina. Problem je moć aglutinirajućeg lektina koji napada vaš krvotok i mogućnost da dovede do moždanog udara i imunoloških poremećaja. Zato, piletinu zamijenite teletinom, junetinom ili nekom divljači. Ostale namirnice koje treba što više da unesete u svakodnevnu ishranu jesu zeleno povrće, jaja i mliječni proizvodi sa niskim udjelom masti.

Nulta krvna grupa

mesoOsobe nulte krvne grupe imaju tendenciju višeg nivoa želučane kiseline. Osim toga, ova krvna grupa ima vrlo razvijenu sposobnost da probavi obroke koji sadrže i proteine ​​i masnoće. Enzimi koji olakšavaju probavu proteina i masti, sa druge strane imaju svoju cijenu. Tako na primjer, jednostavni ugljeni hidrati, posebno iz žitarica, lakše se pretvaraju u masti i trigliceride.

Od namirnica se preporučuje izbjegavanje svinjetine, lososa i škampa, dok su ostale vrste mesa neutralne za pripadnike ove krvne grupe. Od mliječnih proizvoda trebalo bi da izbjegavate sve osim fete, mocarele i mliječnih proizvoda od soje. Izbjegavajte šareni grah, kukuruz i pšenicu.

Možda te zanima

Krvna grupa AB

Krv tipa AB je veoma rijetka. Nalazi se u manje od 5% populacije. To je „najnovija“ krvna grupa. Do prije deset vijekova, bilo je malo ili nimalo krvne grupe tipa AB. To je zato što tip AB proizlazi iz miješanja tipa A sa tipom B. Za razliku od gotovo svih drugih gena, koji imaju ‘dominantnu’ i ‘recesivnu’ varijaciju (alele), aleli A i B su ‘ko-dominantni’, što znači da sasvim sretno koegzistiraju jedni sa drugima.

Tip AB je jedina krvna grupa čije je postojanje rezultat miješanja, a ne evolucije i okoline. Prema tome, oni dijele i prednosti i izazove tipova A i B. Tip AB ima jedinstvenu kakvoću sličnu kameleonu, u zavisnosti od okolnosti, ova krvna grupa može prilagoditi karakteristike svake druge krvne grupe. Tip AB je ponekad A-sličan, ponekad B-sličan, a ponekad i spoj oba.

Ishrana prema krvoj grupi AB

Kao što smo rekli, krvna grupa A nosi karakteristike krvnih grupa A i B. Tako, ovaj tip ima nisku kiselinu u želucu prema krvoj grupi A, ali i adaptaciju na meso prema grupi B. Zato se ovom tipu preporučuju namirnice kao što su tofu, morski plodovi, mliječni proizvodi i zeleno povrće.

Izbjgavajte sve vrste dimljenog i sušenog mesa, jer ove namirnice mogu prouzrokovati rak želuca kod osoba sa niskim nivoom želučane kiseline. Takođe, preporučuju se manji ali češći obroci, te kombinovanje određenih namirnica. Na primjer, olakšaćete probavu ako izbjegavate kombinaciju skroba i proteina u istom obroku.

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne, a ako imate dodatna pitanja i ako biste voljeli da vam napišemo recepte za određene krvne grupe, slobodno nam pišite u komentaru ispod teksta.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh