Kako kućne biljke mogu da vas zaštite od virusa i gripe

Avatar photo
spavaća soba sa biljkama

Mislite da je jedina uloga biljaka u domaćinstvu da uljepšaju životni prostor i izgledaju lijepo na policama? Razmislite ponovo. Mnoge uobičajene kućne biljke, kao što su fikus ili dracena, mogu smanjiti infektivnost virusa u vazduhu tako što će povećati nivo vlage u zatvorenom prostoru. Jedno od tajnih oružja za odbranu od prehlade ili gripe su upravo biljke.

Prema istraživanjima, kada je vlažnost veća od 40%, to može značajno smanjiti infektivnost virusa gripa. Sve biljke, osim sukulenata i kaktusa, imaju sposobnost da povećaju nivo vlažnosti kroz proces poznat kao transpiracija.

Naime, transpiracija se dešava kada direktna sunčeva svjetlost udari u lišće, te izvuče vodu iz njih u vazduh. Biljka, zauzvrat, crpi vodu iz zemlje da bi zamijenila vodu koja je isparila u vazduh. Što je veća biljka, to se više transpiracije dešava, te više vode dolazi u vazduh. Stoga, što više biljaka, više vlažnosti u vazduhu.

U nastavku vam predstavljamo prijedlog nekoliko kućnih biljaka koje možete držati u svom domu.

Dracena

Ova velika biljka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Za rast im je potrebna vlažnost, ali ne podnose previše vlažno tlo, stoga nemojte pretjerivati. Ova biljka uklanja formaldehide, ksilene i bezene. Međutim, ova biljka se ne preporučuje za one koji imaju kućne ljubimce, jer im može izazvati povraćanje ili proširene zjenice.

kućne biljke
@crocus.co.uk

Hrizantema

Ovo je visoko rangiran čistač zraka. Osim što reguliše uobičajene toksine, uklanja i amonijak. Vazduh zapravo čiste cvjetovi hrizanteme, a biljka cvjeta samo 6 sedmica. Zemlju treba održavati vlažnom.

Engleski bršljan

Ova zimzelena biljka je dobro prilagođena životu u zatvorenom prostoru. Tokom njenog rasta, treba je redovno zalijevati, ali u zimskim mjesecima nešto manje.

@balconygardenweb.com

Fikus

Fikus vuče porijeklo iz Indije. Korijenje ovog zimzelenog stabla raste prema gore i često se ispreplete sa stablom biljke stvarajući zanimljive oblike. On voli prigušeno svjetlo i malo pažnje. Povremeno je potrebno obrezivanje i brisanje površine listova. Reguliše ugljen-monoksid, formaldehid i trikloretilen u vazduhu.

Možda te zanima
godisnji pregledi

Aloe vera

Poznata su mnoga ljekovita svojstva ove biljke, a jedno od njih je i poboljšanje kvaliteta vazduha u domu. Ona pomaže u pročišćavanju vazduha od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Ova biljka voli mnogo sunčeve svjetlosti.

aloe vera

Zato obogadite svoj životni prostor novim primjercima, jer kućne biljke ne samo da pročišćavaju vazduh već nas održavaju zdravima. Ovi savjeti i trikovi će vam sigurno biti od koristi, a kako biste sačuvali svoje zdravlje u sezoni prehlade i gripe.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh