7 saveta i trikova za brigu o sobnim biljkama zimi

Avatar photo
njega biljaka zimi

Zimi, sobnim biljakama nedostaje sunce, pa zbog toga neretko oslabe. Međutim, upravo zimi provodimo više vremena kod kuće, pa bi bilo šteta da se ne posvetimo održavanju vegetacije koja upotpunjava estetiku našeg životnog prostora.

Kako pravilno održavati sobne biljke tokom grejne sezone? Evo nekoliko dragocenih saveta.

1. Udaljite biljke od radijatora i održavajte optimalnu vlažnost vazduha

Tokom grejne sezone, vazduh u zatvorenim prostorijama često je topao i suv, što može negativno uticati na sobne biljke i njihov rast. U takvim uslovima ivice listova biljaka se isušuju i počinju da dobijaju smeđu boju. Kako biste pomogli vašim biljakama, savetujemo vam da ih ne držite blizu radijatora.

Za održavanje optimalne vlažnosti vazduha, dobro bi bilo postaviti posudice sa vodom pored radijatora ili koristiti ovlaživač vazduha. Povremeno prskanje lišća takođe može pomoći vašim biljkama.

zimska basta

2. Održavajte optimalnu sobnu temperaturu

Većina kućnih biljaka preferira temperature između 15°C i 25°C. Trudite se održavati konstantnu temperaturu u prostoru gde su biljke smeštene. Izbegavajte iznenadne promene temperature koje mogu uzrokovati stres kod biljaka.

3. Vodite računa o zalivanju

Za mnoge biljke, zima je period odmora. Tokom vegetativnog odmora, preporučljivo je produžiti vreme između zalivanja. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena, naročito kada su u pitanju zelene biljke. Dakle, dovoljno je da zalivate svoje sobne biljke otprilike svake dve nedelje mlakom vodom koja ne sadrži hlor. Ako je moguće, koristite kišnicu, jer je biljke mnogo bolje podnose.

Međutim, ako je vaš prostor jako zagrejan, biljkama će biti potrebno češće navodnjavanje. Kako biste utvrdili potrebu biljke za vodom, pažljivo pratite vlažnost zemlje pre zalivanja.

Važno je biljke zalivati ujutru kako biste izbegli rizik od truljenja, jer je to vreme kada koren apsorbuje vodu.

biljke njega

4. Pružite im svetlost

Zbog nedostatka sunčeve svetlosti, preporučujemo vam da zimi saksije stavite blizu prozora. Naime, kada se nalazi blizu prozora biljka će dobijati četiri puta više svetlosti nego kada je od njega udaljena nekoliko metara.

Ako je vaš dom slabo osvetljen, može biti korisno biljkama pružiti veštačko osvetljenje kako biste im pomogli u procesu fotosinteze neophodnom za njihov rast. Za to možete koristiti LED sijalice, jer su štedne, pružaju jako osvetljenje, a pritom ne zagrevaju biljku.

5. Koristite saksije od terakote

Terakota je materijal koji pogoduje provetravanju korena. Ovaj materijal pomaže u regulaciji temperature korena tokom zime. Osim toga, terakota, kao porozan materijal, omogućava da vlaga koja je štetna za koren nestane.

6. Iskoristite ljuske jaja i talog kafe kao kompost

Naime, ovi organski materijali mogu da budu odličan kompost za naše sobne biljke. To su prirodna đubriva čiji je miris neutralan ili prijatan. Prenose biljkama esencijalne elemente koje bi inače trebalo da pronađu u prirodnom tlu.

Ljuske od jaja sadrže kalcijum – hranjivi sastojak koji pospešuje razvoj korena i rast lista. Što se tiče taloga kafe, odlično je đubrivo za tlo jer sadrži azot, kalijum i fosfor. Osim toga, talog kafe dobro odbija lisne uši. Pazite da talog kafe pomešate sa zemljom u saksiji, a ne da ga stavljate na površinu.

Možda te zanima
godisnji pregledi

7. Redovno čistite vaše biljke

kucne biljke

Prašina šteti sobnim biljkama jer može da začepi stome koje su važne za pravilno disanje lišća. Osim toga, čišćenje lišća sobnih biljaka omogućava im da bolje apsorboju svetlost i tako vrše fotosintezu.

Naravno, ako redovno čistite listove vaših biljaka, one će biti sjajnije i lepše.
Preporučuje se da ih čistite svakih desetak dana. Dovoljno je nežno preći vlažnom krpom po gornjoj strani lista, lagano ga pridržavajući drugom rukom.

Kako bi vaše zelene biljke imale sjajno lišće i bile potpuno zdrave tokom cele zime, evo nekoliko dobrih saveta kako se rešiti prašine bez upotrebe hemikalija:

  • Pivo je odličan prirodni proizvod koji možete koristiti da očistite listove biljaka. Ono uklanja prašinu i čini listove sjajnim. Očistite svaki list krpom natopljenom mešavinom piva i vode.
  • Možete koristiti i kravlje mleko koje je veoma blago prema lišću.
  • Osim što čisti lišće, čaj je dobar i za zdravlje biljaka zahvaljujući svojim brojnim hranjivim sastojcima. Dovoljno je sipati čaj u raspršivač i povremeno prskati listove.
  • Namenjena čišćenju većih listova, kora banane čini listove sjajnim i takođe je odlično đubrivo.
  • Maslinovo ulje takođe može biti odlično sredstvo za negu listova sobnih biljaka.

Uz ove dragocene savete i trikove, vaše sobne biljke će sigurno biti u dobrom stanju i tokom zimske sezone. Od pravilnog rasporeda biljaka, održavanja optimalne vlažnosti vazduha i temperature, do načina na koji čistite listove, ove smernice će vam pomoći da biljkama pružite idealne uslove za rast.

Posebna napomena: Iako su navedeni saveti široko prihvaćeni među ljubiteljima biljaka i stručnjacima, važno je imati na umu da individualne potrebe biljaka mogu varirati. Na primer, neke biljke preferiraju direktnu svetlost, dok druge bolje uspevaju u senci. Takođe, potrebe za vodom mogu zavisiti od vrste biljke i uslova u kojima se nalazi.

Imate li vi neki dodatni savet? Pišite nam i šaljite fotografije vaše zimske botaničke oaze.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh