Šta je to body checking i kada postaje problem?

Avatar photo
body checking

Granica između bilježenja učinkovosti fitnessa i opsesije njome je veoma tanka. U industriji  fitnessa i gubitka kilaže je veoma uobičajena praksa da se dokumentuje uspjeh u vidu fotografija, raznim mjerenjima tijela, provjerama masnog tkiva u tijelu i slično. Zabilježeno je da se ovaj problem sve češće javlja kod osoba koje su prilično često na društvenim mrežama.

Naime, mnogi fitness stručnjaci i instruktori promovišu „selfie“ pred ogledalom kao vid praćenja učinkovitosti treninga, dok se prema vagi odnose principom: „Ne znam, ne zanima me“.

Ali, kao što vage mogu da izazovu opsesiju brojevima, konstatno posmatranje tijela u ogledalu da bi uočili promjene – poznato kao body checking  – takođe može da postane nezdrava praksa. Kako onda da ne pređemo liniju između zdrave provjere i opsesije? Pitaju se mnogi eksperti fizičkog i mentalnog zdravlja.

body checkingŠta je to body checking?

„Body checking je opsesivno ponašanje gdje se osoba fiksira na određene oblike svog tijela, često više puta na dan“ objašnjava Dr Gene Beresin, izvrsni direktor The Clay Center for Young Healtyhy Minds u Massachusetts General Hospital. Body checking ponašanje uključuje:

  • Provjeravanje veličine stomaka, nogu ili drugih dijelova tijela. Ovo uključuje i „štipanje sala“.
  • Vaganje više puta dnevno.
  • Konstatno ogledanje tijela u ogledalu u različitoj garderobi.
  • Fiksiranost na to kakav osjećaj razna odjeća izaziva, kao npr. ako su pantalone previše uske.
  • Poređenje sopostvenog oblika tjela sa drugima oko sebe.
  • Opsesivno mjerenje struka, ruku, nogu, itd.

Dok je body checking čest kod osoba oboljelih od anoreksije ili bulimije, može takođe da se pojavi kod osoba koje su mnogo zabrinute svojim fizičkim izgledom. Poznato je da osobe koje češće koriste društvene mreže, su mnogo više zabrinuti svojim izgledom.

Ovo su razlozi zašto ovaj problem počinje da raste. „Body checking je veoma važan u današnjem digitalnom svijetu, jer znamo iz raznih studija da mediji mogu da imaju veoma važan – i često negativan – uticaj na sliku sopstvenog tijela“, kaže Dr. Beresin.

body checkingKoji su katalizatori (pojačivači) opsesije izgledom?

Iako nije direktno glavni krivac, većina stručnjaka ističe uticaj društvenih mreža kao jedan od najvećih faktora povećanja opsesijom zvanom body checking. „Živimo u vremenu kad fotografije predstavljaju glavni oblik komunikacije i izražavanja. Nedavno sam počeo da ispitujem klijente nutricionista ili terapija joge o njihovom korišćenju društvenih mreža i negativnim uticajima“, kaže Diers. „Odgovor koji obično dobijem je da imaju osjećaj lošije slike svog tijela, često se porede sa osobama koje prate na mrežama i kao osjećaj da se ne mogu ni porediti sa njima, pa čak i kad prate one koji promovišu zdravu sliku tijela.“

Kada body checking postaje problem?

Ako počnete zapostavljati druge aspekte svog života. “Količina vremena provedenog u provjeri tijela, naročito u vremenu koje ometa aktivnosti vezane za normalno funkcionisanje, ukazuje na to da je to postalo problem.”, kaže Ash Nadkarni, MD, psihijatar i instruktor na Medicinskoj školi u Harvardu.

„Na primjer, ako se neko izoluje od društva i izgubi skoro sve veze koje je imao u životu ili ne može funkcionisati na poslu na pravi način i fokusira se samo na body checking, to je znak da ima veliki problem.“

Ako vam to nema smisla, razmislite o svom ponašanju postavljajući si ovih par ključnih pitanja. „Mogu li prestati sa ovim navikama i biti sasvim OK sa sobom?“ „Mogu li nastaviti bez fotografisanja svog tijela i da li mi može biti u redu da vidim da fotografije ne pokazuju ono što sam mislio da će pokazati?“

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

body checking

Pokušajte sa preduzimanjem nekih od ovih koraka:

  • Posavjetujte se sa stručnjakom.
  • Na neko vrijeme sklonite sve što koristite za body checking. Ogledala, vage i sve ostalo.
  • Napravite pauzu u korišćenju društvenih mreža.
  • Promijenite svoje navike.

Prije svega, zapamtite da ste vi više od onog kako izgledate. Ljepota stvarno dolazi iznutra!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh