5 važnih preventivnih pregleda koje treba da obavite 2024. godine

Avatar photo
godisnji pregled

Međunarodni dan borbe protiv raka obeležava se svakog 4. februara s ciljem podizanja svesti o raku, o njegovoj prevenciji, pravovremenom dijagnostikovanju i lečenju. Ovu inicijativu je 2000. godine pokrenula Unija za međunarodnu kontrolu kancera (Union for International Cancer Control).

Kako bi na pravi način doprinela ovoj inicijativi, ZdraviJa je za vas danas pripremila tekst o važnim preventivnim pregledima koje bi trebalo da obavite ove godine. Zapamtite, pravovremeno dijagnostikovanje ovih oboljenja najveća je šansa za uspešnu borbu.

1. Mamografija

Mamografija je brz dijagnostički postupak koji se koristi za otkrivanje raka dojke u ranim fazama, često pre nego što pacijentica primeti bilo kakve simptome. Pregled podrazumeva snimanje posebnim aparatom (mamografom), tokom koga se dojke postavljaju između dve ploče, kako bi se pažljivom kompresijom napravili snimci u dve ravni. Mamografija omogućava rano otkrivanje potencijalnih abnormalnosti u tkivu dojke.

Rizična grupa: Žene starije od 40 godina, posebno one s porodičnom istorijom raka dojke.

2. Papa test (Papanikolau test) i kolposkopija

doktorski pregledi

Papa test je skrining metoda koja se koristi za rano otkrivanje promena u ćelijama cerviksa (grlića materice), koje bi mogle ukazivati na rizik od razvoja raka grlića materice. Uvek se radi zajedno sa kolposkopijom.

Papa test uključuje uzimanje uzorka ćelija sa unutrašnje površine cerviksa pomoću posebne četkice ili spatule. Uzorak se zatim šalje na analizu, kako bi se identifikovale eventualne abnormalnosti. Kolposkopija je postupak koji uključuje upotrebu kolposkopa, optičkog uređaja sa lupom, kako bi se detaljno pregledala površina cerviksa.

Rizična grupa: Žene, posebno one koje su seksualno aktivne, s istorijom HPV infekcije ili drugih faktora rizika.

3. Kolonoskopija

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti debelog creva (kolona) i rektuma. Ovaj postupak omogućava lekarima da prate bilo kakve promene u sluznici creva, identifikuju polipe ili druge nepravilnosti i čak obave biopsiju ili uklone potencijalno problematična područja.

Rizična grupa: Osobe starije od 50 godina, osobe s porodičnom istorijom raka debelog creva.

4. PSA test

Muškarcima se često preporučuje testiranje nivoa PSA (prostata specifični antigen), za otkrivanje raka prostate. PSA je složeni protein koji stvaraju samo žlezdane ćelije prostate. Povišen nivo ovog proteina u krvi često je prvi pokazatelj mogućeg oboljenja prostate. Testiranje se radi zajedno sa sa free PSA (slobodni prostata specifični antigen) i njihovim indeksom free PSA/PSA.

Možda te zanima
jacanje imunoloskog sistema

Rizična grupa: Muškarci stariji od 50 godina, posebno oni s porodičnom istorijom raka prostate.

rak pluca

5. Skrining na rano otkrivanje raka pluća

Ovaj postupak podrazumeva otkrivanje karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT). Na ovaj način moguće je videti manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima, kao što je rendgen.

Rizična grupa: Osobe koje puše ili su tokom dužeg vremenskog perioda bile izložene duvanskom dimu, kao i osobe koje su provele duži vremenski period u okolini s povećanim rizikom od izloženosti karcinogenima.

Preventivni pregledi su izuzetno važni, ponajviše osobama koje spadaju u neku od rizičnih grupa. Oni omogućavaju identifikaciju mogućih oboljenja u ranoj fazi, kada su šanse za potpunim izlečenjem najveće. Brinite o svom zdravlju i zakažite pregled što pre!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh