Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od vode?

Avatar photo

Odlučili ste da provedete vikend na moru, stigli ste do plaže i u tom trenutku nastaje pravi haos! Vaše dete vrišti i plače i pre nego što su mu noge dodirnule vodu. Za mnoge roditelje, susret sa detetovim strahom od vode može biti pravi izazov koji zahteva strpljenje i razumevanje.
Kako vam ovo ne bi pokvarilo odmor, u nastavku teksta donosimo nekoliko objašnjenja i saveta.

Zašto deca često strahuju od vode?

Strah od vode je čest među decom i može biti izazvan različitim faktorima. Razumevanje porekla straha može pomoći roditeljima da efikasno podrže svoje dete u njegovom prevazilaženju.

Jedan od glavnih razloga je prirodni oprez prema novim iskustvima. Voda, posebno velika vodena tela kao što su more ili veliki bazeni, mogu delovati zastrašujuće. Deca često doživljavaju ove nove situacije kao potencijalno opasne, jer su njihove perceptivne sposobnosti još u razvoju.

deca bazeni

Loša iskustva iz prošlosti takođe mogu igrati veliku ulogu. Ako je dete imalo neprijatno iskustvo sa vodom, kao što je klizanje u kadi, kupanje prevrućom vodom ili čak osećaj nelagode zbog vode koja mu je ušla u uši, može razviti trajni strah. Ova negativna iskustva mogu ostaviti dubok utisak i izazvati nelagodu svaki put kada se dete suoči sa vodom.

Mala deca (do 2 godine) imaju bujnu maštu i teško razlikuju stvarnost od uobrazilje. Voda im može izgledati kao nešto što ih može progutati, baš kao u njihovim noćnim morama. Ovaj strah može biti posebno intenzivan ako su izloženi velikim i nepredvidivim vodenim površinama.


Pročitajte još: Evo kako ćete prepoznati sunčanicu kod deteta i šta treba da učinite… 


Starija deca (5-7 godina) mogu razviti strah od vode i iz drugih razloga. U ovom uzrastu, deca postaju svesnija svog tela i razlika među vršnjacima. Strah od izlaganja i procene drugih u kupaćem kostimu može ih sprečiti da se opuste i uživaju u vodi. Osećaj stida zbog izgleda ili strah od negativnih komentara mogu dodatno pojačati njihov strah.

deca plivanje

Još jedan uzrok straha od vode može biti taj da su im ga roditelji nesvesno preneli. Ako roditelj ima strah od vode, dete može primiti ove signale kroz način na koji ga roditelj drži dok ulazi u vodu ili kroz stalna upozorenja. Dete može zaključiti da postoji stvarna opasnost, čak i ako roditelj pokušava da ga zaštiti.

Razumevanje odakle strah dolazi može pomoći roditeljima da pristupe strahu od vode kod dece sa više saosećanja i strpljenja.

Kako pomoći detetu da prevaziđe strah od vode?

Prevazilaženje straha od vode kod deteta može biti izazovan proces, ali uz pravilan pristup, strpljenje i podršku, dete može naučiti da se oseća sigurno i opušteno u vodi.

Evo nekoliko saveta kako pomoći detetu da prevaziđe strah od vode:

1. Postepeno upoznavanje sa vodom

Važno je početi polako i postepeno uvoditi dete u vodene aktivnosti. Počnite sa igranjem pored vode ili u plićaku, gde dete može da se oseća sigurno. Dozvolite mu da istražuje vodu sopstvenim tempom, bez pritiska.

2. Stvorite pozitivna iskustva

deca uce plivati

Možda te zanima
organska kozmetika za djecu

Kako biste boravak u vodi učinili zabavnim, koristite igračke i sve zabavne igre koje vam padaju na pamet. Pomažite detetu da povezuje vodu sa pozitivnim iskustvima. Na primer, pravite balončiće od sapunice ili se igrajte zajedno sa omiljenim igračkama u plićaku.

3. Budite smireni i podržavajte dete

Vaša reakcija može značajno uticati na dete. Ako ste smireni i opušteni, dete će se osećati sigurnije. Pohvalite ga za svaki korak napred, ma koliko mali bio, i izbegavajte da ga forsirate ili kritikujete.

4. Pokažite dobar primer

Deca uče posmatrajući druge. Ako dete vidi vas ili svoje vršnjake kako uživaju u vodi, verovatno će se osećati motivisano da i samo pokuša. Pokažite mu kako uživate u plivanju ili igranju u vodi.

5. Postepeno povećavajte izazove

deca na plazi kupanje

Kada se dete bude osećalo lepo i sigurno u plićaku, postepeno ga uvodite u dublju vodu. Koristite šlaufe i druga pomagala koja će mu pomoći da se oseća sigurno dok istražuje dublju vodu.

6. Ukoliko je potrebno, konsultujte stručnjake

Ako strah od vode postane ozbiljan problem koji ometa svakodnevni život i funkcionisanje deteta, razmislite o tome da se konsultujete sa pedijatrom ili dečjim psihologom. Stručnjaci vas mogu uputiti u dodatne strategije za prevazilaženje straha.

8. Ostanite dosledni i strpljivi

Prevazilaženje straha od vode može trajati neko vreme, pa je važno biti strpljiv. Dete može praviti korake napred, ali i nazad. Ključ je u doslednosti i stalnoj podršci.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh