Evo kako ćete prepoznati sunčanicu kod deteta i šta treba da učinite…

Avatar photo
suncanica deca

Pored svih radosti koje nam donosi leto, postoje i određene opasnosti na koje uvek treba misliti. To je prvenstveno sunce, odnosno izlaganje direktnom suncu i visokim temperaturama tokom dužeg vremenskog perioda.

Ovo može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za decu, jer može dovesti do sunčanice. Upravo zbog toga je važno biti informisan i svestan kako prepoznati znakove sunčanice i kako pravilno reagovati, kako bismo zaštitili sebe i svoje najmlađe od potencijalnih negativnih efekata sunčevog zračenja.

Šta je tačno sunčanica?

Sunčanica je zdravstveno stanje koje se javlja kada telo postane pregrejano usled dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima ili visokim temperaturama. Telo obično reguliše svoju temperaturu putem znojenja i rashlađivanja, ali u slučaju sunčanice, ovi mehanizmi mogu biti preopterećeni.

deca suncanica

Koji su simptomi sunčanice kod dece?

Sunčanica kod dece može se prepoznati po nekoliko karakterističnih simptoma. Kada je reakcija tela na sunce preterana, deca mogu naglo postati slaba, pospana, osećati vrtoglavicu, mučninu i često povraćati.

Starija deca mogu biti nervozna, a česta pojava je i glavobolja. Koža postaje crvena i orošena znojem, a ruke i noge mogu prvo biti tople, da bi se kasnije, ako se dete ne skloni sa sunca, ohladile i počele da drhte. Temperatura tela može biti normalna, ali često biva povišena.
Posebno je važno obratiti pažnju ako su deca mlađa jer simptomi mogu biti izraženiji, a rizik od komplikacija veći. U slučaju ekstremnog izlaganja suncu, moguć je čak i gubitak svesti, što je češće kod adolescenata.

suncanica kod dece

Postoji i nešto što se zove kasna sunčanica. Kod ovog stanja, simptomi se sporije razvijaju, često su manje izraženi ali duže traju. Deca će biti vruća i zajapurena, čak iako nisu izložena direktnom suncu. Ovo može dovesti do toga da se roditelji zbune i pomisle da je reč o virusnoj infekciji.

Možda te zanima

Mališani mogu biti izuzetno razdražljivi, često plaču bez očiglednog razloga, dok starija deca često pokazuju simptome kao što su mučnina, povremeno povraćanje, promenjivo raspoloženje i poteškoće sa spavanjem. Obično je prisutna i povišena telesna temperatura.

Kako reagovati?

briga o deci na suncu

Kada se suočite sa slučajem sunčanice kod deteta, preduzmite sledeće:

  1. Sklonite dete sa sunca: Prvo i najvažnije je odvesti dete u hladovinu, daleko od direktnog sunčevog zračenja. Idealno je smestiti ga u klimatizovanu prostoriju ili bar u zamračenu, dobro provetrenu sobu.
  2. Istuširajte dete mlakom vodom: Dete treba istuširati mlakom vodom kako bi se postepeno smanjila telesna temperatura.
  3. Dajte mu tečnost: Važno je da dete redovno konzumira tečnost kako bi se izbegla dehidracija. Možete mu dati rashlađeni bezalkoholni napitak kao što su čaj, negazirani sok ili voda. Važno je davati tečnost u manjim količinama češće tokom dana, naročito ako je dete povraćalo.
  4. Dajte mu lek: Ako dete i dalje ima visoku telesnu temperaturu, možete mu dati lek za snižavanje temperature.
  5. Osigurajte mu odmor: Dete treba da se odmara, u najboljem slučaju da odspava. Tokom sna, redovno proveravajte telesnu temperaturu i ponovo mu dajte lek ako je potrebno.

Važno je kontinuirano pratiti dete i reagovati na promene simptoma. Ako se ne povuku ili se pogoršaju, potrebno je što pre potražiti medicinsku pomoć.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh