15 zanimljivih činjenica o poljupcu koje sigurno niste znali

Avatar photo

Poljubac je mnogo više od dodira usnama – to je složen fenomen koji ima dubok emotivni, kulturološki i biološki značaj u ljudskom životu.

Ukoliko želite da saznate neke zanimljive i lepe činjenice o njemu, nastavite da čitate.

 1. Kada se ljubimo, dajemo i primamo više od ljubavi. Naime, istraživanja su pokazala da poljupcem možemo preneti preko 80 miliona bakterija i virusa, uključujući i viruse poput mononukleoze (poznate i kao „bolest poljupca”).
 2. Osim što izaziva leptiriće u stomaku, poljubac može sagoreti i do 2 do 3 kalorije po minutu. Dakle, kada niste raspoloženi da idete u teretanu, ljubite se!
 3. Ljubljenje pokreće lučenje različitih hemikalija u mozgu, uključujući dopamin, serotonin i oksitocin, koji su poznati kao „hormoni sreće”. Ovi neurotransmiteri pomažu u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa.poljupci
 4. Godine 2013, par iz Tajlanda postavio je svetski rekord ljubeći se punih 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi!
 5. Ukoliko se plašite poljupca, možda patite od filemafobije, što je naučni naziv za strah od ljubljenja.
 6. Kada se ljubimo, aktiviraju se čak 34 mišića. Da, dobro ste pročitali! Poljubac angažuje 34 mišića, uključujući i neke mišiće lica koji se retko pokreću.
 7. Poljubac može ublažiti bol! Istraživanja su pokazala da poljubac može smanjiti osećaj bola jer stimuliše lučenje endorfina, prirodnog analgetika tela.poljubac sreca
 8. Poljubac je dobar za zube. Naime, ljubljenje podstiče lučenje pljuvačke, koja pomaže u neutralizaciji kiselina i čišćenju ostataka hrane sa površine zuba.
 9. Kada se ljubimo, naše telo oslobađa hormone koji mogu otkriti genetsku kompatibilnost sa partnerom. Dakle, poljubac može biti vrsta prirodnog testa kompatibilnosti.
 10. Većina ljudi se prvi put poljubi između dvanaeste i petnaeste godine života.
 11. U nekim kulturama, poljubac služi isključivo za izražavanje ljubavi i intimnosti, dok je u nekim drugim pozdrav ili čak formalni gest. Kada se radi o pozdravu, u nekim kulturama se ljubi samo jedna strana lica, dok se u drugim ljube obe strane ili obe strane više puta.ljubljenje
 12. U srednjem veku, neki su vladari zabranjivali poljupce u strahu od širenja bolesti, a u nekim kulturama poljupci su smatrani nepristojnim.
 13. Prvi poljubac prikazan na velikom platnu bio je u filmu The Kiss iz 1896. godine, što je bilo prilično revolucionarno u to vreme.
 14. Postoje terapeuti koji praktikuju „terapiju poljupcem”, koristeći poljubac kao deo tretmana za smanjenje stresa i poboljšanje emocionalne povezanosti.
 15. Jedna od najpoznatijih fotografija poljupca u istoriji je ona koja prikazuje mornara kako ljubi medicinsku sestru na Dan pobede nad Japanom (V-J Day) na Tajms skveru 1945. godine. Ova slika postala je simbol radosti i euforije nakon završetka Drugog svetskog rata.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh