Kako roditelji širom sveta uspavljuju decu?

Avatar photo
djecu

Dragoceni su trenuci u domovima širom sveta kada padne sumrak, deca zevaju a počnu uobičajene navike oko uspavljivanja. Ipak, gde deca spavaju, kada idu na spavanje, pa čak i način na koji se pripremaju za spavanjac se razlikuje od kulture do kulture. ZdraviJa otkriva kako roditelji širom sveta uspavljuju decu.

Čak i razlike u dečjim sobama širom sveta mogu biti zapanjujuće velike, što možete videti u foto-serijalu Venecijanca Džejmsa Molisona „Gde deca spavaju“, koji je doživio i adaptaciju u formatu knjige.

djecu

Iako je prošlo skoro sedam godina od njegovog objavljivanja, fotografije iz ovog serijala još su uvek tema razgovora mnogih, jer stavljaju u fokus način na koji deca spavaju širom sveta.

„Dok sam pravio ovaj serijal, upoznao sam mnoge porodice koje spavaju zajedno u jednoj sobi, ili decu koja spavaju u neprilagođenim sobama, koje retko ko može nazvati svojom sobom“, kaže Molison. „Počeo sam da cenim to koliko sam zapravo bio privilegovan da imam svoju sopstvenu sobu u kojoj sam mogao da spavam i rastem“, dodao je. „Upoznao sam decu koja nisu imala ništa do mesta za spavanje, ali i decu koja nisu mogla da naprave korak a da ne nagaze na neku od brojnih igračaka.“

Sledi primer kako spavanje izgleda u domaćinstvima širom sveta.

Drastične razlike u vremenu kada deca idu na spavanje

djecu
@pinterest

Kada je proučavala dečji san širom planete, klinička psihološkinja Džodi Mindel bila je iznenađena kada je otkrila da postoje značajne razlike u vremenu kada deca idu na spavanje u zavisnosti od mesta na kojem žive.

Rekla je da su razlike „neverovatne“.

„Kada sam tek počela sa ovim istraživanjem, bila sam ubeđena da su to 10-15 minutne razlike“, kaže Mindelova, profesor na Univerzitetu Sent Džosefs u Filadelfiji i direktor saradnik u Centru za san u Dečjoj bolnici u Filadelfiji. Ispostavilo se, ipak, „da su to zapravo razlike od 2,5h kod zemalja poput Australije i Novog Zelanda u poređenju sa drugim zemljama poput Hong Konga i Koreje,“ rekla je. „Vreme kada deca idu na spavanje se veoma razlikuje kada uporedimo i druge kulture“.

Vreme kada deca idu na spavanje u različitim zemljama

djecu
@pinterest

Vreme kada deca idu na spavanje se drastično razlikuje među decom od 0 do 3 godine kada poredimo zemlje sa većinskim belačkim stanovništvom sa zemljama sa većinskim azijatskim stanovništvom.

Mindelova i njene kolege su analizirale kako roditelji 29.287 novorođenčadi i beba do 3 godine odgovaraju na upitnike o vremenu kada njihova deca idu na spavanje. To istraživanje je objavljeno 2010. u žurnalu Medicina sna.

Roditelji su bili iz Kine, Hong Konga, Indije, Indonezije, Koreje, Japana, Malezije, Filipina, Singapura, Tajvana, Tajlanda, Vijetnama, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Ispunjavali su upitnike u vremenskim periodima od maja do juna 2006. godine, septembra do decembra 2007, te u aprilu 2008. godine.

Naučnici su došli do zaključka da deca iz Hong Konga najkasnije idu na spavanje, u proseku od 22.17h, dok su deca koja najranije idu na spavanje sa Novog Zelanda, i to u proseku od 19:28h. Ovo istraživanje je sponzorisala farmaceutska kompanija Džonson i Džonson, gde je Mindelova bila konsultant. Vreme spavanjca se takođe razlikuje i u evropskim zemljama, kaže Sara Harknes, profesor i direktor Centra za proučavanje kulture, zdravlja i ljudskog razvoja pri Univerzitetu u Konektikatu.

Ona nije bila uključena u istraživanje Medicina sna, ali je sprovela istraživanje o dečjim aktivnostima i vremenu kada idu na spavanje. „Ono što smo zapravo spoznali tokom našeg istraživanja u Španiji je da mala deca najčešće ne idu tako rano na spavanje. Čak nas je jednom prilikom naš španski kolega pozvao da gledamo decu predškolskog uzrasta na predstavi za ondašnji festival koja je počela u 23h“, kaže Harknesova.

„Najveća suprotnost je bila prisutna u Holandiji, gde bebe i deca predškolskog uzrasta idu na spavanje između 18.30h i 19h, i spavaju celu noć u svom krevetu, najčešće u svojoj sobi“, kazala je. S druge strane, „u malim, tradicionalnim predindustrijskim društvima poput Kipsigis naroda iz Kenije, gde smo radili istraživanje tokom 70-ih godina prošlog veka, bebe su uvek bile u neposrednoj blizini roditelja ili starijeg brata ili sestre, a spavali su bilo gde, bilo kad“, kaže ona. Širom sveta, razlike nisu prisutne samo u vremenu kada bebe spavaju, nego i u onome šta se dešava pre sna.

Roditelji pokušavaju baš svašta kada uspavljuju decu

U SAD, roditelji često pripremaju decu za spavanje umirujućom kupkom, nakon koje sledi uspavanka, ili kod starije dece, prikladna priča. Ipak, širom svijeta, navike uspavljivanja imaju različite pristupe, a na nekim mestima su čak i veoma retke.

djecu
@pinterest

„Jedna od najvećih sličnosti je to da većina porodica uključuje neku vrstu hranjenja u procesu uspavljivanja djece od 0 do 3 godine, bilo da je to dojenje, flašica ili užina, što je česta pojava u skoro svim državama, ali kada izuzmemo to, uviđamo ogromne razlike u aktivnostima, poput kupanja“, kaže Mindelova, pozivajući se na sopstveno istraživanje.

U SAD, „kod 60% porodica, kupka je deo rutine uspavljivanja. U Ujedinjenom Kraljevstvu je to čak i izraženije, kod nekih 81% porodica. Međutim, u zemljama poput Indije i Indonezije, samo 13% i 6% porodica kupa decu pre spavanja“, „Oni se inače kupaju ujutru ili neko drugo doba dana“.

Postoje takođe i regionalne razlike, u kojim rutine pre spavanja obuhvataju i molitve, dodaje Mindelova.

djecu
@pinterest

„Na Filipinima, 29% porodica – skoro trećina – uvodi molitve kao redovan deo rutine pred spavanje“, kaže ona. „Dok na nekim mestima, poput Australije, isto radi samo 6% porodica. U Indoneziji, 30% njih.“

Možda te zanima
horoskop za oktobar

Kada dođe vreme za spavanje, roditelji koriste različite pristupe kod uspavljivanja dece.

U Koreji, Harknesova navodi, roditelji često spavaju sa bebama kako bi im pomogli da utonu u san, dok Holanđani najčešće ostavljaju decu samu u sobi, gde moraju sami da nauče da se uspavaju.

Čija deca spavaju sa roditeljima, a čija ne

Slične razlike se pojavljuju i kada postavimo pitanje čija deca spavaju s roditeljima u krevetu, a čija ne.

„Spavanje u istom krevetu je česta pojava u predindustrijskim društvima koja nemaju posebne krevete u kojim bebe mogu bezbedno da spavaju same. Spavanje na istom dušeku ili podu je kulturni običaj u Aziji, gde porodica tradicionalno spava na istoj površini u istoj sobi. Dušeci se prostiru tokom noći, a sklanjaju tokom dana, tako da ta soba istovremeno služi i kao spavaća i kao dnevna soba.“

„Porodice u evropskim zajednicama koje smo proučavali takođe tolerišu ovakav vid spavanja, ili barem jednim delom po noći, ali ovo se možda promenilo zbog nedavnih saveta pedijatara da je takav vid spavanja opasan“.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Pedijatrijska akademija Amerike je protiv ovakvog vida spavanja jer „ne postoji dovoljno dokaza ni za ni protiv pomagala koja čine deljenje postelje sa bebama ‘sigurnim'“

„Čini se da roditelji u SAD imaju strože savetovanje, pogotovo od pedijatara, o tome da treba da izbegavaju spavanje sa bebama u istom krevetu“ kaže Harknesova. „Ovo je deo većeg seta saveta o spavanju, koji uključuju ne samo ‘obložene’ branike oko krevetića, nego i protivljenje korištenju pokrova za decu poput ćebadi ili čaršafa – sve iz istog razloga – izbegavanja opasnosti od gušenja“.

Rutine pre spavanja su savršena kombinacija

djecu
@pinterest

Sve u svemu, rutine pre spavanja mogu pomoći u razvoju deteta, kazala je Mindelova. „Rutine pre spavanja su savršena kombinacija ne samo za san, nego i za poboljšanje pozitivnog razvoja deteta. Deca koja imaju učestale rutine pre spavanje ne samo da spavaju bolje, nego i lakše savladavaju stvari poput govora, vezanja, jezika, veza i brige o sebi – sve stvari koje želimo da deca imaju, bilo da žive u Indiji ili u SAD“, kaže Mindelova.

Možda vam bude interesantno: Letovanje sa decom može biti pravi odmor, evo i kako

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh