Ljetovanje sa djecom može biti pravi odmor, evo i kako

Avatar photo
ljetovanje djeca odmor more ljeto

Pripreme za odmor i ljetovanje same po sebi su velika avantura, a još ako imate djecu sa kojima prvi put putujete, to je već ozbiljan izazov, ali i stres. Međutim, svaki izazov može biti itekako uspješno savladan, ako se za njega dobro pripremite.

Dobra organizacija je tajna za ugodan odmor, a ZdraviJa vam u nastavku donosi neophodne trikove koji će vaše ljetovanje pretvoriti u odmor za pamćenje.

Za putovanje sa djecom naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom, i put prilagodite djeci. Nemojte očekivati puno vremena za obroke, koncentraciju u muzejima, volju za šopingom, strpljenje u redovima i njihovu zainteresovanost za umjetnost. Pronađite mjesta koja će i djeci biti zabavna i na to se fokusirajte.

Planiranje je pola posla

Prije puta provjerite vaše putne isprave, obezbijedite putno zdravstveno osiguranje. Ako imate bebu, preporučujemo vam da se posavjetujete sa pedijatrom na šta sve treba da obratite pažnju kada je u pitanju zdravlje i sigurnost vašeg djeteta, te šta sve trebate staviti u vašu putnu apoteku.

Takođe, posvetite vrijeme istraživanju mjesta koje planirate da obiđete, kao i mjesta u kojem ćete provesti vaše ljetovanje. Biće vam dragocjeno da se informišete o mjestima koja su interesantna za djecu. Osim toga, isplanirajte slobodne aktivnosti sa vašim mališanima, zabavu, zdrave obroke i odmore u toku samog puta, koji je smještaj najbolji za vas, šta spakovati, način i mjesto na kojem ćete hraniti svoju djecu.

Potrebno je da provjerite i odaberete destinaciju gdje ćete nesmetano moći da vozite kolica. Provjerite i kakav je prilaz moru i kakva je plaža. Vrlo je važno da na plaži ima dovoljno dubokog hlada u kojem ćete boraviti sa bebom i u kojem će moći mirno da spava na svježem vazduhu, a da nije izložena štetnom sunčevom zračenju. Takođe, odaberite destinaciju u kojoj temperatura mora nije prehladna.

Birajte mjesta koja imaju uređena šetališta i u kojima nema puno saobraćaja. Raspitajte se da li mjesto u koje idete ima dežurne lijekare ili hitnu službu na koje možete računati ako bebi bude potrebna pomoć.

Možda vas bude interesovalo i koje su to zabavne aktivnosti za djecu na plaži.

ljetovanje odmor djeca more ljeto

Udobno putovanje automobilom

Automobil je najbolje i najfunkcionalnije prevozno sredstvo koje možete koristiti kao svojevrsnu sobu na točkovima, stavljajući u njega sve što mislite da će trebati vama i vašem djetetu. Možete se zaustavljati i odmarati gdje god hoćete i kada god hoćete i olakšati svoje ljetovanje odmah na početku.

Na put ponesite dovoljno vode i hrane, kao i omiljenih igračaka, kako bi dijete zabavili tokom vožnje. Takođe, ponesite im i rezervnu garderobu, sve potrebno za hranjenje i presvlačenje beba, a „naoružajte” se vlažnim i papirnim maramicama. Svu hranu koju nosite, bilo bi poželjno da stavite u putni frižider.

Pakovanje

Počnite da se pripremate i pakujete nekoliko dana prije, kako biste izbjegli žurbu u zadnji čas. Vrlo je koristan spisak stvari koje morate ponijeti, a koji možete započeti da pišete i više dana prije putovanja i na koji možete da dopišete sve čega se naknadno sjetite.

Što se garderobe tiče, kada je ljetovanje u pitanju, najpraktičnije je ponijeti majice, haljinice i šorceve u većem broju, pantalonice ili trenerku, sandale, rezervne čarape, obavezno šešir ili kačket, tanku jaknu, a za djevojčice su poželjne bar jedne hulahopke i helanke.

Biće vam korisno da spakujete i:

 • nosiljku za bebe
 • igračke
 • cucle
 • rezervne plastične kese
 • male peškire
 • rezervne pelene
 • zaštitni prekrivač za kolica
 • kupaći kostim
 • ćebence
 • prostirke za plažu
 • tablete protiv komaraca
 • kozmetiku
 • pribor za jelo

Traženje smještaja

Kada budete birali tip smještaja koji vam odgovara bilo bi dobro da imate sopstvenu kuhinju u kojoj ćete moći svakodnevno da sterilišete flašice i pribor za jelo, kao i da pripremite zdrav obrok ukoliko dijete ogladni. Bitno je da ne mijenjate način ishrane djeteta i ne uvodite novu hranu na odmoru. Takođe, vodite računa da izaberete smještaj sa liftom ili na prizemlju ako planirate da nosite kolica za bebu.

Kamp

Boravak sa bebom u šatoru ili kamp kućici nije nikakav problem ako se dobro pripremite. Prije polaska informišite se o vremenskim prilikama za period dok ste na moru. Izaberite kamp u kojem ćete moći autom do same parcele, odnosno do šatora ili kamp kućice. Imaćete mnogo stvari koje će biti teško spakovati u šator, pa će vam automobil dobro doći kao svojevrsno spremište stvari koje vam u tom trenutku ne trebaju.

Odaberite kamp koji ima strogi kućni red, odnosno kamp u kojem se ljudi zaista dolaze odmarati. Raspitajte se ima li kamp frižidere za iznajmljivanje, jer će vam itekako biti od koristi da se voće i druga lagana hrana za bebu brzo ne pokvari. Sanitarni čvor i mjesto gdje ćete kupati bebu moraju biti redovno održavani i uredni.

Možda te zanima
dijete stane na skije

Smještaj u apartmanu

Boravak u apartmanu svakako je komotniji od kampovanja, ali prije nego što ste ga rezervisali raspitajte se kako je opremljen. Naime, neki apartmani imaju stolicu za hranjenje, krevetić, pa čak i bazenčiće, ljuljaške i druge rekvizite za djecu.

Birajte apartman koji je u mirnom mjestu, podalje od centara zabave za mlade. Bilo bi dobro da je blizu plaže do koje možete doći pješke i koji ima prilaz za kolica. To će vam biti korisno i kad je hranjenje u pitanju ili zadovoljavanje bilo koje bebine potrebe. Važno je da vam je apartman pri ruci.

ljetovanje djeca odmor putovanje more ljeto plaža

Smještaj u hotelu

Ukoliko želite ljetovati u hotelu uvijek možete odabrati onaj s oznakom „family friendly” ili „family hotel”. Obično se radi o hotelima sa 4 i više zvjezdica u kojima je smještaj sa bebom najlagodniji, jer su sve gore navedene stvari već predviđene i osigurane.

Ono što jedan family hotel mora imati je sljedeće:

 • unutrašnji i spoljašnji plitki bazen sa temperaturom vode idealnom za bebe, kao i druge zabavne sadržaje na vodi za malo stariju djecu
 • dječiji vrtić, odnosno organizovano čuvanje djece i beba
 • trgovinu sa artiklima za bebe i djecu u hotelu
 • kompletnu opremu za bebe u svim prostorima u i oko hotela
 • igraonice, radionice, dječji klub i druge aktivnosti uz animatore
 • uređeni pristup plaži
 • mogućnost sopstvene pripreme hrane za bebu
 • porodične sobe potpuno prilagođene smještaju sa bebom (baby monitor, podloga za presvlačenje, kuhalo za vodu u sobi, kadica, dječiji krevetić, tuta, kolica i slično).

Nadamo se da smo vam ovim savjetima olakšali stres oko biranja smještaja, putovanja i pakovanja. Želimo vam sećan put i ugodno ljetovanje!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh