Plivanje je PROVERENO jedan od najzdravijih sportova

Avatar photo
plivanje

Jeste li znali da plivanje troši kalorije podjednako dobro kao i trčanje? Otkrijte sve njegove prednosti u tekstu koji smo vam pripremili. Prvo pročitajte ovaj tekst, pa skok u vodu!

Plivanje je jedan od onih oblika rekreacije koji su prava zabava, a pri tom je dobro za mršavljenje i zatezanje celog tela. Pored toga, kao i svaki oblik fizičke aktivnosti, ima svoje prednosti po zdravlje. Treba li vam još ubeđivanja da uskočite u vodu?

Nije problem, daćemo vam i to!

Plivanje je dobro za zdravlje

Poboljšava rad srca

Plivanje jeste jednostavno kada jednom naučite i ne opterećuje telo. Ipak, ono nije isto što i sedenje u fotelji i zahtijeva angažovanje mišića, uključujći i onaj najvažiji u našem telu – srčani mišić.

Onda kada krenete u plivanje nekim jačim tempom, radite dobru aerobnu vežbu koja utiče na zdravlje srca podjednako dobro kao i trčanje. Ipak, morate priznati da je kupanje u vodi za nijansu zanimljivije. Ono poboljšava cirkulaciju i forsira srce da pumpa krv pa, za razliku od sedenja u fotelji, smanjuje šanse za pojavu visokog  krvnog pritiska , holesterola i pojavu dijabetesa.

plivanje
@pinterest

Smanjuje stres i opušta

Ovo je posebno dobra antistres terapija kada imate bazen u sopstvenom dvorištu. Ukoliko ga nemate i onaj javni je dobar. Izbacite sav bes i frustracije u vodu, plivajte i skrenite misli sa ružnih stvari na svoje pokrete i na održavanje na vodi. Probajte.

Na kraju dobre serije plivanja bićete toliko iscrpljeni da nećete imati snage da se nervirate.

Možda vam bude interesantno: Zašto se znojimo pod stresom?

 

Poboljšava vaš seksualni život

Ne samo što vas rasterećuje pa vam je libido bolji, nego održava vašu kondiciju i izdržljvost na odličnom nivou i povećava vašu pokretljivost. Takođe, smatra se da povećava nivo testosterona i estrogena. Plivanje troši kalorije, pa ćete se sa boljom i vitkom linijom osećati više seksi.

Pomaže kod problema sa nogama i bolova u donjem delu leđa

Za razliku od drugih sportskih aktivnosti, napor kojem izlažete mišiće tokom kupanja je znatno manji i zato je rekreativno plivanje odličan izbor za sve osobe, pa i za one koji imaju problem sa bolovima u leđima. Štaviše, ovi pokreti sinhrono pokreću skoro sve glavne mišiće u telu i leđima ovakvi pokreti prijaju.

Poboljšava zdravlje pluća

Zahvaljujući vlažnosti vazduha, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća. Pluća intenzivnije rade, a to poboljšava njihovu sposobnost. To su potvrdila i istraživanja kod astmatične dece koja su šest godina bila u programu plivanja, a kojoj su se tegobe sa disanjem znatno smanjile već poslije godinu dana.

Plivanje je i kardio trening i trening snage

U plivanju, ako se ne krećete stalno, tonete. To ovu aktivnost čini prisilnim kardio treningom. Takođe, voda je oko 800 puta gušća od vazduha, tako da su vaši mišići pod stalnim otporom. Kada se bavite plivanjem, ne morate da birate da li ćete imati kardio trening ili trening snage, plivanje uključuje i jedno i drugo.

Ne stvara veliko opterećenje za vaše mišiće i zglobove

Plivanje je odličan trening za sportiste koji moraju da opuste svoje zglobove. U plivanju zaista možete uživati gotovo svakodnevno, bez osećaja trošenja vašeg tela. Istraživanje u Međunarodnom časopisu sportske medicine pokazuje da je plivanje bolje od odmora, kada želite da se opustite.

plivanje
@pinterest

Podmlađuje vas

Redovni plivači su biološki 20 godina mlađi od njihovih vršnjaka, kažu istraživači sa Univerziteta Indijana. Naučnici kažu da, čak i do 70. rođendana, plivanje utiče na krvni pritisak, nivo holesterola, kardiovaskularne performanse, zdravlje centralnog nervnog sistema, kognitivno funkcionisanje, mišićnu masu i hemiju krvi, i čini čitav organizam mlađim.

Čini vas pametnijim

Protok krvi u mozak povećava se do 14% kada ste u vodi. Istraživači veruju da pritisak vode na grudnu šupljinu možda ima neke veze sa tim, i sada proučavaju da li trening u vodi poboljšava protok krvi u mozak bolje od svih drugih aktivnosti.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Ako jednom sedmično plivate 30 minuta, smanjićete rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Čak i ako imate dijabetes tipa 1, plivanje će vam pomoći da povećate osetljivost na insulin. Takođe, ova aktivnost snižava krvni pritisak, pa se umeren tempo plivanja preporučuje ljudima sa visokim pritiskom.

Odlično za trudnice i bebe

Plivanje je izvrsno i za trudnice jer ne opterećuje zglobove i stomak. Budući da jača srce, poboljšava dotok kiseonika putem krvi – što je i za trudnice i za bebe veoma dobro. Inače, voda smanjuje oticanje zglobova u trudnoći, što je tokom ljeta veliki problem žena u drugom stanju.

Omogućava vam sjajna iskustva

Ronite! Ovladavanje plivanjem će vam pomoći da uradite sve to. Plivanje je životna veština i ono otvara vrata za mnogo zabavnih stvari.

Leto je vreme kada većina nas uživa u ovom vidu rekreacije, mada bi idealno bilo plivati redovno tokom cele godine. Nažalost, to nije uvek moguće. Zato, kada idete na more, plivajte što više i iskoristite sve njegove prednosti.

plivanje
@pinterest

Prednosti plivanja u moru

Morska voda čini čuda za zdravlje i lepotu, a pročitajte i zašto.

Plivanje je jako dobro za zdravlje, bez obzira da li plivate u slatkoj ili slanoj vodi. Ipak, za razliku od one bazenske obogaćene hlorom, morska voda ima dodatne prednosti:

Ojačava imuni sistem

Neke studije sprovedene u Češkoj pokazale su da osobe koje redovno plivaju najmanje 3 puta sedmično imaju veći broj belih krvnih zrnaca koja su bitna u borbi protiv infekcija. Morska voda je slana zbog prisustva određenih minerala, amino kiselina i mikroorganizama koji poboljšavaju naš imuni sistem, deluju protiv bakterija i gljivica.

Plivanje u moru otvara pore na koži, a samim tim otvara vrata toskinima da izađu iz tela. A toksini, znate već, izazivaju brojne bolesti.

Utiče na opšte zdravlje i opravak

Odlazak na ljetovanje nije slučajno vezan za more. Osveženje možete naći bilo gde, ali plivanje u moru može da vas kompletno preporodi. Morska voda bogata je magnezijumom što utiče na opuštanje mišića. To sa druge strane smanjuje tenziju i bolove u mišićima, samajuje stres i oporavlja vas.

 

Ulepšava kožu i ubrzava zarastanje rana

Plivanje u moru koje je baš bogato magnezijumom (kao što je Mrtvo more) pomaže da se održi vlažnost kože i zarastanje rana. Ovakav tretman pokazao se odličan i kod osoba koje imaju kožnih problema kao što je psorijaza, crvenilo, bubuljice na licu.

Iskoristite boravak na moru da poboljšate izgled kože, a morska voda ima blagotvorno dejstvo i kod psorijaze ili ekcema i akni.

Kupanje u vodi je odavno poznato kao lekovito i otuda se bolesnicima za oporavak često pripisuje boravak u banjama i kupalištima.

Znate li da ono može da vam pomogne da oblikujete savršeno telo?

Plivanje sagoreva kalorije

Svaka aktivnost koju radite sagoreva kalorije, makar to bila šetnja psa ili sređivanje kuće. Koliko će plivanje da potroši kalorija zavisi od intenziteta pokreta, ali prosek je oko 600 kalorija na sat. Isto toliko u proseku troši i trčanje i vožnja bicikla. Naravno, što veća brzina, bolji rezultati.

Iako plivanje troši kalorije, ispostavilo se da efekti tog trošenja nisu baš brzo vidljivi kao kod drugih aktivnosti. Razlog za to može biti hladnoća vode koja odvodi dobar deo toplote tela, a rezultat toga je pojačan apetit nakon treninga.

U tome definitivno ima istine. Da li vam se dešava da izađete iz vode i umirete od želje da pojedete nešto?

Ovo može biti teško jer je poželjno da ne jedete ni 2 sata pre plivanja, kako vam se hrana ne bi vraćala iz želuca tokom treninga. Uz pravilnu ishranu i disciplinu sve je moguće.

Nakon napornog treninga najbolje što možete da uradite za svoje mišiće jeste da ih nahranite proteinima, jer su oni neophodni za njihov rast. Ukoliko je glad neumoljiva, umesto za grickalicama i testeninama, posegnite za komadom belog pilećeg mesa ili čašom mleka.

plivanje
@pinterest

 

Možda te zanima
detoks posle praznika

Plivanje potpomaže mršavljenje i to je dokazano

Naučnici su merili obim struka i  kukova kod plivača i neplivača i pokazalo se da ono može biti jedan od načina da se rešite dosadnog sala sa stomaka.

Kao i kod trčanja ili vožnje bicikla, najbolji način da plivanje potroši unijete kalorije jeste intervalni trening. To znači da bi trebalo da kombinujete sporije i brže pokrete, umjesto da odmah zapnete svom snagom i odustanete posle 10 minuta jer ste već preumorni.

Intervalni trening je zanimljiviji, posebno kada se uključe različiti stilovi plivanja i defintivno može da vas isforsira da ostanete na treningu sat vremena – aktivni, a ne sedeći na ivici ili u plićaku, brčkajući noge u vodi.

Nakon plivanja, ovo su TOP 6 sportova za leto koje možete praktikovati na plaži i u vodi.

Kako sprovesti intervalni trening plivanja?

Odredite udaljenost ako ste na moru (do onog čamca, stene , bove) ili plivajte dužinom bazena i krenite punom snagom u jednom pravcu pa zatim lagano i opuštajuće nazad. Iskombinujte sve stilove plivanja i odradićete dobar trening koji zateže celo telo.

Različiti stilovi plivanja oblikuju cijelo tijelo

Ako ste izabrali kupanje u vodi kao način da potrošite suvišne kalorije, onda se sigurno pitate da li možete ovakvim treninzima da dođete do mišićne mase i savršeno oblikovanog tela.

Odgovor je i „da” i „ne”.

Zato ovo i jeste aktivnost koju mogu da rade bukvalno svi, pa čak i trudnice.

Ako vam nije cilj da budete nabildovani, onda je plivanje odlično za oblikovanje celog tela jer zahteva korišćenje svih grupa mišića i svakako je bolje od lenčarenja.

Koje mišiće ćete razviti zavisi od tehnika koje koristite dok se krećete kroz vodu. Različiti stilovi angažuju različite delove tela. Naravno, najviše se razvijaju ruke i ramena jer su oni naši pokretači kroz vodu, a ostali stilovi plivanja su odlična dopuna.

  • Leđno plivanje je odlično za jačanje leđa, ali i za mišiće nogu i zadnje lože koji rade kroz pokrete nogu.
  • Leptir stil je najzahtevniji i angažuje mišiće stomaka i srednjeg dela tela (mišiće kora) jer je su oni potrebni da se izdignete iz vode i napravite zamah. Kod ove tehnike plivanja aktiviriaju se i mišići donjeg dela leđa i zadnjice koji se angažuju kada tokom leptir stila koristite noge.
  • Kraul najviše aktivira mišiće ruku, ramena i leđa, dok su noge manje aktivirane.
  • Prsno plivanje angažuje u isto vrijeme i istim intenzitetom mišiće ruku i mišiće nogu.
  • Delfin je tehnika plivanja zahvaljujući kojoj ćete potrošiti najviše kalorija. Ubrzaćete metabolizam, ojačati core, oblikovati mišiće grudi, ramena i leđa, ali i povećati nivo snage i eksplozivnosti.

Ukoliko mislite da različiti stilovi plivanja nisu dovoljno veliki napor za vaše mišiće, onda probajte i ove vežbe u vodi.

  • Održavajte se na vodi samo nogama. Prvo uhvatite balans održavajući se rukama, a zatim pokušajte da ostante na površini vode samo pomjerajući noge kroz vodu kao da trčite. Fokusirajte se na mišiće nogu i zadnjice.
  • Odgurnite se od ivice bazena. Namestite se tako da su vam stopala naslonjena na zid bazena i savite kolena. Odgurnite se jako da stignete do drugog kraja bazena. Ukoliko i ne stignete, probajte da izimitirate taj pokret do drugog kraja. To je odlično za stomačne mišiće.
  • „Žablji  pokreti“ su takođe odlična vežba za noge. Oslonite se rukama na neku plutajuću povšinu, okrenuti prsno i odgunrite se od dna bazena. Zatim nastavite dalje imitirajući nogama pokrete koje radi žaba dok pliva. Noge su raširene, savijate ih u koljenima kao da se odgurujete od neke nevidljive površine.
  • Podvodne makazice – održavajte se na vodi, a noge širite i skupljajte u stranu imitirajući makazice.
  • Dodajte neki manji teret na ruke ili na noge da otežate pokrete. Ne prevelik, da vas ne povuče na dno!

Kako do najboljih rezultata uz plivanje?

Pravilna hidratacija i ishrana su sastavni deo treninga. Mnogi početnici naprave grešku misleći da im hidratacija nije potrebna jer se u bazenu ne znoje. Vaše telo gubi tečnost i dok plivate i potrebno mu je hidriranje.

Ukoliko ste početnik, pravilna ishrana vam može pomoći da brže razvijete snagu i kardio sposobnosti. Glavno gorivo su ugljeni hidrati. Treba da jedete dva do četiri sata pre plivanja, a manje obroke možete konzumirati i 30 minuta pre termina.

Sledeći put kada nerado krenete na kardio trening, pokušajte da ga zamenite plivanjem. Efekti će vas iznenaditi!

Pa, koji vam još razlog treba da uskočite u vodu?

Samo napred! Plivanje je osvežavajuće i zabavno i korisno i ne morate uvek da čekate leto!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh