Srebrna planina – Kopaonik

Avatar photo

Planina Kopaonik, koja se nalazi u Centralnoj Srbiji, istinski je dokaz da je divljina neophodnost i da je odlazak u planine zapravo dolazak kući.

Sve više ljudi otkriva potrebu za odlaskom u planine, ali i pronalazi snažnu utjehu u njima. Većina nas živi u svjetovima koji su uređeni i kontrolisani, a često zaboravljamo da postoje okruženja koja ne reaguju na screen touch i koja imaju svoje spontane ritmove i pravila postojanja. Upravo planine su okruženja o kojima je riječ. One posjeduju snagu koju malo ko od nas može zamisliti. Svojom starošću i mudrošću, planine pobjeđuju naše prekomjerno povjerenje u sve što je ljudskom rukom napravljeno. One postavljaju duboka pitanja o našoj održivosti i značaju svega. One, pretpostavljamo, rađaju neku zahvalnost u nama.

Tako i Kopaonik, poznat i kao “Krov Srbije”, najveći planinski masiv u Srbiji i broj jedan zimska turistička destinacija u toj zemlji, ali i njenom regionu. Obrisi reljefa ove planine stvoreni su kroz geološko vrijeme od prije 70 miliona godina, kada su starije sedimentne stijene zahvaćene snažnim tektonskim pokretima i isprobijane vulkanskom aktivnošću. Zbog toga Kopaonik karakteriše raznovrsna geološka građa sa stijenama različitog nastanka i starosti (graniti, serpentiniti, škriljci, mermeri, andeziti, krečnjaci).

Ovu planinu naročito atraktivnom čini prepoznatljiv pejzaž sa gustim četinarskim šumama. U Nacionalnom parku živi 91 endemična i 82 subendemične biljne vrste, što ukazuje da ovaj prostor predstavlja jedan od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti i endemizma Srbije i Balkana. U podnožju Kopaonika, na nekoliko mijesta, izbijaju termomineralni izvori izvanrednog kvaliteta i visoke temperature, pogodni za više vrsta liječenja i razvoj banjskog turizma. Tu su i planinski izvori, koji i ljeti održavaju temperaturu od svega nekoliko stepeni. Najviši od njih je Krčmar voda, koji izbija na visini od 1950 metara nadmorske visine, ispod samog Pančićevog vrha. Kopaonik je pravo prirodno bogatstvo koje se prostire na 2756 km², dužinom oko 82,7  km i širinom oko 63 km, a do njega se stiže dobro povezanim regionalnim i magistralnim putevima.

Klima Kopaonika obilježena je sa blizu 200 sunčanih dana godišnje, zbog čega on sa pravom nosi naziv „planina sunca”. Južni položaj masiva, zaravnjenost i otvorenost terena sprečava dugotrajno zadržavanje oblačnosti nad planinom.

Možda te zanima
letovanje

Na Kopaoniku, zavisno od sezone, gostima su na raspolaganju brojne aktivnosti poput skijanja, snoubordinga i paraglajdinga (za one koji vole adrenalin), planinarenja, pješackih tura (Kopaonik pruža brojne (ne)utabane staze, kojima se može koračati samostalno ili uz pomoć stručnih vodiča), planinskog biciklizma, bazena, teretana, bioskopa, radnji, brojnih restorana, kao i noćnih klubova. Kopaonik je planina za ljubitelje aktivnog odmora, ali je takođe mjesto gdje se provode i oni kojima sport nije prioritet.

Što bi John Muir rekao: “The mountains are calling and I must go”! Pakujte zimsku opremu i pravac Srebrna planina, ili na instagramskom jeziku #HopNaKop.

Izvor: infokop.net ; kopaonik.rs

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh