Klasici francuske književnosti: 10 knjiga koje treba da pročitate ove godine

Avatar photo
preporuke francuski klasici

Ako još uvek niste sastavili svoju to read listu za 2024, pripremili smo za vas nekoliko predloga koji će vam pružiti uvid u bogato nasleđe francuske književnosti.

Bilo da volite filozofske ili psihološke romane, one koje se bave kritikom i analizom društva ili možda ljubavne priče, ovi klasici nude širok spektar iskustava koja vredi istražiti.

1. Novembar, Gistav Flober

Novembar, prvo delo koje je napisao jedan od najvećih francuskih pisaca svih vremena, njegova je najintimnija i najiskrenija ispovest. Napisao ga je u mladosti, ali objavljeno je tek 1910. godine, nakon njegove smrti. U ovom predivnom romanu, Flober, pisac čija proza „ima ritam stiha i preciznost naučnog jezika“, obrađuje teme strasti, mladalačke nade i neuzvraćene ljubavi.

novembar gistav flober

2. Sentimentalno vaspitanje, Gistav Flober

Sentimentalno vaspitanje drugi je roman Gistava Flobera koji vam preporučujemo. Ovo delo se smatra jednim od najznačajnijih dela francuske književnosti 19. veka i verno slika društvo, politiku i moral tog vremena. U Sentimentalnom vaspitanju Flober precizno analizira ljudsku prirodu, detaljno prikazujući unutrašnje svetove likova, njihove snove, ambicije, razočaranja i pokušaje da pronađu smisao u nemirnom svetu. Piščeva besprekorna proza, preciznost u opisima i živopisne slike Pariza tog vremena razlozi su zbog kojih se ovo delo smatra remek-delom svetske književnosti.

3. Manon Lesko, Opat Prevo

Ovaj roman, objavljen 1731. godine, jedno je od najpoznatijih dela u francuskoj književnosti 18. veka. Manon Lesko je vanvremenska priča o ljubavi, strastima, moralu, pohlepi i izdaji. Radnja prati glavnog junaka, viteza De Grijea, koji se zaljubljuje u lepu i koketnu Manon Lesko. Protagonisti, mladi i neiskusni ljubavnici zaslepljeni strastima, vode buran život u Parizu, otkrivajući nam njegovo lice i naličje. Vođeni strastima i žudnjom za boljim životom, oni jure u propast, u zločin, u smrt.

Manon Lesko Opat Prevo

4. Fatalista Žak, Deni Didro

Sva Didroova dela su izvanredni primeri razigrane naracije i dubokih filozofskih razmišljanja. U ovom delu, koje je istovremeno roman i filozofska rasprava, autor priča nekonvencionalnu priču o putovanju Žaka i njegovog gospodara, istražujući filozofske koncepte sudbine, slobodne volje i slučajnosti.

5. Tereza Deskerju, Fransoa Morijak

U ovom romanu, Morijak slika tragičnu sudbinu jedne nesrećne žene unutar patrijarhalnog društva. Takođe, nudi nam prikaz života građanske porodice u provincijskom okruženju, porodice zaslepljene željom za sticanjem bogatstva. Prisutna je i tema usamljenosti naglašena kroz tipični dekor Morijakovih romana — pustu okolinu oko Bordoa. Ipak, glavna karakteristika ovog romana je snaga i uzbudljivost u prikazu psihološkog portreta glavne junakinje.

6. Opasne veze, Pjer Šoderlo de Laklo

Opasne veze Pjer Soderlo de Laklo

Ovaj majstorski napisan epistolarni roman prati intrige i ljubavne spletke francuskog plemstva 18. veka, istražujući svu složenost ljudske prirode i međuljudskih odnosa. Objavljen nekoliko godina pre Francuske revolucije, roman prikazuje dekadentnost vladajuće klase. Doživeo je brojne pozorišne i kinematografske adaptacije, od kojih je najpoznatiija američka drama Dangerous Liaisons iz 1988. godine.

7. Ljubavnik, Margerit Diras

Ljubavnik, jedan je od najpoznatijih romana Margerit Diras. Roman prati priču o tajnoj ljubavnoj vezi između mlade devojke i starijeg, bogatog muškarca. Radnja se odvija u kolonijalnom periodu u Indokini. Knjiga je istovremeno poetična, senzualna i emotivna. Autorka vešto opisuje strastvenu vezu između dvoje ljudi iz različitih svetova, obrađujući teme moći, ljubavi, seksualnosti i društvenih predrasuda.

Ljubavnik je delo koje istražuje kompleksnost ljudskih emocija i moralnih načela, postavljajući pitanja o ljubavi, žrtvi, društvenom položaju i slobodi. Po knjizi je 1992. snimljen i istoimeni film.

ljubavnik duras

Možda te zanima
bojanke za odrasle

8. Detinjstvo, Natali Sarot

Ovaj roman je duboko emotivno delo koje istražuje univerzalne teme detinjstva i odrastanja.

U njemu Sarot oživljava svoje detinjstvo u pariskom kvartu između dva svetska rata. Govori o sećanjima, osećanjima i doživljajima glavne junakinje, istražujući razvoj njene ličnosti kroz niz intimnih priča i epizoda. Autorka autentično prenosi atmosferu detinjstva, istražujući složene odnose između porodice, prijatelja i okoline.

9. Život: Uputstvo za upotrebu, Žorž Perek

Zivot Uputstvo za upotrebu, Zorz Perek

Život: Uputstvo za upotrebu je monumentalno delo dvadesetog veka u kojem autor priča priču o životima stanara jedne pariske zgrade, stvarajući kompleksnu sliku ljudskog iskustva kroz svojevrstan mozaik narativa. Perek prepliće sudbine likova, razvijajući jedinstven portret društvenih odnosa, ambicija, snova i sudbina koje se ukrštaju u jednom zajedničkom prostoru. Prema rečima Itala Kalvina, ova knjiga je poslednji pravi događaj u istoriji romana.

10. Jedna žena, Ani Erno

Roman prikazuje život i identitet jedne žene, postavljajući pitanja o ženskoj ulozi i položaju u društvu, njenom odrastanju, iskustvima i odnosima. Erno koristi introspekciju i svoj karakterističan stil pisanja kako bi istražila različite faze života glavne junakinje. To je intiman prikaz autentičnog ženskog iskustva, istovremeno snažan i dirljiv. Autorka uspešno spaja intimne priče sa širim društvenim kontekstom, stvarajući delo koje dira u srž ljudskog iskustva i razmišljanja. Ani Erno je 2022. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Svi ovi romani uče nas o ljudskoj prirodi, moralu, strastima i pružaju uvid u razvoj francuskog društva kroz vekove, nudeći nam lepe i kompleksne priče. Svaka od ovih knjiga nudi svoj jedinstveni pogled na svet, pomažući čitaocima da bolje razumeju ljudsku prirodu i složenost međuljudskih odnosa.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh