Koja je razlika između omleta i kajgane?

Avatar photo
omlet kajgana jaja

Ukoliko ste se ikada pitali da li postoji razlika između omleta i kajgane, odgovor je da, postoji! Većina je ove dvije riječi smatrala sinonimima, ali se ispostavilo da one to nisu – riječ je potpuno različitim jelima! Koja je razlika između omleta i kajgane, pročitajte u nastavku teksta.

Nije svejedno ni koliku tavu koristite, ni na kojoj temperaturi pržite, ali ni kako dodajete jaja. Ovo su preporuke stručnjaka:

Omlet

Veličina tave je od presudne važnosti, ne smije da bude premala jer će omlet biti suviše debeo, ali ni preveliki. Idealan prečnik tave za omlet od dva do tri jaja je 15 centimetara.

Neka se tava dobro zagrije, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tavu, više nema miješanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ. Donji dio treba da bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno jer kad omlet skinete sa vatre, još će se krčkati. Za pripremu vam nije potrebno više od minut-dva. Ako dodajete omletu još neki sastojak, neka bude na sobnoj temperaturi prije dodavanja.

To može biti povrće, sir, meso ili bilo šta što preferirate.

Kajgana

omlet kajgana jaja

Strpljenje je ključna riječ kad pripremate kajganu.

Uzmite malu tavu i pržite na srednjoj temperaturi, u suprotnom će se jaja isušiti. Jaja razbijte direktno u tavu, dodajte so i mutite viljuškom. Prije toga, viljušku namažite bijelim lukom što će kajgani dati poseban okus. Za razliku od omleta, kajgani se ne dodaju drugi sastojci, ali tajming je i ovdje važan.

Možda te zanima
jesenji doručak

Smjesa ne treba da bude homogena, već da se na kraju jasno vide bjelanca i žumanjca.

Recepte za ukusne i zdrave kajgane i omlete pronađite u rubrici Pravim magazina ZdraviJa.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh