Probudite duhovnu i životnu energiju vježbama kundalini joge

Avatar photo
kundalini joga

Kundalini joga je poseban spoj tri vrste joge i spaja vježbe predanosti, meditacije i ekspresije energije. Nakon jednog časa Kundalini joge osjećaćete se kao da ste posjetili terapeuta, odradili trening u teretani i uživali u društvu s prijateljima. Sve u jednom. Ova vrsta joge omogućava vam da ostvarite svoj kreativni potencijal i ostvarite se na svim područjima u životu.

Riječ kundalini dolazi od riječi kundal, odnosno okruglo na Sanskritu. Kao imenica može označavati i sklupčanu zmiju. Preneseno u značenje joge, kundalini joga budi duhovnu i životnu energiju sa dna kičme, te putuje kroz ostale čakre, omogućavajući energiji da bolje prolazi kroz tijelo.

Kao spoj mnogih tradicija, kundalini joga najprije kroz meditaciju podiže svijest o tijelu kako bi se tijelo i um pripremili na protok energije. Posebna metoda disanja omogućava energiji da kontrolisano prolazi kroz tijelo. Tehnika disanja koja se najčešće koristi je naizmjenično disanje kroz lijevu i desnu nosnicu. Ova tehnika pročišćava i najsitnije puteve i kanale kako bi kundalini energija nesmetano prolazila kroz tijelo.

„Vaše pravo od rođenja je da budete zdravi, srećni i blagosloveni.“ Yogi Bahjan

Kundalini joga, slično kao meditacija, uči nas kako održati neutralan um i pročistiti ga od negativnih misli. Ljutnja, pohlepa, ponos i vezanost za materijalni svijet najčešći su uzroci da se osjećamo nesrećni, a uz praktikovanje kundalini joge, učimo kako te misli i ponašanja zaustaviti i promijeniti. Zahvalnost, ljubaznost i ljubav prevladaće vašim mislima i uzrokovati da se osjećate srećnije.

kundalini jogaZanimljivost za časove kundalini joge je da su učesnici najčešće obučeni u bijelo. Boje izazivaju podsvjesne reakcije koje utiču na našu svijest, inspiraciju i produktivnost, a kao boja koja sadrži sve ostale, bijela pruža izvrsnu bazu za duhovnu metodu kundalini joge. Dodatni plus je što na čas nećete odlaziti u klasičnoj fitnes uniformi, već možete obući svoju omiljenu bijelu ljetnu haljinu i tako prizvati toplije dane!

Stručnjaci predlažu ovih pet vježbi koje možete raditi i od kuće.

Povećava privlačnost i harizmu

Položaj strijelca jača nervni sistem i koncentraciju. Oslobađa nas strahova, vraća samopouzdanje i daje istrajnost ratnika. A te osobine čine nas privlačnim i harizmatičnim.

Iskoračite desnom nogom i savijte je u koljenu pod pravim uglom. Lijevu nogu ispravite, stopalo postavite pravo. Namjestite ruke kao da držite luk i strijelu. Prste skupite u pesnice, a palčeve podignite nagore. Gledajte u daljinu preko palca desne ruke. Dišite kroz nos, dugo i duboko. Držite ovaj položaj od tri do pet minuta, pa ponovite sve sa drugom stranom tijela.

Otvara srce za ljubav

Ova vježba je vid meditacije, koja otvara naše srce za ljubav.

Sjedite u turski sjed. Pružite ruke ispred sebe i spojite dlanove. Ruke su paralelne sa podom, laktovi ispruženi. Snažno udahnite na nos, raširite ruke ustranu i povucite ih što više unazad. S izdahom vratite ruke u prvobitan položaj. Uskladite pokrete s dahom, ponavljate ih ritmično, umerenom brzinom 26 puta. Zatvorite oči sa koncentracijom na tačku između obrva.

Možete dodati i mantru „Sat-Nam“ – „ja sam istina“. Mentalno ponavljajte „Sat“ s udahom i „Nam“ s izdahom.

Pomaže da razumijemo drugog

Ova vježba jača nas i fizički i mentalno. Oba aspekta ključni su za uspjeh u ljubavi. Fizička snaga je važna za seks, a mentalna nam omogućava da zaista razumijemo i prihvatimo partnera.

Sjedite u turski sjed i ispravite leđa. Savijte laktove pod pravim uglom da nadlaktice budu paralelne sa podom, prsti ispruženi i skupljeni, a dlanovi usmjereni nagore. Zatvorite oči i usmjerite pažnju na tačku između obrva. Udahnite duboko na nos, a s izdahom izgovorite: „Hammmmm“. Osjetite vibraciju ove ljekovite mantre, koja znači „mi“ i povezuje naše srce sa univerzumom.

Možda te zanima
kako vise citati

Radite vježbu tri minuta.

kundalini jogaLiječi stare rane

Poslije ove vježbe davne emotivne povrede više neće opterećivati vaše srce. Bićete slobodni za nova iskustva.

Sjedite u turski sjed. Ruke stavite u molitveni položaj na centar grudi i triput izgovorite „Ong-Namo-Guru-Dev- Namo“ – „klanjam se pred tvorcem unutar mene“. Blago udaljite šake jednu od druge i ispružite prste da im se vrhovi dodiruju. Dišite na nos – udišite pet sekundi, zadržite dah pet sekundi, pa izdišite pet sekundi. Pogled usmjerite na vrh nosa.

Vježbajte 11 minuta. Za kraj udahnite duboko, zadržite dah 10 sekundi i izdahnite. Ponovite dvaput uz mantru „Sat- Nam“ – „u meni je istina“.

Unosi mir u dušu

Ova vrsta meditacije jača srce i pluća i pomaže nam da sagledamo sebe i svoje emotivne veze u novom svjetlu. Da djelujemo punim srcem. Sjedite u turski sjed. Ruke stavite u molitveni položaj na centar grudi i triput izgovorite mantru „Ong-Namo-Guru-Dev-Namo“. Postavite lijevu šaku na srčani centar, a desnu ruku savijenu u laktu tik uz trup. Spojte kažiprst sa palcem, a ostale prste opružite. Duboko udahnite na nos. Zatvorite oči ili gledajte pravo kroz poluzatvorene oči. Radite meditaciju od tri do pet minuta. Udahnite i izdahnite duboko triput i recite „Sat-Nam“.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh