Kako i koliko koraka dnevno može da vam pomogne u procesu mršavljenja?

Avatar photo
koliko koraka dnevno

Da li brojite koliko koraka dnevno pređete? To saznanje koliko ste u jednom danu hodali može vam pomoći u vašem procesu gubljenja težine. Danas kada većina poslova podrazumijeva višesatno sjedenje, što može biti loše za vaše tijelo, ali i mozak. Međutim, jednostavno hodanje i praćenje vaših koraka svakodnevno može smanjiti zdravstvene rizike, te vam čak pomoći da smršate. Ali, koliko zapravo treba da se krećete, ZdraviJa zna?

koliko koraka dnevno
@pinterest

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju na posljedice neaktivnog načina života i preporučuju 150 minuta sedmično fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta, ili 75 minuta aktivnosti sedmično, visokog intenziteta. Drugim riječima, morate biti aktivni 30 minuta dnevno, pet dana u sedmici. Za dodatne zdravstvene beneficije, preporučuje se da udvostručite svoj cilj i uklopite se u 300 minuta sedmično umjerenog intenziteta ili 150 minuta fizičke aktivnosti visokog intenziteta.

Naime, tridesetominutna šetnja može vam pomoći da ostvarite čak 3 do 5 hiljada koraka, u zavisnosti od brzine hodanja, te dužine koraka.

Najbolji efekat postigao bi se da napravite 10 hiljada koraka dnevno, ali to nije realan cilj za svakoga. Stoga, izmjerite prosječan broj koraka u toku sedmice, te se trudite da taj broj uvećate za 10%. To je realan broj koji biste trebali ostvariti svaki dan, a naravno, trudite se da taj broj svakodnevno povećavate.

koliko koraka dnevno
@pinterest

Takođe, ako želite da izgubite na težini, intenzitet vaše fizičke aktivnosti igra značajnu ulogu. Tako, na primjer, koliko brzo hodate igra veliku ulogu u tome koliko kalorija zapravo sagorijevate dok hodate. Čak i ako napravite 10 hiljada koraka svaki dan ali veoma sporim hodom, to neće imati veliki efekat na gubitak težine. Sa druge strane, brzo hodanje, čak i ako je manje od 10 hiljada koraka može biti korisnije i od pojedinih treninga.

Naravno, povećanje vaše aktivnosti neće dovesti do gubitka težine ako tome ne prilagodite i ishranu. Pratite šta jedete i koliko kalorija trošite. To će vam pomoći da postignete svoje ciljeve za mršavljenje. Budite sigurni da jedete raznovrsne namirnice, voće i povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti.

Možda te zanima
anorgazmija

Bilo da želite da smršate, ili jednostavno želite da živite zdravo, u svakodnevne navike uvedite i šetanje svaki dan.

Ako ste ljubitelj intenzivnijih treninga, možda će vas i i tekst o trčanju u jesenjim danima, a kako da vaš trening postane rutina a ne obaveza pročitajte OVDJE.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh