Da li biste trebali trenirati ujutru ili uveče?

Avatar photo

Prastaro pitanje onih koji pokušavaju da ugrade zdravije navike u svoju svakodnevnu rutinu: postoji li pravo vrijeme da se znojite? Odgovor je, zavisi… Da li smo vam sa ovim već pomogli? Pa i ne baš.

Pokret bilo koje vrste je koristan za tijelo, ali postoje neki koji mogu biti efikasniji u određenim vremenima u odnosu na druge. Ono što je važno reći jeste da praksa zdravog tijela ne počinje i završava samo u kuhinji.

Zdravija je istražila i saznala da li biste trebali trenirati ujutru ili uveče, kako bi vam vaše tijelo uzvratilo istom mjerom za uloženi trud.

trenirati ujutru ili naveče
@pinterest

Trening jutrom

Vježbanje ujutru donosi mnoštvo prednosti koje podstiču energiju tokom ostatka dana. Sa biološkog i naučnog stanovišta, što je viši nivo dopamina u vašem tijelu, veća je vaša budnost, fokus, kreativnost i koncentracija tokom dana, sve ključne komponente koje su nam potrebne da bismo imali sjajan dan i osjećali se zaista dobro u sebi.

Svi smo različiti i imamo različito doba dana kada osjećamo da imamo najviše energije. Neki vole jutarnji trening jer im postavlja pozitivno raspoloženje za dan koji predstoji. Jutarnji trening nije uvijek moguć, pa se neki ipak odluče da poslije večere odu u šetnju bez telefona da bi razbistrili glavu i podstakli limfnu drenažu i varenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda te zanima
trening u trudnoci

Možda ste večernji tip

Ako niste sigurni da večernji trening remeti vašu rutinu spavanja, samo naprijed i testirajte tu praksu. Ali važno je napomenuti da vježbe većeg intenziteta povećavaju oslobađanje hormona stresa kao što su adrenalin i kortizol, zbog čega se osećate uzbuđeno prije nego što legnete da se odmorite, umjesto da ste umorni.

Povećanje otkucaja srca bliže vremenu za spavanje je još jedan faktor koji može sprečiti čvrst, miran san, pa obavezno dajte svom tijelu dovoljno vremena da se smiri. Tri sata prije spavanja je dovoljno vremena za mnoge. Kada su u pitanju vježbe poput nježne joge, one neće imati ovaj srčani efekat.

Kada razmišljate o fizičkoj aktivnosti u određeno doba dana, važno je zapamtiti da je svaki pokret važan i da je potrebno posebno mu se posvetiti. Pokret nam omogućava da se uzdrmamo, daje nam nove misli i ideje, uključuje naš mozak i može biti veoma katarzičan. Ljudima je suđeno da se kreću. Ovo može biti jednostavno kao npr. lagana šetnja, koja po mnogima daje najbolje rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh