7 savjeta za sve one koji pate od migrene

Avatar photo
migrene

Migrena je neurološka bolest koja može izazvati umjerenu, pa i tešku onesposobljenost usljed bolova. Važno je shvatiti da su hronične migrene fiziološki, a ne psihološki problem. One su povezane sa tim kako vaše tijelo funkcioniše, a nisu prouzrokovane problemima u vašem umu.

Migrena je definitivno mnogo više od obične glavobolje jer pokreće zbir neuroloških simptoma koji mogu uključiti glavobolju, promjene u vidu, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, te ekstremnu osjetljivost na svjetlost, zvuk, dodir i miris. Hronična migrena se definiše kao glavobolja koja se javlja više od 15 puta svakog mjeseca, dok neki pate od nje kontinuirano cijeli dan, svaki dan u mjesecu.

Hronične migrene prouzrokovane su kombinacijom nasljednih faktora i faktora okoline. Ukoliko imate članove porodice koji trpe od bilo koje vrste migrena, to može ukazati na genetsku dispoziciju koja vas čini osjetljivijim na glavobolje. Jedan član porodice može imati svakodnevne glavobolje, drugi samo jednom godišnje, tu nema pravila.

Iako ne možete da izaberete svoje roditelje, možete se pozabaviti pokretačima glavobolje. Stres, nedostatak magnezijuma, konzumacija kofeina, obrasci spavanja i nutricioni faktori mogu prouzrokovati glavobolje i nepodnošljive migrene. Vaš prvi korak kako biste saznali svoje pokretače glavobolje jeste da počnete pisati dnevnik. Održavanje dnevnika će vam pomoći da saznate šta izaziva vaše glavobolje i pomoći će vašem doktoru da napravi poseban plan liječenja za vaše stanje.

Praktikujte aerobne treninge

Jedan od dokazanih načina koji pomaže u otklanjanju stresa, a za koji je posebno dokazano da pomaže ljudima sa migrenama, jeste redovan aerobni trening. Preporučivo je tri puta nedeljno najmanje 30 ili 40 minuta trčanja, vožnje bicikla ili šetnje. Postoji direktna korelacija između vježbanja i smanjenja glavobolje. Pacijenti koji kažu da nemaju vremena za vježbanje trebaju uzeti u obzir gubitak vremena kada imaju migrenu. Vježba je od suštinskog značaja ako se želite osjećati bolje.

migrene
@pinterest

Probajte vježbe za opuštanje

Svi znaju da je stres glavni uzrok glavobolje, a terapija opuštanja jogom ili meditacijom itekako pomaže. Sve relaksacijske terapije su podjednako efikasne.

Pridržavajte se regularnog rasporeda spavanja

Lezite u isto vrijeme svake noći, a budite se u isto vrijeme svakog jutra, čak i za vikend. I nedostatak spavanja i previše sna mogu izazvati glavobolje.

Možda vam bude zanimljivo: Kako ishrana može uticati na kvalitet vašeg sna

migrene
@pinterest

Uzimajte magnezijum

Nedostatak magnezijuma može izazvati glavobolje kod nekih ljudi. Simptomi nedostatka magnezijuma uključuju glavobolju, hladne ruke i stopala, predmenstrualni sindrom i mišićne grčeve u nogama. Da biste dopunili magnezijum, počnite sa 400 mg dnevno.

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

Izbjegavajte hranu koja kod vas izaziva migrenu

Hrana koja izaziva glavobolje varira od pacijenta do pacijenta. Ukoliko ste popili čašu vina i dobili glavobolju, onda je vino jedan od vaših pokretača migrene. Drugi uobičajeni pokretači su: čokolada, MSG (monosodijum glutamat), hranljive materije koje se konzervišu i zamjene za šećer. Veoma često oni koji imaju problema sa glavoboljom mogu takođe imati osjetljivost na gluten, te bi trebali da probaju ishranu bez glutena. Konačno, osjetljivost na šećer je uobičajeni problem kod pacijenata sa teškom glavoboljom.

Izbjegavajte kofein

Pacijenti često ne shvataju da i kofein može biti krivac, zato što misle da im kofein pomaže da se osećaju bolje. Realnost je da je napitak sa kofeinom ono što im zadaje glavobolje. Ukoliko uzmete kofein i osjećate se bolje, primijetićete da će vam za dva sata trebati još više kofeina. Kako razbuđivanje i jutro premostiti bez kafe saznajte OVDJE.

migrene
@pinterest

Razmotrite korištenje suplemenata

Postoje i brojni suplementi koji mogu pomoći ljudima sa hroničnim migrenama. Oni uključuju CoQ10 (300 mg), riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 i riblje ulje. Prvo svakako razgovarajte sa svojim doktorom, ukoliko želite dodati suplemente vašoj ishrani.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh