Lego kockice će od sada biti eco-friendly

Avatar photo

Lego je učinio svoj najpopularniji proizvod održivim! Ova kompanija je objavila da će njihova botanička selekcija kockica, poput listova, grmlja i drveća, biti izrađena od biljne plastike. Proizvodnja je već počela, a nove održive kockice bi trebale biti u prodaji kasnije ove godine.

Nova lego plastična biljka je proizvedena od šećerne trske zahvaljujući partnerstvu sa Svjetskim fondom za divlje životinje i njihovom inicijativom, Bioplastic Feedstock Alliance. Iako je napravljena od šećernog zrna, ova plastika i dalje ima polietilenski materijal koji ga čini mekim i fleksibilnim.

Svi održivi proizvodi i dalje prolaze kroz rigorozno ispitivanje koje se obično koristi za stare plastične kockice, a materijal iz biljne plastike sertifikovan je i od strane Bonsucro Chain of Custody Standard.

“Djeca i roditelji neće primijetiti nikakvu razliku u kvalitetu ili izgledu novih elemenata, jer polietilen na bazi biljke ima iste osobine kao i konvencionalni polietilen”, rekao je Tim Brooks, potpredsjednik odjela za životnu sredinu u kompaniji Lego.

Korišćenje biljne plastike dio je Legove posvećenosti tranziciji ka održivom materijalu za svoje standardne proizvode i pakovanja do 2030. godine. Još 2012. godine istraživali su načine da postanu održivi, a samo tri godine kasnije počeli su masovno ulagati u ovaj projekat. Kompanija takođe pokušava da sprovodi “zero waste” politiku u svom poslovanju.

Možda te zanima
trening u trudnoci

“Svi mi u LEGO grupi želimo pozitivno da utičemo na svijet oko nas, te se trudimo da pravimo proizvode za djecu koristeći održive materijale”, rekao je Brooks u saopštenju za medije. “Ponosni smo što su prvi LEGO elementi napravljeni od biljne plastike u proizvodnji i što će ove godine biti u LEGO kutijama”.

Polietilenski elementi predstavljaju samo jedan do dva odsto proizvoda koje Lego pravi, ali je to svakako korak u pravom smijeru. Važno je da kvalitet nije ometen novom biljnom plastikom, a biće jako zanimljivo gledati i čitati koje druge održive odluke će Lego donijeti u bližoj budućnosti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh