Matična mliječ – izvrstan biostimulator i prirodni antioksidans

Avatar photo
matična mliječ royal jelly

Još je u stara vremena poznati grčki ljekar Hipokrat rekao: „Tvoja hrana biće tvoj lijek”. Savremena medicina je nakon dugogodišnjih istraživanja došla do zaključka da je značajan uzrok ljudskih bolesti upravo hrana koju jedemo (ili ona koju ne jedemo). Pravilna ishrana je racionalna metoda i način prevencije mnogih oboljenja koja treba biti prioritet svakog pojedinca, stvarajući temelj optimalnog zdravlja i zdravog načina života.

Matična mliječ je najvredniji pčelinji proizvod, a kroz istoriju je stekla naziv kraljevska hrana. Zbog svog pozitivnog djelovanja na sve aspekte ljudskog zdravlja, smatra se veoma ljekovitom. Savremena medicina priznaje matičnoj mliječi biostimulativna, energizirajuća, tonizirajuća i regenerativna svojstva.

Matična mliječ ima visoku nutritivnu i biološku vrijednost, a zbog specifičnog sastava nemoguće ju je industrijski proizvesti. U njenom sastavu sadržani su svi esencijalni elementi neophodni za rast, razvoj i normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

Pored pozitivnih djelovanja na odbrambeni sistem matična mliječ pozitivno djeluje na snižavanje krvnog pritiska, snižavanje holesterola, usporava proces starenja, ima antioksidativo djelovanje i štiti od slobodnih radikala, djeluje protivupalno i antimikrobno. Najdragocjenijim djelovanjem matične mliječi smatraju se njeni višestruki učinci na nervni sistem.

Primjena matične mliječi dovodi do regenerativnog djelovanja na nervne ćelije i biostimulišućeg učinka na cijeli organizam što povećava sposobnost učenja i pamćenja, pa se preporučuje i kod mlađih ali i kod starijih osoba. Ovo korisno djelovanje pripisuje se neurotransmiteru acetilholinu koji je sadržan u matičnoj mliječi.

Antibakterijsko i antivirusno djelovanje, te mnoštvo vitamina i minerala u sastavu čine matičnu mliječ idealnim dodatkom ishrani, pa se preporučuje kao mjera prevencije u borbi protiv prehlade i gripe, a posebno se preporučuje osobama sa oslabljenim imunitetom.

med maticna mlijec

Blago estrogensko djelovanje matične mliječi bi moglo imati pozitivno djelovanje na neugodne simptome koji prate menopauzu, a to su valovi vrućine, preznojavanje, suhoća kože i sluznica, nesanica, razdražljivost i emocionalna nestabilnost. Blago estrogensko djelovanje moglo bi imati i zaštitnu ulogu u prevenciji nastanka kardiovaskularnih oboljenja i osteoporoze.

Teško bi bilo izdvojiti neki aspekt ljudskog zdravlja na koji matična mliječ nema pozitivan uticaj, bilo da se koristi kao preparat za unapređenje zdravlja, u prevenciji nastanka bolesti ili za olakšavanje simptoma već nastalih bolesti. Matična mliječ ima pozitivno djelovanje i na fizičko i na mentalno zdravlje, te pomaže uspostaviti prirodnu ravnotežu svih vitalnih procesa u organizmu.

ROYAL KINDER® Jelly je dodatak ishrani namijenjen djeci starosti 3 godine i više. Jedna bočica sadrži 500 mg matične mliječi obogaćene prijatnom aromom banane. Preporučuje se djeci u fazi fizičkog rasta i psihičkog razvoja, kod gubitka apetita i tjelesne težine, kod fizičke i mentalne iscrpljenosti, anemije i tokom školskih ispita. ROYAL KINDER® Jelly se može primjenjivati u svako doba godine, a posebno se preporučuje tokom smjene godišnjih doba i u periodu čestih prehlada.

ROYAL ReVITA® Jelly je kombinacija matične mliječi i ginsenga, biljke sa stimulativnim svojstvima. Ova kombinacija je namijenjena za primjenu u stanjima velike fizičke i psihičke iscrpljenosti. Jedna bočica sadrži 1000 mg matične mliječi i 18 mg suhog ekstrakta azijskog ginsenga.

Možda te zanima
kuvana jaja visak

Sa prijatnim okusom ananasa, ovaj dodatak ishrani nadoknađuje energiju te ima stimulativno djelovanje na organizam. Posebno se preporučuje fizički i psihički iscrpljenim osobama, osobama koje su izložene stresu, kod opšte slabosti organizma i perioda oporavka nakon bolesti, tokom perioda ispita, obzirom da ginseng povećava pažnju i koncentraciju i opštu otpornost organizma.

maticna mlijec bosnalijek

ROYAL SUPERIOR® Jelly je dodatak ishrani namijenjen za primjenu u odraslih koji imaju oslabljen odbrambeni sistem (imunitet), izloženi su fizičkom i/ili psihičkom naporu te osobama sa smanjenim libidom. Jedna bočica sadrži 2000 mg matične mliječi sa okusom jagode.

Proizvodi iz linije Royal Jelly® dostupni su u svim apotekama, bez ljekarskog recepta, a koriste se kao dodatak uobičajenoj ishrani i nisu zamjena za uravnoteženu ishranu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh