Menta: moćan saveznik u održavanju zdravlja

Avatar photo
menta

Nana ili menta (Mentha piperita) je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. U savremenoj medicini se menta koristi protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lijekova i kozmetičkih preparata.

Pored osnovne vrste, razlikujemo: divlju, pitomu, englesku mentu, te mnoge druge. Menta sadrži mnogo korisnih sastojaka koji se koriste za pravljenje eteričnih ulja ili čajeva.

Korištenje

Najčešće se koristi u sušenom stanju, i to najviše stablo, cvijet i list. Koristi se kao dodatak jelima, za pravljenje čajeva, za inhalaciju, za pravljenje eteričnih ulja, za kupke, pravljenje obloga i kao dodatak kozmetičkim preparatima. Ne preporučuje se njeno kuvanje, već samo prelivanje vrelom vodom.
Čaj od mente se može piti i kao osvježavajući napitak, kako zimi tako i ljeti.

Dejstvo

Menta djeluje antiseptički, antibakterijski, antivirusno i umirujuće, tako da je veoma efikasna u sprečavanju i liječenju brojnih infekcija.

Menta se zbog svojih ljekovitih sastojaka koristi za liječenje mnogih bolesti i tegoba, a u grafikama koje smo pripremili, pogledjte i kojih.

menta nana

menta nana zdravlje

menta nana

Možda te zanima
zdrave navike djece

menta nana

nana

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh