Mitovi o izgledu u koje trebate prestati vjerovati

Avatar photo
mitovi o izgledu

Ako vam je dosta slušanja komentara drugih o vašem izgledu ili možda i sami mislite da ne izgledate dobro, pročitajte savjete koje vam ZdraviJa donosi u nastavku. U pitanju su mitovi o izgledu za koje svi misle da su tačni, a mi vam kažemo da biste odmah trebali prestati vjerovati u njih. Evo i zašto je to tako.

Postoji „dobra“ i „loša“ hrana

Naravno da će salata koja je puna vitamina, minerala i antioksidanata bolje nahraniti vaše tijelo od porcije pomfrita, ali ne možemo reći da je hrana dobra ili loša. Jedno je ako kažemo da je parče pice nezdravo, a drugo ako sebi kažemo da nije zdravo da jedemo picu i sličnu hranu. Slažete li se?

Nije zdravo imati višak kilograma

Bitno je da se dobro osjećamo u svome tijelu, a kilogrami dođu i prođu. Važnije je da se hranimo zdravo i da redovno vježbamo. Samim tim razmišljamo zdravo i osjećamo se bolje.

nedostatak vitamina

Snaga volje u ishrani

„Ne smijem pojesti više od jednog komada torte“. Koliko ste puta sami sebi rekli ovu rečenicu? Prestanite tako razmišljati i počnite hranu gledati kao gorivo za vaše tijelo. Kako da to uradite, pogledajte na ovom linku.

Morate napraviti promjenu da biste se osjećali bolje

Smršati, ošišati se, promijeniti stil oblačenja – sve bi to trebalo uticati da se osjećate bolje. Nema potrebe za tolikom promjenom jer je to sve samo privremena ili trenutna radost. Dovoljno je da svaki dan razmišljate pozitivno i da budete zahvalni i na sitnicama.

Čitajući ovo, sigurno će se naći i oni koji su pomislili da više nemaju vremena za novi početak. Za prave stvari nikada nije kasno. Želite da promijenite karijeru? Pa, promijenite je. Ne samo što ćete biti srećniji, nego i uspješniji jer radite ono što volite. Znamo da je svaka promjena teška, ali strah koji osjećate samo je posljedica napuštanja zone komfora.

Možda vam bude korisno: Da li to što ste pozitivni znači i da morate biti srećni?

Ako ste samouvjereni znači da ćete se osjećati bolje

To je nemoguće jer je normalno da se ne osjećamo isto svaki dan. Nekad će vam se desiti da ne možete odlučiti ni šta ćete obući za posao, fakultet ili običnu šetnju i ostajaće vam se u krevetu cijeli dan. Drugi dan, pak, ćete ustati odmah na zvuk alarma i bićete raspoloženi cijeli dan.

odluke
@jorunal.hr

Kako gledate sebe tako će vas i drugi vidjeti

Ne kaže se uzalud „Kako zračiš, tako i privlačiš“. Zato, osmijeh na lice i odmah ujutru se „naoružajte“ pozitivnim mislima i vidjećete da će vam dan biti uspješan i biće vam lakše obaviti zadatke koje dobijete ili ste sami sebi zadali!

Vjerovali ili ne, mi smo kreatori svoje sreće. Od nas zavisi da li ćemo biti nasmijani ili uplakani. To ne zavisi ni od roditelja, ni od partnera, ni od direktora, niti od prijatelja. Sami kreiramo svoje misli i sami biramo koliko želimo da budemo srećni u datom trenutku.

Ovo je jedan od najboljih puteva za borbu protiv samokritike. Uzmite negativnu misao i promijenite je u nešto ohrabrujuće. Ponovite ovo sve dok ne primijetite da to činite sve manje i manje često. Ovo dobro funkcioniše sa većinom loših navika: Na primjer, zamijenite nezdravu hranu zdravom jer je to odličan način da razvijete pozitivniji način razmišljanja o sebi i životu.

ZdraviJa vam preporučuje da svaku negativnu misao koja vam dođe zamijenite sa dvije pozitivne misli. Probajte, djeluje!

Možda te zanima
o sebi

Možda će vas zanimati i: Kako da se riješite negativnih misli i samokritičnosti

Ne upoređujte sebe sa drugima

Ovo je jedan od najbržih načina da smanjite samopouzdanje i smanjite raspoloženje. Upoređivanje sebe sa drugima je iluzija jer ne znate u većini slučajeva njihovu stvarnu situaciju ili ono što oni doživljavaju u svom svakodnevnom životu.

Da li ste ikada čuli rečenicu: “Ako je trava zelena sa druge strane, možda je to zato što je to zapravo lažna trava”? Ako vam se čini da vam manjka pozitivnosti, možda je vrijeme da preusmjerite svoju motivaciju i razmislite o onome što su vaše najbolje vrijednosti.

Sklonite svoju pažnju od drugih i fokusirajte se na područje u kome možete stvoriti promjene i ostvariti napredak, i to sami.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da će vas inspirisati na putu upoznavanje svoje prave sebe i izgradnje najbolje verzije sebe.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh