Kako da postanete strpljiviji i staloženiji?

Avatar photo

Uvijek ste u žurbi? Svakodnevno trošite mnogo više energije nego što je potrebno? Suočavate se sa stvarima koje su izvan vaše kontrole i to vam stvara stres? Želite to promijeniti? Na pravom ste mjestu. Upravo je samo priznavanje realne situacije prvi korak ka mirnijem životu. U nastavku pronađite 8 savjeta koji će vam pomoći da budete strpljiviji i staloženiji.

Prestanite stvarati dodatni pritisak i stres

Trenutno ste u veoma teškom periodu života, a za sve krivite sebe? Prestanite razmišljati o tome kao da je kraj svijeta. Nije, obećavamo. Koliko god situacija bila teška, urazumite se. Već ste pod stresom zbog problema, ne treba vam dodatni stres zbog “kako mi se ovo moglo desiti” ili “da sam samo drugačije…”, to vam neće pomoći. Fokusirajte se na rješavanje problema a ne na “Šta bi bilo kad bi bilo”.

Pročitajte i: Ultimativni vodič za prevazilaženje stresnih situacija

Dišite

Sljedeći put kada se budete suočavali sa stresnom situacijom zbog koje ste nestrpljivi i neraspoloženi, zaustavite se na jedan minut i pratite sljedeće korake:

  • Udahnite i izdahnite 5 puta.
  • Zamislite da sav stres napušta vaše tijelo svakim izdisajem.
  • Smijte se. Natjerajte se da se smijete. Prilično je teško ostati neraspoložen sa osmijehom na licu.

Slobodno ponovite gore navedene korake svakih nekoliko sati na poslu ili u kući ako vam je potrebno.

Dozvolite sebi opuštanje

Nakon sesije disanja, obavite skeniranje sopstvenog tijela kako biste identifikovali sve oblasti koje su vam napete. Nježno dodirnite ili masirajte bilo koji dio vašeg tijela koji je pod stresom kako biste podstakli potpunu opuštenost (možda vam pomaže da zamislite da ste na mjestu koje vas smiruje: na primjer plaža, vruća kada ili priroda).

To što imate mnogo obaveza ne smije da vas spriječi u tome da izdvojite vrijeme za opuštanje. Sve dok ste napeti, posao ili šta je već u pitanju, će ispaštati jer nemate dovoljno snage da mu se posvetite.

Možda vam pomogne: Radite ove stvari nedjeljom kako biste imali opuštenu sedmicu

Obratite pažnju na žvakanje

Usporite za stolom za ručavanje ako želite naučiti da budete strpljivi, ali i ako želite da izgubite težinu. Ukoliko jedete što je brže moguće, znajte da je to siguran način da pojedete više nego što vam treba. Budite svjesni onoga što jedete, obraćajte pažnju na ukus, teksturu i aromu svakog jela. Pokušavajte da pogodite sve sastojke koji su iskorišćeni za pripremu jela i tako utičite na svoju glad i nervozu.

Može vam zvučati smiješno, ali ovo zaista umiruje.

Uživajte u malih uspjesima

Fokusiranje na krajnji rezultat brzo može postati jako iscrpljujuće i stresno. Strijemite li ka cilju koji će zahtijevati puno vašeg vremena i strpljenja? Podijelite ga na nekoliko mini-ciljeva, pa ćete tako imati i nekoliko razloga za proslavu. Davanje pozitivnih povratnih informacija sebi će vam pomoći da razvijate strpljenje, budete ohrabreni i pronađete više radosti u procesu postizanja vaših ciljeva.

Sagledajte čitavu sliku

Kada se sljedeći put budete susreli sa visokim nivoom stresa, duboko udahnite i zapitajte se:

Da li će mi sve ovo biti bitno…

Sljedeće sedmice?

Sljedeći mjesec?

Možda te zanima
Cancel kultura

Sljedeće godine?

Za 10 godina?

Ne, neće. Kladimo se da vam većina stvari koje vas čine nervoznim neće biti važne sljedeće nedelje (možda čak i sljedećeg dana). Zaustavite agoniju koju ne možete kontrolisati, jer se tako samo povređujete.

Prestanite zahtijevati savršenstvo od sebe

Niste savršeni i to je u redu. Traženje savršenstva od sebe (ili bilo koga drugog) samo će vas opteretiti, jer to jednostavno nije moguće. Svi imamo mane i svi ponekad griješimo. To je sasvim normalno i prirodno. Niste li izvukli pouku svaki put kada ste pogriješili u nečemu? Vjerujemo da 90% grešaka niste ponovili drugi put.

Pročitajte i: Kako da se riješite negativnih misli i samokritičnosti

Vježbajte strpljenje svakog dana

Da, strpljenje se može vježbati. Sljedeći put kada odete u prodavnicu, stanite u najduži red ili prošetajte kroz osamljeni park i priuštite sebi dugu šetnju. Vjerujemo da, nestrpljivima ovo zvuči kao horor scenarij, ali ovo su samo neki od načina kako svoj život možete učiniti mirnijim.

Šta vama pomaže u upravljanju stresom? Napišite nam u komentarima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh