Najdirljivija priča u svijetu trčanja

Avatar photo

Rik je rođen 1962. godine. Zbog nedostatka kiseonika na samom rođenju Riku je dijagnostifikovana celebralna paraliza. Njegovim roditeljima, Diku i Džudi, ljekari su preporučili da svog sina stave u instituciju u kojoj bi skoro pa – samo postojao, kao biljka, jer nisu postojale šanse da se oporavi niti da ikada živi ”normalan” život.

Dik i Džudi biraju jedini mogući put

Ovdje počinje put Dika i Džudi koji su namjerili da malog Rika ipak uvedu u društvenu zajednicu, u obrazovanje, sport i jednoga dana, u svijet rada. Svim snagama borili su se da ga integrišu u školski sistem i pokažu da je njihov sin mnogo više od očiglednog fizičkog ograničenja.

Iako Rik nije mogao da govori niti da hoda, roditelji su primijetili da ih on posmatra i prati pogledom što im je bilo dovoljno da shvate da je on ispod nemoći tijela jedno izuzetno bistro dijete. Dik i Džudi nisu dozvolili da se Rik razlikuje od ostale djece, vodili su ga na sankanje, plivanje, učili ga slovima.

Kasnije, nakon konkretnih dokaza o Rikovom intelektu i njegovoj sposobnosti da uči, trebalo je pronaći način da on komunicira sa svijetom.

Rik sada može da komunicira sa svijetom

Za to je bilo potrebno 5000 dolara igrupa inžinjera sa Tafts univerziteta koji su Riku napravili interaktivni kompjuter(vjerovatno isti onaj koji koristi i čuveni Stiven Hoking). Rik pritiska glavom o taster koji se nalazi na njegovim kolicima i na taj način označava slova na displeju kompjutera.

Kada je prvi put kompjuter dospio u kuću Hojtovih, Rik ga je upotrijebio na iznenađujuć način. Prve riječi nisu mu bile: ”Ćao mama” ili ”Ćao tata”. Prve riječi bile su mu: ”Go, Bruins!”. Bostonski Bruins su te sezone bili u finalu Stenli Kupa. Tog trenutka bilo je jasno da jemali Rik volio sport i pratio ga kao i svi drugi.

1975. Rik je konačno primljen u državnu školu, sa svojih 13 godina. Nakon srednje škole Rik je otišao na Bostonski univerzitet i diplomirao sa diplomom Specijalnog obrazovanja ’93. godine. Njegov hrabri otac otišao je u penziju ’95. godine kao pukovnik Nacionalne garde, nakon što je služio svojoj zemlji proteklih 37 godina.

Početak Hojt tima

U proljeće ’77. godine Rik je rekao svom ocu da bi želio da učestvuje na humanitarnoj trci od 8km koja je posvećena jednom igraču Lakrosa koji je ostao paralizovan nakon nesreće. Dik, koji je bio daleko od trkača dugoprugaša, pristao je da podrži svog sina i trči trku gurajući ga u kolicima.

Kada su uspješno završili trku, Rik je saopštio onu odlučujuću rečenicu svom ocu: ”Tata, kada trčimo, osjećam kao da nisam hendikepiran”.

Za oca kakav je Dik, ovo je bilo dovoljno da nastane jedna od najdirljivijih priča koja nas iznova podsjeća na najviše vrijednosti koje postoje u nama. Primiti je bez suza skoro je nemoguće.

Dik i Rik zajedno su završili preko 1000 trka, uključujući maratone, duatlone i triatlone (6 Ironman-a). ’92. vozili su bicikl i trčali preko cijele Amerike iprešli oko 6000 km za 45 dana!

U triatlonu, Dik uz pomoć bandži kanapa pričvršćenog oko struka vuče Rika u čamcu na naduvavanje, a u bici dijelu, koriste poseban bicikl sa dodatkom sjedišta za Rika.

Možda te zanima
vezbe za vretenaste ruke

Jednom prilikom pitali su Rika, kada bi mogao da samo jednu stvar pokloni svom ocu, šta bi to bilo, na šta je on odgovorio: ”Najviše bih volio da makar jednom svog oca smjestim u ovu stolicu i ja njega guram”. 

Bostonski maraton 2009. godine zvanično je bio hiljadita trka tima Hojt. Ova trka je omiljena Rikova trka, a njegov otac se nada da će moći da trči sa svojim sinom i kada bude imao 70 godina (što je bilo 2011.godine). Izgleda da tim Hojt još uvijek nema namjeru da se povuče!

Završene trke i najbolja vremena tima Hojt

 • 247 triatlona (6 Ironman-a – najbolje vrijeme 13:43:37, 7 polu Ironman-a)
 • 94 polumaratona – najbolje vrijeme 1:21:12
 • 22 duatlona
 • 70 maratona (30 bostonskih) – najbolje vrijeme 2:40:47
 • 8 trka na 18,6 milja
 • 1 trka na 20km
 • 37 trka na 10 milja – najbolje vrijeme 59:01
 • 4  trke na 8km
 • 18 trka na 4 milje
 • 33 ”Falmouth 7,1 Milers” – najbolje vrijeme 40:27
 • 8 trka na 15 km – najbolje vrijeme 56:21
 • 150 trka na 5 km
 • 8 trka na 20 milja
 • 2 trke na 11 km
 • 1 trka na 7 km
 • 1 trka na 20 milja ”for Best Buddies”

Ukupno do aprila 2012. – 1077 trka.

Hojt fondacija  nastala je 1989. godine kao neprofitna organizacija koja za misiju ima – rad na izgradnji  karaktera, samopouzdanja i samopoštovanja mladih sa hendikepom kao i rad na njihovom uključivanju u sve oblasti svakodnevnog života, a naročito u sportu.

Ovaj video nalazi se na zvaničnom sajtu Hojt tima.

Izvor: www.trčanje.rs

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh