Namirnice koje će pomoći vašoj probavi nakon praznične večere

Avatar photo
hrana koja cisti organizam

Praznici podrazumevaju uživanje u ukusnoj hrani, ali našem organizmu ponekad treba mali podsticaj da tu hranu lakše i brže svari. Tokom praznika, naša ishrana često obiluje obrocima koji su bogati mastima, šećerima i drugim oblicima složenih makronutrijenata, što može izazvati opterećenje probavnog sistema. U ovom tekstu ćemo vam otkriti koje namirnice treba da birate kako biste pomogli svom organizmu nakon praznične gozbe.

Naš probavni sistem je pred izazovom svaki put kada se prepustimo uživanju u hrani tokom praznika. Enzimi za varenje igraju ključnu ulogu u razgradnji proteina, ugljenih hidrata i masti, na manje, apsorbirajuće komponente, stoga je važno poboljšati njihovu produkciju, posebno u ovom periodu.

Ove namirnice ne samo da sadrže prirodne enzime za varenje, već imaju i brojne druge prednosti.

Sirovi med

Ovaj prirodni zaslađivač koji se vekovima koristi kao lek, nije samo ukusan, nego je poznat i po tome da olakšava probleme sa varenjem. Pored obilja mikronutrijenata, med je i antiinflamatoran, antimikrobni agens bogat antioksidansima.

Avokado

avokado

Ova voćka je bogata vlaknima i kalijumom. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija avokada poboljšava proces varenja.

Mango, banana i ananas

Pored toga što je bogat vlaknima, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane u želucu. Banane sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje podržava rad creva. Ananas sadrži bromelain, kombinaciju enzima koji brzo razgrađuju proteine.

Kefir, kiseli kupus i kimči

kefir

Možda te zanima
zasladjivaci

Kefir je bogat milionima probiotika i izvanredan je za creva. Kiseli kupus i kimči takođe su odlični probiotici. Takođe, obiluju vlaknima koja olakšavaju prolazak hrane kroz digestivni trakt.

Jabukovo sirće

Prirodno jabukovo sirće može pomoći u razgradnji hrane u želucu, ali važno je kupiti proizvod koji nije filtriran.

Osim ovih namirnica, još nekoliko prirodnih saveznika može poboljšati vašu probavu nakon ukusnih obroka tokom prazničnog perioda. To može da bude đumbir, celer, integralne žitarice poput smeđeg pirinča i kvinoje, kao i sveže lisnato zeleno povrće.Sve ove namirnice su odličan dodatak prazničnoj trpezi jer dobro utiču na probavu i opšte blagostanje.

Takođe, važno je istaći da je hidratacija od izuzetne važnosti za probavu. Adekvatan unos vode tokom prazničnih dana pomaže telu da lakše razgradi hranu.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh