Ostanite u formi uz pomoć ove dvije vježbe

Avatar photo

Ako su vam dosadile vježbe koje izvodite tokom svakodnevnih treninga ili želite nešto snažnije, ZdraviJa vam predstavlja dvije vježbe čiji vas rezultat sigurno neće razočarati.

Dvije vježbe uz koje ćete sigurno ostati u formi su: preskakanje vijače i vježba poznata pod nazivom marinac. One imaju dvostruki efekat – povećavaju kondiciju i istovremeno izgrađuju mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela. Ukoliko do sada niste imali naviku da ih obavljate redovno, što prije ih uvedite kao sastavni dio svakog treninga.

sklek

Zašto baš ove dvije?

Preskakanje vijače mnogo je djelotvornije od trčanja kada je u pitanju sagorijevanje masnih naslaga. Istraživanja su pokazala da preskakanje zahtijeva 24% više snage nego trčanje iste brzine. To znači da ćete kilograme prije izgubiti preskakanjem vijače nego trčanjem. Kada se uzme u obzir i težina užeta koja zahtijeva veću snagu, vi u stvari istovremeno trošite kalorije i gradite mišiće.

Marinci su sa razlogom vježbe kojima se rijetko ko obraduje. Bilo da ih radite tako da prsima dodirujete pod ili ne, veoma su naporni i iziskuju veliku snagu. Ova vježba stvara eksplozivnu snagu u donjim ekstremitetima i srcu.

Kako ih izvodite?

Preskakanje vijače

Za ovu vježbu sigurno nije potrebno mnogo objašnjenja. Izvodili ste je još u dječijoj igri.

Nabavite malo teže uže za preskakanje. Uhvatite ručke užeta sa obje ruke i počnite. Možete je izvoditi na različite načine – preskakati je sa pauzom ili bez pauze, trčećim korakom u mjestu, poskakujući sa jedne noge na drugu, itd.

Možda te zanima
metoda hodanja na traci

vježbe
@howtocureplantarfasciitis.org

Marinci

Ovu vježbu započinjete stojeći. Čučnite, a zatim zauzmite položaj za sklek i uradite ga. Ukoliko se ne bavite često fizičkom aktivnošću ili vam je vježba previše naporna, u početku ne morate raditi sklek. Potom se vratite u čučanj, a onda skočite visoko, sa rukama podignutim visoko iznad glave.

vježbe
@kaylaitsines.com

Iskoristite jedan trening smjenjujući ove dvije vježbe i vidjećete rezultat.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh