Ove igračke za vašu decu bi odabrala čuvena Marija Montessori

Avatar photo
montestori igracke

Marija Montessori, pionirka u oblasti dečijeg obrazovanja, isticala je važnost igre kao ključnog elementa u razvoju deteta. Njen pristup podrazumeva odabir igračaka koje podstiču samostalnost, kreativnost i motoričke veštine.

Montessori igračke su često jednostavne, prirodne i usmerene na razvoj specifičnih veština, poput fine motorike i senzornog istraživanja. Ovaj pristup naglašava vrednost autentičnog iskustva i učenja kroz igru, čineći Montessori igračke savršenim izborom za roditelje koji žele podržati optimalan razvoj svoje dece.

Ako ste u nedoumici kakve igračke da kupite svojoj deci, pročitajte šta nam ona predlaže.

Kako birati igračke?

drvene igracke

Za decu mlađu od tri godine, izaberite igračke koje će im pomoći da razlikuju stvarno od nestvarnog. Na primer, kuća za lutke pružiće sate kreativne igre. Ako dete ima manje od dve godine, možete mu pokazati kako da sortira nameštaj po sobama.

Realistični modeli životinja koje danas žive pružaju mnogo mogućnosti za igranje. Ako ih odvojite u korpe: sa divljim i domaćim životinjama, sve različite vrste od pasa, porodicu koju čine majka, otac i mladunče jedne vrste životinja, životinje koje na primjer žive u pustinji ili one koje žive u polarnim oblastima, svom detetu omogućavate dalja otkrića,

Čak i automobili i kamioni ili kocke mogu biti od koristi za decu od petnaest meseci do tri godine, ako im date neka usmerenja i svrhu aktivnosti. Drvene kocke su dugovečna igračka koje možemo da koristimo kako da proširimo znanje deteta, tako i da ga podstaknemo da samo otkriva stvari.

Drvo ili plastika

Kad god možete birajte predmete od drveta, pre nego od plastike. Izborom igračke od drveta dete uči da poštuje svet prirode. Čak i mala deca mogu da koriste drvene kocke da bi napravila svoje konstrukcije. Dopustite im da stvaraju i grade kako žele. Dajte detetu ideju pokazivanjem, a onda je najbolje da nastavite svojim poslom.

Postoje igračke sa ugrađenom svrhom koje možete napraviti ili kupiti za svoje dete od najranijeg detinjstva pa nadalje. Ove igračke podstiču specifične aspekte samoformiranja deteta. Budite vrlo pažljivi prilikom odabira. Drečava plastična slagalica ili „radna kutija“ je loš izbor.

Možda zapišti kada vaše dete udari u dugme ili zvono zazvoni kada okrene „točak“, ali to nije smisleno. Zvono je sakriveno od pogleda. Ovo je „zabava“ bez razmišljanja. Razmislite umesto toga o drvenoj loptici koju dete ubacuje u kutiju kroz rupu na klizećem poklopcu. Ovakva igračka je oblikovana tako da dete počne da tačno shvata šta se dešava.

Montessori ploče

najbolje igracke

Odličan izbor su Montessori pametne drvene edukativne ploče koje će vašem detetu pružiti jedinstven doživljaj. Pametna ploča vašem detetu nudi niz radnji koje pospešuju razvoj fine motorike, koncentracije, ujedno su određene vežbe i podsticaj za razvoj govora. Otvaranje – zatvaranje, igranje sa visećim perlama, vozanje aplikacije, otključavanje, slaganje, samo su neke od korisnih radnji koje nudi pametna ploča. Kroz ove radnje dete razvija samostalnost, želju za istraživanjem, želju za uspehom.

Možda te zanima
doje

Pametne ploče se baziraju na činjenici da je deci uvek, sa razlogom, zanimljivije ono što imaju u kući, od neke senzacionalističke igračke. Zato pametna ploča nudi detetu ono što mu u tom trenutku i treba. Osim razvoja motorike ovakve ploče nude i senzornu pločicu (mekano, grubo, spužvasto), učenje brojeva, boja, životinja, oblika, te odnosa malo – veliko.

Realno – nerealno kod podsticanja mašte

Suprotno tome, šta je poenta svemirskih brodova, svemirskih bića, nerealnih životinja ili čudnih ljudi koji su kreacija odraslih?

Važno je omogućiti detetu da kreira sopstvene alatke za imaginarnu igru. Potrebne su mu kutije, čaršafi, jastuci, štapovi i kućne stvari kao što su rolne od toalet papira, gumice i kanap. Deci oduzimamo priliku da stvaraju za sebe kada im dajemo gotove igračke i zatvorene aktivnosti.

Problem industrije igračaka potiče od činjenice da je deci potrebno samo nekoliko tradicionalnih igračaka (lutka, plišana životinja i kocke, na primer) da bi izgradila čvrstu osnovu za imaginativnu igru. Da bi podstakli dodatne kupovine, dizajneri igračaka nastoje da ulepšaju ove osnovne igračke.

Roditelji će reći da je njihova primarna želja da im deca budu srećna. Tragajući za ovim ciljem, razmaziće svoju decu, često nesvesno. Svi roditelji moraju da imaju na umu da istinska sreća dolazi kroz karakternost i disciplinovanost, i življenje životom u kome se daje smislen doprinos, a ne posedovanjem i činjenjem svega što želite.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh