Ove igračke za vašu djecu bi odabrala čuvena Marija Montessori

Avatar photo
montessori igračke

Praznični duh je obuzeo svaki kutak u gradu, ali i u našim domovima, kao i u našim srcima. Posebno u srcima naših najmlađih koji s nestrpljenjem očekuju i raduju se novim poklonima koje će dobiti. Igračke zauzimaju nekako posebno mjesto u njihovim radosnim srcima, a kako biste im osmijeh namamili na lice, odaberite lijepu, ali i korisnu, didaktičku igračku sa kojom će se igrati, učiti nove stvari koje ih okružuju, ali i koja će im trajati.

Ako ste u nedoumici kakve igračke da kupite svojoj djeci, pročitajte šta predlaže čuveni pedagog Marija Montessori čiji je metod obrazovanja i vaspitanja djece već decenijama popularan širom svijeta. Njenoj misiji su posvećeni i u vrtiću Montessori Kindergarten u Banjaluci, gdje se dječica igraju i uče pomoću zanimljivih didaktičkih igračaka.

Kako birati igračke?

montessori igračkeZa djecu mlađu od tri godine, izaberite igračke koje će im pomoći da razlikuju stvarno od nestvarnog. Na primjer, kuća za lutke pružiće sate kreativne igre. Ako dijete ima manje od dvije godine, možete mu pokazati kako da sortira namještaj po sobama.

Realistični modeli životinja koje danas žive pružaju mnogo mogućnosti za igranje. Ako ih odvojite u korpe: sa divljim i domaćim životinjama, sve različite vrste od pasa, porodicu koju čine majka, otac i mladunče jedne vrste životinja, životinje koje na primjer žive u pustinji ili one koje žive u polarnim oblastima, svom djetetu omogućavate dalja otkrića,

Čak i automobili i kamioni ili kocke mogu biti od koristi za djecu od petnaest mjeseci do tri godine, ako im date neka usmjerenja i svrhu aktivnosti. Drvene kocke su dugovječna igračka koje možemo da koristimo kako da proširimo znanje djeteta, tako i da ga podstaknemo da samo otkriva stvari.

Drvo ili plastika

Kad god možete birajte predmete od drveta, radije nego od plastike. Izborom igračke od drveta dijete uči da poštuje svijet prirode. Čak i mala djeca mogu da koriste drvene kocke da bi napravila svoje konstrukcije. Dopustite im da stvaraju i grade kako žele. Dajte djetetu ideju pokazivanjem, a onda je najbolje da nastavite svojim poslom.

Postoje igračke sa ugrađenom svrhom koje možete napraviti ili kupiti za svoje dijete od najranijeg djetinjstva pa nadalje. Ove igračke podstiču specifične aspekte samoformiranja djeteta. Budite vrlo pažljivi prilikom odabira. Drečava plastična slagalica ili „radna kutija“ je loš izbor.

Možda zapišti kada vaše dijete udari u dugme ili zvono zazvoni kada okrene „točak“, ali to nije smisleno. Zvono je sakriveno od pogleda. Ovo je „zabava“ bez razmišljanja. Razmislite umjesto toga o drvenoj loptici koju dijete ubacuje u kutiju kroz rupu na klizećem poklopcu. Ovakva igračka je oblikovana tako da dijete počne da tačno shvata šta se dešava.

Montessori ploče

montessori igračke djeca igra pokloniOdličan izbor su Montessori pametne drvene edukativne ploče koje će vašem djetetu pružiti jedinstven doživljaj. Pametna ploča vašem djetetu nudi niz radnji koje pospješuju razvoj fine motorike, koncentracije, ujedno su određene vježbe i podsticaj za razvoj govora. Otvaranje – zatvaranje, igranje sa visećim perlama, vozanje aplikacije, otključavanje, slaganje, samo su neke od korisnih radnji koje nudi pametna ploča. Kroz ove radnje dijete razvija samostalnost, želju za istraživanjem, želju za uspjehom.

Pametne ploče se baziraju na činjenici da je djeci uvijek, sa razlogom, zanimljivije ono što imaju u kući, od neke senzacionalističke igračke. Zato pametna ploča nudi djetetu ono što mu u tom trenutku i treba. Osim razvoja motorike ovakve ploče nude i senzornu pločicu (mekano, grubo, spužvasto), učenje brojeva, boja, životinja, oblika, te odnosa malo – veliko.

Možda te zanima
putovanje sa djecom

Realno – nerealno kod podsticanja mašte

igracke djeca igra sreca radost poklon nova godinaSuprotno tome, šta je poenta svemirskih brodova, svemirskih bića, nerealnih životinja ili čudnih ljudi koji su kreacija odraslih?

Važno je omogućiti djetetu da kreira sopstvene alatke za imaginarnu igru. Potrebne su mu kutije, čaršafi, jastuci, štapovi i kućne stvari kao što su rolne od toalet papira, gumice i kanap. Djeci oduzimamo priliku da stvaraju za sebe kada im dajemo gotove igračke i zatvorene aktivnosti.

Problem industrije igračaka potiče od činjenice da je djeci potrebno samo nekoliko tradicionalnih igračaka (lutka, plišana životinja i kocke, na primjer) da bi izgradila čvrstu osnovu za imaginativnu igru. Da bi podstakli dodatne kupovine, dizajneri igračaka nastoje da uljepšaju ove osnovne igračke.

Roditelji će reći da je njihova primarna želja da im djeca budu srećna. Tragajući za ovim ciljem, razmaziće svoju djecu, često nesvjesno. Svi roditelji moraju da imaju na umu da istinska sreća dolazi kroz karakternost i disciplinovanost, i življenje životom u kome se daje smislen doprinos, a ne posjedovanjem i činjenjem svega što želite.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh