Ove inovacije će promijeniti svijet ekologije

Avatar photo
svijet ekologije

ZdraviJa je, povodom Dana dobrovoljnog rada za ekološki i društveni napredak, za vas izdvojila nekoliko inovacija u svijetu ekologije i održivog razvoja. Sve navedene ideje služe da mladim preduzetnicima pruže inspiraciju i izazovu ih da primijene još inovativnije napore u budućnosti. Ove inovacije će promijeniti svijet ekologije!

Inteligentni termostat koji uči ponašanje korisnika

Podsticanje vlasnika kuća i velikih stanova da smanje potrošnju energije pomoću raznih napomena i kampanja pokazalo se kao uzaludan posao. Jedan od načina da se napravi promjena u steknutim navikama je da se nabavi uređaj koji pamti ponašanje ukućana i isključuje uređaje kako bi uštedio energiju. Ovo je odličan način da kućna gazdinstva širom svijeta počnu sa borbom protiv klimatskih promjena.

Bivši inženjeri “Apple”-a Tony Fadell i Matt Rogers su na tragu ove ideje razvili “Nest”, termostat koji “uči” rituale svojih korisnika i radi za njih. U početku je on bio programiran kao tradicionalni termostat, dok kasnije bilježi obrasce korištenja i obezbjeđuje optimalan program grijanja kako bi uštedio energiju. Njegova Auto-Away funkcija takođe osigurava da se kuća ili stan ne griju ukoliko niko nije u kući, a korisnici mogu pogledati svoju istoriju trošenja energije na LED displeju.

Softver koji finansira sađenje drveća prilikom štampanja

Uticaj na poboljšanje životne sredine postao je popularan način da se firme prozovu “zelenim” u protekloj deceniji. “Print A Forest” je jedna od inicijativa kojima se svakodnevnim korisnicima usluga štamparije pokušava približiti održiva, zelena ideja. “Print a forest” je aplikacija koja može da se preuzme na internetu, a koja funkcioniše kao program za štampanje na računaru korisnika.

Štampanje dokumenata kroz aplikaciju stavlja brendiranu poruku u podnožje stranice, a “Print A Forest” šalje dio novca primljenog korisnika aplikacije u fond koji služi za pošumljavanje SAD-a. Za svaki američki dolar, ova inicijativa posadi jedno drvo, a na ovaj način “Print a Forest” pomaže onima koji se bave štamparskim poslom da dopune resurs koji koriste.

Možda te zanima
spavanje sa carapama

Peći na drva koja pretvaraju otpadnu toplotu u električnu energiju za punjenje malih uređaja

“BioLite” je napravio elegantnu i kompaktnu malu peć koja štedi velike količine energije, istovremeno puneći male elektronske uređaje kao što su mobilni telefon ili iPod-i. “BioLite” peć emituje samo dio dima i koristi višak energije preko svoje funkcije punjenja uređaja. Pored ove peći, “BioLite” kompanija je takođe lansirala i “HomeStove”, peć koja emituje znatno manje ugljen monoksida i može takođe puniti uređaje. Ovi pronalasci mogu biti uzbudljiva inovacija u dijelovima svijeta sa ograničenim pristupom električnoj energiji.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh